Skip to main content

ΕΞΩΔΙΚΟ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 

ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗΣ ΑΡΧΗΣ 

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 

Της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ» («Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.»), που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή Αττικής, οδός Μεσογείων, αρ.432 και εκπροσωπείται νόμιμα  

Π Ρ Ο Σ 

 1. Την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.», που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή Αττικής (Λ. Μεσογείων 432)  και εκπροσωπείται νόμιμα  
 1. Τον κ. Στυλιανό Στεφάνου, Προεδρεύοντα του Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε., κατοικοεδρεύοντος λόγω της ιδιότητάς του αυτής ως άνω ομοίως, 
 1. Τον κ. Λάμπη Ταγματάρχη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ Α.Ε. κατοικοεδρεύοντος λόγω της ιδιότητάς του αυτής ως άνω ομοίως. 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ 

 1. Πρωθυπουργό Παπαδήμο Λουκά 
 1. Υπουργό  Οικονομικών κ. Σαχινίδη
 1. Υπουργό Επικρατείας κ. Παντελή Καψή

------------------------------------------------------------------------------------------- 

 1. ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο 
 1. Ν.Δ. κ. Σαμαρά Αντώνη 
 1. ΚΚΕ κα. Παπαρήγα Αλέκα 
 1. ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρη Γιώργο 
 1. ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα  Αλέξη 
 1. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ κ. Κουβέλη Φώτη 
 1. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κα. Μπακογιάννη Ντόρα 
 1. ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ κ. Δημαρά  Γιάννη 
 1. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ κ. Οικονόμου Βασίλη/Γιομπαζολιά Μάκη
 1. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
 1. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ κ. Π. Καμμένο
 1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, κα. Κατσέλη Λούκα / κ. Καστανίδη Χάρη

Μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε. ως κατωτέρω  : 

 1. κ. ΖΑΝΟ ΓΙΩΡΓΟ- ΑΝΤΡΕΑ 
 1. κ. ΣΑΜΟΥΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 
 1. κα. ΠΑΠΑΖΗΣΗ ΘΕΟΦΑΝΩ 
 1. κ. ΚΟΝΤΙΖΑ ΑΡΙΣΤΩΝΑ 

------------------------- 

 1. Με την παρούσα σε συνέχεια των όσων επανειλημμένα τόσο εγγράφως με επιστολές και εξώδικες δηλώσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ και των Συλλόγων που είναι μέλη της όσο και προφορικώς έχουμε θέση υπόψη σας να ξαναθέσουμε υπόψη των μελών του Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε., του Πρωθυπουργού και των μελών της Κυβέρνησης, τα ακόλουθα δύο κρίσιμα ζητήματα που νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο των εργαζομένων της ΕΡΤ Α.Ε. τους οποίους κατά Νόμο συνδικαλιστικά εκπροσωπούμε αλλά και της ίδιας της ΕΡΤ Α.Ε. αλλά και των Ελλήνων σκληρά δοκιμαζομένων πολιτών από τους οποίους η ΕΡΤ Α.Ε. εισπράττει ανταποδοτικό τέλος ως βασικό πόρο για την λειτουργία και ανάπτυξή της.

 1. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ως Διοίκηση της ΕΡΤ  έχετε αρμοδίως υποβάλλει προς ρύθμιση από  την Κυβέρνηση : 

Α) Σχέδιο απόφασης για τον  καθορισμό της ημερήσιας αποζημίωσης, της δαπάνης διανυκτέρευσης και της χιλιομετρικής αποζημίωσης  για το προσωπικό της ΕΡΤ Α.Ε. που συμμετέχει στην προετοιμασία, παραγωγή και μετάδοση ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος  και  μετακινείται εκτός έδρας.

Β) Σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για την μη εφαρμογή του πλαφόν των ημερών των εκτός έδρας αλλά και της υπέρβασης του ποσοστού 10% των πάσης φύσεως απολαβών στο προσωπικό της ΕΡΤ-ΑΕ που συμμετέχει στην προετοιμασία, παραγωγή και μετάδοση ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, η δε ΠΟΣΠΕΡΤ συμφωνεί απόλυτα με το σύνολο των προτεινομένων ρυθμίσεων,

 1. Πλην όμως μέχρι και σήμερα ουδέν αποτέλεσμα έχει συντελεστεί που να αίρει έστω και κατ΄ ελάχιστον τις δυσβάστακτες οικονομικές συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων της ΕΡΤ οι οποίοι όπως γνωρίζετε έχουν ήδη υποστεί συντριπτικές αφαιμάξεις των αποδοχών τους με τα διαδοχικά κύματα περικοπών της δημοσιονομικής πολιτικής. 

