Skip to main content

ΕΞΩΔΙΚΟ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΑΚΗ

Ενώπιον κάθε Αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής

Εξώδικη Δήλωση – Διαμαρτυρία – Πρόσκληση

Της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ) που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή Αττικής, Λεωφ. Μεσογείων, αριθ. 432, νομίμως εκπροσωπούμενης

Προς:

 1) Την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΡΤ ΑΕ), που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή Αττικής, Λεωφ. Μεσογείων, αριθ. 432, νομίμως εκπροσωπουμένη,

 2) Τον κ. Ν. Τέλλη, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ ΑΕ, κάτοικο ομοίως ως άνω,

 3) Τον κ. Ν. Σίμο, υπό την ιδιότητά του ως Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ, κάτοικο ομοίως ως άνω,

 4) Τον κ. Τ. Σαμαντά, υπό την ιδιότητά του ως Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ ΑΕ, κάτοικο ομοίως ως άνω,

 5) Την κ. Ά.-Ε. Μαγιάση, υπό την ιδιότητά της ως Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ ΑΕ, κάτοικο ομοίως ως άνω,

 6) Τον κ. Χ. Παπαδόπουλο, υπό την ιδιότητά του ως Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ ΑΕ, κάτοικο ομοίως ως άνω,

 7) Τον κ. Ι. Καλημέρη, υπό την ιδιότητά του ως Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ ΑΕ, κάτοικο ομοίως ως άνω,

 8) Τον κ. Σ. Σαζακλόγλου, υπό την ιδιότητά του ως αν. Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ ΑΕ, κάτοικο ομοίως ως άνω.

 

Κοινοποίηση στην κυβέρνηση :

 1) Πρωθυπουργό & Πρόεδρο Ν.Δ., κ. Αντώνη Σαμαρά

 2) ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρόεδρο κ. Ευάγγελο Βενιζέλο,

 3) ΔΗΜ.ΑΡ. πρόεδρο κ. Φώτη Κουβέλη,

 4) Υπουργείο Οικονομικών, υπουργό κ. Ιωάννη Στουρνάρα,

 5) Υπουργείο Τύπου, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σίμο Κεδίκογλου,

 6) Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, υπουργό κ. Νίκο Δένδια.

Κοινοποίηση σε  πολιτικά κόμματα :

 1) ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.-Ε.Κ.Μ., πρόεδρο κ. Αλέξη Τσίπρα,

 2) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, πρόεδρο κ. Πάνο Καμμένο,

 3) ΚΚΕ, γενική γραμματέα της Κ.Ο. κα Αλέκα Παπαρήγα.

Κοινοποίηση σε πολιτικά κόμματα με εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο :

 1) ΛΑ.Ο.Σ., πρόεδρο κ. Γ. Καρατζαφέρη,

 2) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ  ΠΡΑΣΙΝΟΙ, εκτελεστική γραμματεία.

Α

  1.  Με την παρούσα είμαστε υποχρεωμένοι να θέσουμε υπόψη των μελών του Δ.Σ. της ΕΡΤ α.ε., του Πρωθυπουργού και των μελών της Κυβέρνησης, των Πολιτικών Κομμάτων τα ακόλουθα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν μείζονα ζητήματα νομιμότητας και την καταστρατήγηση της εκ του Νόμου υποχρέωσης της ΕΡΤ α.ε. υπέρ του δημοσίου συμφέροντος για τελευταία φορά πριν προβούμε στις αναγκαίες εκ του νόμου ενέργειες προς διασφάλιση νομίμων δικαιωμάτων όχι μόνο των εργαζομένων της ΕΡΤ α.ε. τους οποίους κατά Νόμο συνδικαλιστικά εκπροσωπούμε αλλά και της ίδιας της ΕΡΤ α.ε. αλλά και των Ελλήνων σκληρά δοκιμαζομένων πολιτών από τους οποίους η ΕΡΤ α.ε. εισπράττει ανταποδοτικό τέλος ως βασικό πόρο για την λειτουργία και ανάπτυξή της.
  2.  Ακρογωνιαία οικονομική, κοινωνική αλλά και νομική υποχρέωση  της ΕΡΤ α.ε. ήταν και παραμένει η δεσμευτικά ορισθείσα από τον Νόμο 1730/1987 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, όπως αυτή αποτυπώνεται στο άρθρο 14 παρ. 2 (Πόροι – Απαλλοτριώσεις) : « Οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ-ΑΕ αποβλέπουν στην εκπλήρωση των στόχων της Δημόσιας Υπηρεσίας, εξυπηρετούν τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της κοινωνίας και αποτελούν παράγοντες της διασφάλισης της πολυφωνίας. Στην ΕΡΤ - Α.Ε. επιβάλλεται η υποχρέωση κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό και τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και υποδομές.
  1. H Διοίκησή σας θα πρέπει να εκπληρώσει στο ακέραιο – και θα ελεγχθεί γι’ αυτό -  τις δεσμευτικές για εσάς νομοθετικές προβλέψεις και τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της ΕΡΤ. Δεν πρέπει με σειρά αποφάσεων ή/και παραλείψεών σας να τις παραβιάσετε υπονομεύοντας τον ρόλο της ως προς την εκπλήρωση της ως άνω Δημόσιας Υπηρεσίας, συρρικνώνοντας την ενημερωτική, πολιτιστική και ψυχαγωγική της δράση προς όφελος του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη και διαχειριζόμενοι την περιουσία της να μην την αξιοποιήσετε και να μην την προστατέψετε λαμβάνοντας αποφάσεις ή αδρανώντας ή συναινώντας να την αποδώσετε σε άσχετες με την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης δράσεις και φορείς (εν προκειμένω στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως ή και άλλου), εγείροντας με τον τρόπο αυτό μείζονα θέματα οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας εκχωρώντας νευραλγικές εγκαταστάσεις που άλλοι τις ορέγονται χωρίς να τους ενδιαφέρει ότι θα καταστήσουν μια ΔΕΚΟ εσαεί προβληματική (όπως και με άλλες αποφάσεις π.χ. ανταποδοτικό)  και θα την εντάξουν στην ιδιαίτερα μεγάλη λίστα αυτών των ΔΕΚΟ χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα συρρικνώνεται το παραγόμενο έργο της ΕΡΤ με πολλαπλάσιο κόστος στον πολιτισμό, στην εσωτερική παραγωγή, στην οικονομική επιβάρυνση της εταιρίας κλπ.

Δεν αντιλαμβανόμαστε τον λόγο γιατί να υπάρξει συναίνεση και μη έγκριση των σοβαρών ζητημάτων νομιμότητας – συνταγματικότητας και αντίδρασης από την Διοίκηση απέναντι στην πρακτική της Κυβέρνησης που θεωρεί ότι η Δημόσια Τηλεόραση είναι αυτή που θα λύσει όλα τα προβλήματα της κρίσης στη χώρα μας και με τις αφαιμάξεις  α) του ανταποδοτικού τέλους, β) της περιουσίας της, γ) της συρρίκνωσής της και την οδηγούν σε μαρασμό ενώ θα έπρεπε να είναι το εργαλείο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση.

 4. Η πρακτική αυτή υπονομεύει μεταξύ άλλων στο διηνεκές τη λειτουργία της ΕΡΤ που με καταλυτική την εισφορά των εργαζομένων της σε χρήμα αλλά και χρηματοδοτώντας  το έργο της και με τη φιλοτιμία τους, την αυταπάρνησή τους, την επαγγελματικότητά τους, έχουν φέρει την ΕΡΤ σε κυρίαρχη θέση όπως και τα τελευταία γεγονότα καταμαρτυρούν.

 5. Με τον τρόπο αυτό, της εκχώρησης της περιουσίας της για αλλότριους σκοπούς και χωρίς κανένα όφελος για την ΕΡΤ αντίθετα με πολλαπλάσιο κόστος,  είναι απολύτως προβλέψιμο και βέβαιο ότι η ΕΡΤ αμέσως θα καταστεί ζημιογόνος και ελλειμματική, ως μη έδει, με συνέπεια την πλήρη επιχειρησιακή, λειτουργική και οικονομική της κατάρρευση και απαξίωση ως Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Και βεβαίως, όταν επέλθει αυτή η προβλέψιμη καταστροφή,  θα επιβληθούν νέες περικοπές μισθών, νέες απολύσεις προσωπικού, νέα συρρίκνωση του παραγόμενου προγράμματος για αλλότρια συμφέροντα – στερώντας από τον ελληνικό λαό ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα που το πληρώνει και το δικαιούται “δωρίζοντάς το” στα ιδιωτικά συμφέροντα, νέα καθολική μείωση και υποβάθμιση της ΕΡΤ.

 6. Ενέργειες σαν αυτές οδηγούν στην διάλυση και την κατάρρευση της ΕΡΤ με ότι αυτό συνεπάγεται στην Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και τους εργαζόμενους σε αυτή και όχι στην “αναβάθμισή της και σε πυλώνα ανάπτυξης” σε αντίθεση με τις προεκλογικές και μετεκλογικές θέσεις και δεσμεύσεις ακόμα και του ίδιου του σημερινού πολιτικού προϊστάμενού της. Ένα ρόλο που υποχρεούται και μπορεί να διαδραματίσει η ΕΡΤ ΑΕ και δεν μπορεί να είναι ο ρόλος αυτός που επιφυλάσσει η σημερινή κυβέρνηση, δηλαδή να χρησιμοποιείται σαν πηγή λύσεως προβλημάτων και εκχώρησης απαραίτητων λειτουργικών μονάδων και εγκαταστάσεων σε άσχετους με αυτήν φορείς με συνέπεια τον οικονομικό στραγγαλισμό της, καθιστώντας την προβληματική και πληρώνοντας επιλογές, λάθη, παραλήψεις, στρεβλώσεις, κακούς υπολογισμούς – προγραμματισμούς και εκτιμήσεις.