 1. Αντιθέτως βιώνουμε ως εργαζόμενοι μία απάνθρωπη πραγματικότητα. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, μεταβαίνουν κατά διαστήματα κατ’ εντολή σας προς εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας εκτός έδρας για την κάλυψη γεγονότων, την παραγωγή ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, την εγκατάσταση, την επισκευή, τη συντήρηση κλπ. πομπών, αναμεταδοτών και κεραιών σε διάφορες θέσεις ανά την Επικράτεια.

Για την εκτός έδρας απασχόλησή τους αυτή η ΕΡΤ τους καταβάλει κατά νόμο, μεταξύ άλλων, και το αντίτιμο διανυκτέρευσής τους σε ανάλογα καταλύματα (ξενοδοχεία ή πανσιόν).

Προσφάτως η Εταιρεία εφαρμόζει για σημαντική μερίδα εργαζομένων, τη καταβολή του ποσού των 35 ευρώ ημερησίως προς κάλυψη του κόστους διανυκτέρευσής σε ξενοδοχεία των τόπων, όπου μεταβαίνουν προς εκτέλεση της διατεταγμένης υπηρεσίας τους και χωρίς να προβλέπει το συνολικό ποσό της μετακίνησης προς και από τον τόπο εργασίας από και προς την έδρα εργασίας των εργαζομένων.

Πλην, όμως, το άνω ποσό πόρρω απέχει από τα ποσά, τα οποία κατ’ ελάχιστο χρεώνουν τα ανά την επικράτεια ξενοδοχεία ανά διανυκτέρευση, υπολειπόμενο τούτου κατά πολύ, όπως σας έχουμε ενημερώσει και με τη σχετική επιστολή μας.

Η εφαρμογή του εκτός έδρας στο προσωπικό της ΕΡΤ Α.Ε. έχει ήδη επιφέρει σε σημαντικότατο χρονικό διάστημα ολέθριες οικονομικές συνέπειες και λειτουργικά αδιέξοδα όχι μόνο σε βάρος του μετακινούμενου προσωπικού και των συνθηκών εργασίας, υγιεινής, ασφάλειας και διαμονής του αλλά  και σε βάρος της ίδιας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και της ποιότητας του παραγομένου από αυτήν τηλεοπτικού έργου, έχετε δε ήδη διαπιστώσει και εσείς ότι αποτελεί τη θρυαλλίδα της πλήρους διατάραξης του εργασιακού κλίματος  και των σχέσεων Διοίκησης και εργαζομένων ολόκληρο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι δε σίγουρο ότι αν παραμείνει ως πρόβλημα και μάλιστα κλιμακούμενο θα οδηγήσει σύντομα σε συντριπτικά αδιέξοδα τη λειτουργία της ΕΡΤ, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο στο ίδιο team των εργαζομένων εκτός έδρας υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αποζημίωσης .

Όπως αντιλαμβάνεσθε οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι ούτε έχουν κάποια νόμιμη και συμβατή γι’ αυτό υποχρέωση, να επωμισθούν το βάρος της παραπάνω διαφοράς μεταξύ του πραγματικού κόστους εκτός έδρας διανυκτέρευσής τους και του ποσού, που, κατά τα παραπάνω, χορηγεί η Εταιρεία για το σκοπό αυτό.

Κατόπιν τούτου σας καλούμε επειγόντως να ενσκήψετε στο θέμα και να δοθεί λύση για το κόστος διανυκτέρευσης και μετακίνησης των υπαλλήλων της ΕΡΤ σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς και τις αναπροσαρμοζόμενες τιμές στα πλαίσια του νόμου 2685/99..

Σας υπενθυμίζουμε δε ότι σε παρόμοια ρύθμιση προέβη το Υπουργείο Οικονομικών και πολύ σωστά,  τον Ιούλιο του 2011 για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Εθνικό Θέατρο κλπ

Σε διαφορετική περίπτωση σας καθιστούμε γνωστό ότι οι εργαζόμενοι, ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά τους για την προστασία της περιουσίας τους (το οποίο εδράζεται στις σχετικές διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος και του πρώτου πρόσθετου Πρωτόκολλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), έχουν δικαίωμα να αρνηθούν να μεταβαίνουν και  διανυκτερεύουν εκτός έδρας προς εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας.