Ασφαλώς υφίσταται πλήθος νομικών λόγων που καθιστούν οποιαδήποτε απόφαση εκχώρησης καίριων εγκαταστάσεων στην Κατεχάκη με παραβίαση των κανόνων λειτουργίας και προστασίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης όπως και συνταγματικά επιβάλλονται, παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας, παραβίαση της αρχής της χρηστής διοίκησης και της προστασίας της εύλογης εμπιστοσύνης του διοικουμένου κ.λπ.). Πέραν τούτου, και πρωτίστως, η όποια απόφαση παραχώρησης δεν δύναται να σταθεί, ως πολιτικοκοινωνικά άδικη και αδικαιολόγητη, καθώς στην ουσία, προκειμένου να δοθούν χώροι στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για υπηρεσίες μεταναστών – ενώ υπάρχουν πολλά στρατόπεδα ανενεργά, δίπλα στο Υπουργείο ακόμα και εφαπτόμενα  καθώς και πάνω από 3.000 δημόσια κτίρια αχρησιμοποίητα  - η Κυβέρνηση επιλέγει για άλλη μια φορά τη θυσία της ΕΡΤ ΑΕ και την κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και του ιδιαίτερου ρόλου που αυτή επιτελεί στην κοινωνία,  χτυπώντας την καίρια, καταργώντας  εγκαταστάσεις κύριου παραγόμενου έργου της ΕΡΤ (στούντιο Α’ και Β’ – εγκαταστάσεις κινηματογραφίας – master control – μονάδες εξωτερικών μεταδόσεων – συνεργείο αυτοκινήτων – αποθήκες εξωτερικών μεταδόσεων – αποθήκες υλικού αναμεταδοτών όλης της Ελλάδας – αποθήκες τηλεόρασης κλπ).  

Αναλυτικότερα  :  

Εγκαταστάσεις ΕΡΤ στην Κατεχάκη

Στις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη είναι εγκατεστημένα 4 studios (Α, Β, Γ, Δ),  ενώ το 1 (Γ - Αμφιθέατρο) είναι διπλό.

Το studio Δ αποτελεί μια ενιαία, αποκλειστικά στουντιακή κατασκευή η οποία περιλαμβάνει μόνιμες εγκαταστάσεις τεχνικού εξοπλισμού κορυφαίας τεχνολογίας αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και δυνατότητα για κάθε παραγωγή. Εκτός των μεγαλύτερων shows (εκλογές, τηλεμαραθώνιοι, Eurovision, talk shows, μουσικά κτλ.), εδώ γίνονται και οι περισσότερες εκπομπές που αφορούν την ΕΡΤWORLD. Το studio Δ είναι ένα από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων.

Το studio Α είναι ένα μεγάλο και ευέλικτο studio στο οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε παραγωγή, ενώ το studio Β είναι αυτό που εξυπηρετεί τις έκτακτες  και μικρές παραγωγές της ΕΡΤ οικονομικά και χωρίς να επιβαρύνονται με αυτές τα μεγάλα studios. Το studio Α είναι ένας σημαντικός τηλεοπτικός χώρος για διαφόρων τύπων παραγωγές, μουσικές, θεατρικές κ.α.

To studio Γ φιλοξενεί σταθερά μουσικές εκπομπές και υποστηρίζει όλες τις παραγωγές που γίνονται στο Αμφιθέατρο της Κατεχάκη και τις δραστηριότητες που θα προκύψουν από τη λειτουργία του Μουσείου.

Το Αμφιθέατρο είναι πολυχρηστικός χώρος εφόσον είναι επίσης studio, πλατώ, χώρος εκπαίδευσης και συνεδρίων.

Στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, στο Αμφιθέατρο και στους παρακείμενους χώρους του, στην Κατεχάκη έχει δρομολογηθεί και έχει ήδη εγκριθεί να γίνει το Μουσείο της ΕΡΤ, μέσω κονδυλίων της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η ΕΡΤ έχει ένα αξιόλογο και μοναδικό κινηματογραφικό αρχείο εκατομμυρίων μέτρων φιλμ. Επίσης, στο πλαίσιο του Νόμου για το 1,5% (Ν. 3905/10) γίνεται ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής, μέσω της χρηματοδότησής από την  ΕΡΤ Α.Ε.

Υπάρχει δε μοναδικό στούντιο κινηματογραφίας και χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαν να γίνου εργασίες ψηφιοποίησης και αρχείου που απαιτούνται στην ΕΡΤ και που οι εργασίες αυτές είναι κοστοβόρες.  

Οι χώροι της κινηματογραφίας (εμφανιστήρια, εκτυπωτές, τρικέζες) αποτελούν ένα λειτουργικό εκτός και από το μουσειακό κομμάτι.

Στο χώρο είναι εγκατεστημένες οι ιστορικές εγκαταστάσεις της Κινηματογραφίας, το Telecine ο Κεντρικός Έλεγχος και τα Μοντάζ Τηλεόρασης, καθώς και ο στόλος των Κινητών Μονάδων των Εξωτερικών Μεταδόσεων της ΕΡΤ.

Η μεταφορά της κινηματογραφίας σε άλλο σημείο είναι ανέφικτη και απλά θα είναι η καταστροφή της.

Τα studios βρίσκονται σε διαφορετικά κτίρια (Α-Β, Γ-Αμφιθέατρο, Δ), για την εύρυθμη λειτουργία των οποίων, καθίσταται απαραίτητη η διατήρηση των υποστηρικτικών χώρων και λειτουργιών τους (όπως control, ηλεκτρολογείο, γεννήτριες, master control, μοντάζ και γραφείων προσωπικού).

Τα studios της Κατεχάκη είναι απολύτως απαραίτητα και η μη ορθολογική λειτουργία και χρήση τους θα προκαλέσει στην ΕΡΤ ανυπολόγιστη οικονομική ζημία αφ’ ενός και θα της καταργήσει τη δυνατότητα ανάπτυξης, με ποιοτικές παραγωγές μεγάλων απαιτήσεων, π.χ. EUROVISION, UNICEF, εκλογές, τηλεμαραθώνιοι κ.α. Για τέτοιες μεγάλες παραγωγές υπάρχουν εγκαταστάσεις (γραμμές-δίαυλοι επικοινωνίας) για τη συνεργασία των studios της Κατεχάκη με εκείνα του Ραδιομεγάρου. Αυτή τη στιγμή ήδη στις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη υπάρχουν 10 βάρδιες εκπομπών και οι οποίες θα αυξηθούν. Ήδη μόνο στο στούντιο Α’ ενδεικτικά, υπάρχουν 10 βάρδιες εβδομαδιαίως και με το πρόσφατο μίνιμουμ κοστολόγιο, εξοδολόγιο της ΕΡΤ στοιχίζει 4.000€/ βάρδια, δηλαδή 160.000€ / μήνα Χ 8 μήνες τουλάχιστον προγράμματος = 1.280.000€/ σεζόν.

Τυχόν μεταφορά του master control που βρίσκεται στα κτίρια που επιδιώκει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να «καταλάβει» θα απαιτήσει εξάμηνη διακοπή λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων της Κατεχάκη, εκτός από το μεγάλο κόστος μετακίνησης (οπτικές ίνες κλπ).

Ο στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι και η υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Η ΕΡΤ μπορεί να ανταποκριθεί στη ποιοτική εσωτερική παραγωγή προγραμμάτων που δεν θα προχωρούσε ένα ιδιωτικό μέσο και από πλευράς εργαζομένων και από πλευράς τεχνογνωσίας και εξοπλισμού.

Στο πίσω μέρος του οικοπέδου βρίσκεται το συνεργείο επισκευής και συντήρησης του συνόλου του στόλου των οχημάτων της ΕΡΤ Α.Ε. καθώς και το πλυντήριο-λιπαντήριο.

Λειτουργεί ανελλιπώς χωρίς να έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα κανένα πρόβλημα στα πεπαλαιωμένα αυτοκίνητα της εταιρίας και κυρίως αυτά των εξωτερικών μεταδόσεων που η επισκευή τους γίνεται νυχθημερόν ώστε να είναι πάντα ετοιμοπόλεμα.

Στην πλευρά προς την Αστυνομία υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος στάθμευσης και φύλαξης των υπηρεσιακών οχημάτων (κινητές μονάδες εξωτερικών μεταδόσεων ΕΡΤ Α.Ε.)

Σύμφωνα δε με το μέχρι σήμερα υπό διαμόρφωση οργανόγραμμα της ΕΡΤ, όλος ο στόλος των αυτοκινήτων της ΕΡΤ, OB Van, SNG, και άλλες μονάδες, θα σταθμεύει στην Κατεχάκη.

Η μεταστέγαση της αποθήκης των εξωτερικών μεταδόσεων (φορτοεκφόρτωση καθημερινώς τόνων υλικού) καθώς και του συνεργείου αυτοκινήτων, εκτός του ότι δεν υπάρχει χώρος θα απαιτούσε τουλάχιστον 4 μήνες και επίσης μεγάλο κόστος καθώς και μη επισκευή των αυτοκινήτων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι αποθήκες τηλεόρασης και οι αποθήκες των υλικών των κέντρων εκπομπής όλης της Ελλάδας δεν έχουν χώρο για μεταστέγαση.