 1. Επειδή η ΕΡΤ Α.Ε. είναι ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος φορέας παραγωγής οπτικοαουστικού περιεχομένου της χώρα μας, καταγράφει στην πραγματικότητα την ιστορία του τόπου μας και θα πρέπει να έχει στην διάθεσή της το πλέον πρόσφορο, δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα ρύθμισης της εκτός έδρας απασχόλησης του προσωπικού της

Επειδή η κατάσταση μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και την αδυναμία σας να ρυθμίσετε αποτελεσματικά τα δύο ως άνω αλληλοσχετιζόμενα κομβικής σημασίας ζητήματα όχι μόνο για το προσωπικό της ΕΡΤ αλλά για την ίδια την  ποσότητα και ποιότητα του παραγομένου τηλεοπτικού αποτελέσματος που φθάνει στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη

Επειδή το προσωπικό της ΕΡΤ έχει μειωθεί πάρα πολύ και δεν επαρκεί για τις ανάγκες της, γεγονός που φαίνεται από τις συνεχόμενες ενέργειές σας σε ενοικιάσεις προσωπικού και μέσων και μείωση κύριου παραγόμενου  έργου της ΕΡΤ – που επιφέρει και ποινικές ευθύνες -  και υπολειτουργία μονάδων της ΕΡΤ.

Επειδή δεν μπορούμε να ανεχτούμε περαιτέρω την καταβολή δαπανών εκτός έδρας μετακίνησης κυριολεκτικά από την τσέπη των εργαζομένων 

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ

Και με την ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας 

ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ μη διατεθειμένοι να ανεχθούμε τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης και 

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να προβείτε ΑΜΕΣΑ και εντός των επομένων οκτώ εργασίμων ημερών στην οριστική  ρύθμιση και διασφάλιση των ως άνω νομίμων, βάσιμων και προπάντων δικαίων αιτημάτων του προσωπικού της ΕΡΤ

Έχει ήδη περάσει αρκετά μεγάλο διάστημα από τότε που το Δ.Σ. της εταιρίας και ο αρμόδιος Υπουργός είχε συμφωνήσει σε λύση του θέματος, πλην όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και έτσι δεν υλοποιούνται οι αποφάσεις και οι δεσμεύσεις σας.  

Είμαστε υποχρεωμένοι να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας και μάλιστα εν μέσω μίας κρισιμότατης και πυκνής ειδησεογραφικά πολιτικής και αθλητικής επικαιρότητας ως μοναδικό μέσο διεκδίκησης και διασφάλισης άμεσων λύσεων για τα χρονίζοντα αυτά προβλήματα που δυστυχώς με ευθύνη σας μας φτάνουν στα όρια του ευτελισμού τόσο ως εργαζόμενους  της ΕΡΤ όσο και ως ανθρώπους .

Σας δηλώνουμε τέλος  την ειλημμένη απόφασή μας σε περίπτωση μη δρομολόγησης αμέσων λύσεων στα ως άνω νόμιμα και δίκαια αιτήματά μας που εκφράζουν το σύνολο του προσωπικού της ΕΡΤ Α.Ε. να προβούμε σε στάσεις εργασίας και να κλιμακώσουμε αποφασιστικά με συνεχόμενες στάσεις και αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις το προσεχές χρονικό διάστημα. Ο χρόνος έναρξης, η μορφή και η διάρκεια των οποίων κάθε φορά έγκαιρα θα σας κοινοποιούνται καθώς και της δικαστικής και εξώδικης αναζήτησης ευθυνών και αποζημιωτικών ποσών  κατά παντός υπευθύνου σε κάθε περίπτωση διαιώνισης του καθεστώτος μη συμμόρφωσής σας στα νομίμως προβλεπόμενα

Κατά τις ως άνω απεργίες ΘΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΜΕ το αναγκαίο και  νόμιμα καθορισθέν προσωπικό για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ και την πρόβλεψη καταστροφών και ατυχημάτων καθώς και για την αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου.

Με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς αυτούς  που απευθύνεται προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας την παρούσα ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεώς του.

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2012

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Παναγιώτης Καλφαγιάννης

Αναστάσιος Αβράτογλου