Σε κάθε περίπτωση εκτός του ότι ο χώρος είναι άκρως απαραίτητος για όλες τις παραπάνω λειτουργίες και έχει στρατηγική θέση κι αν ακόμα ήταν εφικτή μια οποιαδήποτε τέτοια μισή λύση για να στεγαστούν υπηρεσίες γραφείων (πρωτοφανές να κλείνουν στούντιο κινηματογραφίας, τηλεόρασης κλπ, παραγωγικών κομματιών δηλαδή για να στεγαστούν γραφεία ; ) θα ήταν πολύ μεγάλου κόστους και χρονοβόρα. Η ΕΡΤ θα υποχρεωθεί να μισθώσει οικόπεδο (όπως και στην περίπτωση ενοικίασης για το αρχείο στην περιοχή του Γέρακα με μεγάλο κόστος) πλησίον του κέντρου για να καλυφθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες, η αμεσότητα λειτουργίας των υπηρεσιών και να διαμορφώσει αντίστοιχη σύγχρονη τεχνολογικά και τεχνικά κτιριακή υποδομή, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν.

Εκτός από τα παραπάνω, η προηγούμενη Διοίκηση μετάφερε προεκλογικά και άρον άρον μεγάλο μέρος του προσωπικού όπως μοντέρ, σκηνοθέτες, διευθυντές παραγωγής, φροντιστές, υποστηρικτικές υπηρεσίες κλπ, από το κτίριο της Κατεχάκη στο Ραδιομέγαρο με πρόσχημα την επισκευή και επιδιόρθωση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Σήμερα συμβαίνει, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται για την εσωτερική παραγωγή στην Κατεχάκη να έχουν γραφεία στην υπερκορεσμένη Αγία Παρασκευή και να εργάζονται ! στα στούντιο της Κατεχάκη με ότι αυτό συνεπάγεται (απώλεια εργατοωρών και παραγωγικότητας). Παρατηρείται δε το γεγονός ότι ζωντανές εκπομπές ενημέρωσης που είναι η αιχμή του δόρατος της ΝΕΤ δεν έχουν χώρο να στεγαστούν, παρά τα παράνομα και αυθαίρετα παραπήγματα δίκην γραφείων που έχουν κατακλίσει τους διαδρόμους του Ραδιομεγάρου χωρίς να διαβεβαιώνει κανείς ότι πληρούν τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και πυρασφάλειας.

Η επαναστέγαση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς τους στην Κατεχάκη και η αποσυμφόρηση του Ραδιομεγάρου είναι αδήριτη ανάγκη. Το απαραίτητο πάρκινγκ για υπαλλήλους και επισκέπτες και που υπάρχει υποχρέωση από το νόμο να υφίσταται, δεν θα καλύπτει τις πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες αφού απαγορεύεται να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία των χώρων πρασίνου με τα πεύκα.

Σύμφωνα δε με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας  προβλέπονται έργα υπόγεια και υπέργεια για διαβάσεις πεζών από το σταθμό του μετρό «Κατεχάκη» προς τις εισόδου του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Πρόκειται να διαμορφωθούν πεζοδρόμια με χρήση χώρου των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ (θα διατεθούν 2 μέτρα περίπου, στην πλευρά προς την Λ. Κατεχάκη και 10 μέτρα περίπου, στην πλευρά προς την Λ. Μεσογείων) Η όλη εγκατάσταση θα είναι προσβάσιμη στο κοινό. Επίσης, δημιουργείται κοινόχρηστος χώρος μεταξύ ΕΡΤ και ΕΥΠ και εσωτερικός δρόμος για ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

Ανησυχούμε καθώς είναι αδιανόητο να κινδυνεύουν τα εκατομμύρια ευρώ των επενδύσεων που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός. Αισθανόμαστε ότι αντί να γίνεται αναβάθμιση στην ποιότητα του προγράμματος και ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής, με την αξιοποίηση του προσωπικού, του εξοπλισμού και των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, οδηγείται η ΕΡΤ να παροπλίσει τις εγκαταστάσεις της στην Κατεχάκη. Αυτό θα περιορίσει την παροχή ποιοτικής επιμόρφωσης, ψυχαγωγίας και προγραμμάτων πολιτισμού στον Έλληνα πολίτη, κάτι για το οποίο πληρώνει μέσω του ανταποδοτικού τέλους.

Η ουσιαστική οργανωτική ανασυγκρότηση και η αναπτυξιακή προοπτική της Εταιρείας, για μας, προϋποθέτουν και πρέπει να συνοδεύονται από την αξιοποίηση των υποδομών και του προσωπικού με διαδικασίες διαφάνειας και αξιοκρατίας παράλληλα με την συνεχή κατάρτιση και επαγγελματική ενημέρωση.

Είμαστε σε ιστορικό σταυροδρόμι για την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Το μέγα ζητούμενο για την ΕΡΤ, είναι η εκπλήρωση της υψηλής αποστολής της, που θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει η Πολιτεία και όχι απλά η επιβίωση της.

 7. Θα ανέμενε επομένως κανείς, η Διοίκηση της ΕΡΤ, ο διορισμός της οποίας εγκρίθηκε και από τη Βουλή των Ελλήνων, να ενεργήσει ανεξάρτητα και, ως οφείλει, να εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την ακύρωση της σχεδιαζόμενης αυτής επιδρομής κατά της ΕΡΤ – ποια Διοίκηση θα δεχόταν έστω και ως πιθανότητα να καταρρεύσει η εταιρεία που διοικεί κατά τη θητεία της, λόγω μη εναντίωσης στις αποφάσεις τρίτων, την παραχώρηση περιουσίας της και τη διάλυση της εσωτερικής παραγωγής και των οικονομικών της. Και όμως, με ιδιαίτερη έκπληξη και απογοήτευση, διαπιστώνουμε πως σε πλήθος ΜΜΕ έχει κυκλοφορήσει ήδη (10-10-2012) δήλωση του αρμόδιου Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Κεδίκογλου σε απάντηση πολιτικών κομμάτων, ότι υπάρχει σχέδιο να παραχωρηθεί περιουσία της ΕΡΤ στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη για τις ανάγκες των επιτροπών ασύλου και την υλοποίηση της δράσης «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ»με την οποία επιβεβαιώνεται η σύμφωνη γνώμη του.

 8. Είναι σαφές ότι η παρούσα Διοίκηση της ΕΡΤ καλείται να αντιμετωπίσει μία σειρά νευραλγικών ζητημάτων, τα οποία συνιστούν εκδήλωση μίας κρίσης που γιγαντώνεται επί μακρόν έξω από την ΕΡΤ και χωρίς ευθύνη της ΕΡΤ, αλλά που τώρα πια άμεσα απειλούν να την εξοντώσουν. Η ΕΡΤ φαίνεται πως είναι ένα εύκολο θύμα. Δεν υπάρχει κανένα χρονικό περιθώριο για οποιαδήποτε πλέον αναμονή, αμφιταλάντευση, δεν δύναται να συγχωρεθεί πλέον καμία επίκληση άγνοιας από τη Διοίκηση της ΕΡΤ, η οποία σαν πρώτη της ενέργεια φαίνεται ότι επέλεξε να στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο το ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης και την αξιοπιστία της που με μεγάλο κόπο, χρόνο και χρήμα έχει κατακτήσει. Είναι αδιανόητο μια διοίκηση δημόσιου οργανισμού να στηρίζει κατ’ εντολή αποφάσεις που η κυβέρνηση θέλει να κάνει πράξη. Κύριοι της Διοίκησης της ΕΡΤ, εδώ ήρθατε για να υπηρετήσετε τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και όχι την Κυβέρνηση και τους Υπουργούς της (όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, καθώς και σε προηγούμενο εξώδικό μας).  Η υπονόμευση, η απαξίωση και ο στραγγαλισμός της ΕΡΤ, καθώς και η προτεραιότητα τέτοιων αποφάσεων και η στήριξή τους από τη Διοίκηση είναι έγκλημα, είναι επίσης αδιανόητο υπηρεσίες της ΕΡΤ να ασχολούνται και να συγκεντρώνουν στοιχεία για το μέρος των «υπό παραχώρηση» εγκαταστάσεων, η Διοίκηση σύσσωμη να επισκέπτεται τους χώρους της ΕΡΤ στην Κατεχάκη και ενίοτε συνοδεύοντας Υπουργούς ή υψηλόβαθμα στελέχη και να συζητάτε την παραχώρηση νευραλγικών μονάδων. Με άδεια της Διοίκησης ή με περισσό θράσος επισκέπτονται συχνά πυκνά αξιωματούχοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καταστρώνοντας σχέδια από μόνοι τους και «καταπατώντας» κάθε έννοια φιλοξενίας, καλής διάθεσης, δίνουν εντολές, τεμαχίζουν ή απαλλοτριώνουν χώρους στην Κατεχάκη νομίζοντας ότι είναι το τσιφλίκι του πατέρα τους. Σας καλούμε να δώσετε τη μάχη για την ΕΡΤ και τις υπηρεσίες που υποχρεούται να προσφέρει από το Σύνταγμα και τους Νόμους και θα μας βρείτε συμπαραστάτες.

 9.Σας γνωρίζουμε ότι και στο πρόσφατο παρελθόν επιχειρήθηκε η συνύπαρξη Υπουργείου Προστασίας του πολίτη και εγκαταστάσεων της ΕΤ-1 (θυμίζουν μέρες ’67 τέτοιες συνυπάρξεις), όμως με πολλαπλές συνδικαλιστικές δράσεις καθώς και τη στήριξη πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν σήμερα την κυβέρνηση ακόμα και του ίδιου του σημερινού πολιτικού μας προϊστάμενου! το αποτρέψαμε.

 10.  Η μείωση του παραγόμενου έργου της ΕΡΤ που θα συντελεστεί και το κόστος που θα απαιτηθεί για αναπλήρωση – αν αναπληρωθεί ποιοτικά και ποσοτικά ποτέ - είναι πολλαπλά δυσανάλογο από το όποιο όφελος που υποτίθεται προσδοκά η κυβέρνηση. Με ευθύνη κυρίως δική σας καταδικάζουν περαιτέρω την ΕΡΤ α.ε. από έναν εν δυνάμει ποιοτικό πρωταγωνιστή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου σε ρόλο κομπάρσου, αφού δεν θα παράγεται η εσωτερική παραγωγή που χρειάζεται η ΕΡΤ στο σύνολό της και οι επαναλήψεις θα ξεπερνούν τα ανεκτικά όρια του προγράμματος που σήμερα εκπέμπει. Η πρακτική αυτή υπονομεύει όχι μόνο την ανάπτυξη της ΕΡΤ, τη θεαματικότητα-ακροαματικότητα του προγράμματός της, αλλά δημιουργεί διαφυγόντα σε βάρος της κέρδη από διαφημιστική δαπάνη και από κόστος εκπομπών ή γενικά παραγόμενου έργου που θα αναγκαστεί να αγοράσει ή ενοικιάσει.  Παραβιάζει επιπλέον τις σχετικές κατευθύνεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο πρόσφατα καταδίκασε αυστηρά παρόμοιες πρακτικές ιδιωτικών τηλεοπτικών επιχειρήσεων.

Η μετατροπή της ΕΡΤ α.ε. σε ραδιοτηλεοπτικό φορέα κονσερβαρισμένου προγράμματος και η μειωμένη λειτουργία και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ΕΡΤ, θα οδηγήσει σε συρρίκνωση και περιθωριοποίηση της ΕΡΤ α.ε., θα τη θέσει σε θέση νοκ άουτ με τον αμείλικτο ιδιωτικό ανταγωνισμό, που δυστυχώς εξακολουθεί να πριμοδοτεί η ΕΡΤ (pull, δωρεάν παροχή τηλεοπτικού ενημερωτικού χρόνου και άλλα πολλά που έχουμε σταθερά καταγγείλει)και το κυριότερο θα της στερήσει το τόσο ζωτικό για το παρόν και το μέλλον της ποιοτικό πρόγραμμα καταδικάζοντας την περαιτέρω σε οικονομική ασφυξία και προετοιμάζοντας την νομιμοποιητική βάση νέων περικοπών σε βάρος των εργαζομένων όχι μόνο σε αποδοχές αλλά και σε θέσεις εργασίας, όπως έδειξε η πρόσφατη αναζήτηση εφέδρων.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΡΗΤΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΑΝΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ

ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ρητά και κατηγορηματικά με την παρούσα ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην ανεχθούμε καμία παράνομη απόφαση κατά της ΕΡΤ που αφορά την παραχώρηση κτιρίων και εγκαταστάσεων της ΕΡΤ και εν γένει περιουσία της  όταν μάλιστα η ΕΡΤ για σκοπούς αποθήκευσης ενοικιάζει κτίρια όπως π.χ. στον Γέρακα Αττικής 50.000 ευρώ κόστους ετησίως. Όπως και στην προηγούμενη απόφαση για αφαίρεση 75 εκ. ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ υπέρ αλλότριων σκοπών και συμφερόντων,  θα προβούμε σε κάθε νόμιμο μέσο, δικονομικά ή και σε κάθε μορφής νόμιμο συνδικαλιστικό αγώνα, με ιδιαίτερη ένταση και διάρκεια, για να ματαιώσουμε κάθε τέτοια προσπάθεια εις βάρος της ΕΡΤ.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ κατά τον εντονότερο τρόπο για την απάντηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Κεδίκογλου, που αντί να διαψεύσει τα περί παραχώρησης σε σχετικές καταγγελίες πολιτικών κομμάτων για τα κτίρια στην οδό Κατεχάκη, δηλαδή περιουσίας της ΕΡΤ A.E., στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις ανάγκες των επιτροπών ασύλου και πάντως για την υλοποίηση της δράσης ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ στην οποία το εν λόγω Υπουργείο μετά μονομέρειας επιδίδεται καίτοι είναι αρμόδιος και εποπτεύων της ΕΡΤ Υπουργός και ενώ εύλογα θα αναμέναμε στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου να υπερασπιστεί την εύρυθμη λειτουργία, αλλά και την ίδια την ιστορία της Δημόσιας Εθνικής μας Ραδιοτηλεόρασης,

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ όχι  μόνο δεν ασκήσε τα καθήκοντά αυτά, αλλά επιβεβαίωσε και την σύμφωνη γνώμη του προς το εν λόγω εγχείρημα, προφανώς και με τη σύμφωνη γνώμη σας, γιατί καμία αντίδρασή σας μέχρι σήμερα δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας.

Εγχείρημα το οποίο δυστυχώς πληροφορούμαστε και πάντως δεν έχει διαψευστεί, επισήμως ότι θα συντελεστεί με την μη νόμιμη διαδικασία της παράκαμψης της Γενικής Συνέλευσης της ΕΡΤ A.E. ως ανωτάτου Καταστατικού της οργάνου αλλά και χωρίς την χρονικά προγενέστερη σύμφωνη γνώμη του ίδιου του Διοικητικού σας Συμβουλίου !

Επειδή αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή διαδικασία συνοπτικών και μη σύννομων διαδικασιών για μείζονος σημασίας ζητήματα που σχετίζονται με την ίδια τη λειτουργία και το ρόλο, της ΕΡΤ A.E. και εγκαινιάζουν δυστυχώς ήθη μιας νέας εποχής για την ΕΡΤ και την περιουσία της, που ως βουλευτής ο κύριος Υπουργός τουλάχιστον είχε υπερασπιστεί.

Επειδή μας είναι αδύνατον εκ του θεσμικού μας ρόλου και των καταστατικών μας δεσμεύσεων ως η αντιπροσωπευτική οργάνωση εργαζόμενων της ΕΡΤ A.E. να συναινέσουμε σε πραξικοπηματικές εκχωρήσεις της περιουσίας της και στην απογύμνωση της από κρίσιμους λειτουργικούς της χώρους προς χάρη ευκαιριακής κάλυψης ξένων προς αυτήν αναγκών.

Επειδή για εμάς δεν τίθεται ζήτημα οικονομικού ανταλλάγματος για μια τέτοια παραχώρηση που ούτως ή άλλως είναι ανυπολόγιστης ζημίας σε βάρος της ΕΡΤ και των εργαζομένων της και υπονομεύει και στερεί ή θα στερήσει από την ΕΡΤ εκτός από οικονομικούς πόρους και ευκαιρίες επιχειρησιακής και λειτουργικής ανάπτυξης που σημαίνουν αποδοχή της προδιαγραφόμενης καταστροφής της ΕΡΤ.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

Να κινηθείτε αμέσως, με κάθε νόμιμο τρόπο, αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε θεσμική, πολιτική και δικαστική δυνατότητα που υφίσταται για την ακύρωση κάθε σχεδιασμού ώστε να ακυρώσετε την επιλογή αυτή και τις αντιδημοκρατικές και μη σύννομες διαδικασίες που τη συνοδεύουν. Να προβείτε άμεσα σε επιχειρησιακό σχέδιο – όπως έχετε υποχρέωση - που θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση μέσων και προσωπικού καθώς και όλων των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ και την απενοικίαση των ενοικιαζόμενων χώρων.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ θα είναι σύμμαχος και αρωγός σας, αλλιώς όμως και σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσής σας για τη διασφάλιση των νομίμων συμφερόντων της ΕΡΤ θα είναι η πρώτη που θα ζητήσει τη διερεύνηση και απόδοση αστικών και ποινικών ευθυνών σε καθέναν από εσάς (καθώς και σε κάθε πολιτικό που εμπλέκεται), για παράνομες πράξεις και παραλείψεις σας σε σχέση με το εν λόγω ζήτημα επί ζημία της ΕΡΤ. Έχετε την ευκαιρία να μην μείνετε στην ιστορία της ΕΡΤ α.ε. ως η Διοίκηση που συνδέεται μονοσήμαντα με καταργήσεις συρρικνώσεις και με οποιονδήποτε τρόπο εκχώρησης - υφαρπαγής  της περιουσίας της  ΕΡΤ α.ε.

ΑΛΛΩΣ

Θα το πράξουμε εμείς οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ A.E., και η Ελληνική Δικαιοσύνη που θα  κρίνει την νομιμότητά της

Σας δηλώνουμε τέλος, την ειλημμένη απόφασή μας σε περίπτωση παραχώρησης εγκαταστάσεων και περιουσίας της θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας και εκφράζοντας το σύνολο του προσωπικού της ΕΡΤ Α.Ε. να προβούμε σε στάσεις εργασίας και να κλιμακώσουμε αποφασιστικά με συνεχόμενες στάσεις και αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις το προσεχές χρονικό διάστημα. Ο χρόνος έναρξης, η μορφή και η διάρκεια των οποίων κάθε φορά έγκαιρα θα σας κοινοποιούνται, ακόμα και με επιστολή, καθώς και της δικαστικής και εξώδικης αναζήτησης ευθυνών και αποζημιωτικών ποσών  κατά παντός υπευθύνου σε κάθε περίπτωση διαιώνισης του καθεστώτος μη συμμόρφωσής σας στα νομίμως προβλεπόμενα.

Κατά τις ως άνω απεργίες ΘΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΜΕ το αναγκαίο και  νόμιμα καθορισθέν προσωπικό,  και σύμφωνα με τη Σ.Σ.Ε. που ισχύει, για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ και την πρόβλεψη καταστροφών και ατυχημάτων καθώς και για την αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει την παρούσα σε καθέναν από αυτούς στους οποίους αυτή απευθύνεται, προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρη αυτή στην οικεία έκθεση επίδοσης.

Στην Αγ. Παρασκευή, την 22 Οκτωβρίου  2012

Για την ΠΟΣΠΕΡΤ

                                                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                     Π. ΚΑΛΦΑΓΙΑΝΝΗΣ                                                    ΑΝΑΣΤ. ΑΒΡΑΤΟΓΛΟΥ