Skip to main content

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΣΡ

                                                                       Αγία Παρασκευή, 03-04-2012

                                                                       Α.Π. 1209

Προς

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Υπόψη :

Προέδρου κου. Ι . Λασκαρίδη

Αντιπροέδρου κας Λίνας Αλεξίου

Μελών

ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Της

Δευτεροβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης με την επωνυμία  «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ – Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.» που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή Αττικής (Μεσογείων 432) και εκπροσωπείται νόμιμα

Κύριε Πρόεδρε,

Με έκπληξη και εκ νέου αληθινή αγανάκτηση λάβαμε γνώση της υπ΄ Α.Π.  2430/ της 6ης 3. 2012 απάντησής σας στο με αρ. πρωτ. Α.Π. 1176/20.2.2012 απαντητικού εγγράφου μας (Α.Π. 2430/22.2.2012 της Υπηρεσίας Σας) επί της υπ΄ αριθ. 1/  6.2.2012 μη κυρωτικής σύστασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης .

Δυστυχώς και πάλι επιλέξατε να μην αναφερθείτε στην ουσία των ζητημάτων επικαλούμενοι με γενικόλογες αναφορές τις εκ του Νόμου αρμοδιότητες του Συμβουλίου Σας. 

Δυστυχώς για Εσάς και το θεσμικό Σας ρόλο η κυρίαρχη και ήδη εκφρασθείσα προς Εσάς απορία μας παραμένει : Διαπιστώσατε την μη προβολή από την ΕΡΤ πλήρους και επίκαιρου προγράμματος πλην όμως γιατί δεν αναφέρετε ούτε καν με μία λέξη στο σκεπτικό της σύστασής σας  ότι αυτό  οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε νόμιμη αιτία και συγκεκριμένα στην και δικαστικώς κριθείσα ως νόμιμη ΑΠΕΡΓΙΑ  που είχε προκηρύξει η ΠΟΣΠΕΡΤ με μείζονος σημασίας αιτήματα τα οποία αφορούν στο ίδιο το παρόν και το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης  και σε όλους τους σε αυτήν εργαζόμενους. 

Σας επαναλαμβάνουμε ότι θεωρούμε για τον λόγο αυτόν αδιανόητο και μάλιστα κατ΄ επίκληση του Συντάγματος  (άρθρο 15παρ. 2) να σας διαφεύγει ως Συμβούλιο ότι και το δικαίωμα της νόμιμης απεργίας είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένο, η δε σύσταση για πλήρη και αδιάλειπτη εκπομπή προγράμματος στην πράξη συνιστά πρόσκληση για μη σύννομη δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού στην ΕΡΤ αλλά και επίσης μη σύννομη (Ν. 1264/1982) παρέμβαση και παρεμπόδιση της νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης, έμμεση δε και σαφή απόπειρα  εκφοβισμού των εργαζομένων της ΕΡΤ προς μη συμμετοχή τους σε μελλοντικές κινητοποιήσεις αλλά και επίσης μη σύννομη πριμοδότηση επιχειρημάτων υπέρ της εργοδοτικής μας πλευράς για δικαστική απαγόρευση και ποινικοποίηση κάθε μελλοντικής απεργιακής μας κινητοποίησης. 

Τα ανωτέρω μας προκαλούν ιδιαίτερη κατάπληξη αν ληφθεί υπόψη ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ σεβόμενη τους πολίτες – τηλεθεατές συνειδητά εδώ και χρόνια δεν έχει επιλέξει – αν και κατά νόμο θα μπορούσε- την λογική της μαύρης κάρτας, συστηματικά δε έχει εξαιρέσει πλήθος ενημερωτικών, αθλητικών και κοινωφελών δραστηριοτήτων από τις απεργιακές της κινητοποιήσεις, το πρόγραμμα δε, δεν έχει διακοπή σχεδόν καθόλου. Η ΠΟΣΠΕΡΤ σε συμφωνία με τη Διοίκηση πρόβαλε εναλλακτικό πρόγραμμα καθ’ όλο το  24ωρο καθώς και όλα τα δελτία ειδήσεων  (1/3 όπως η απόφαση) σεβόμενη το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Σας διαφεύγει ότι ακόμα και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της ΕΡΤ είναι επαναλήψεις.

Και βεβαίως μπορούμε να επανέλθουμε στην ασκηθείσα κριτική μας γιατί από όλα τα κακώς εδώ και δεκαετίες κείμενα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που χρηματοδοτεί με το υστέρημά του ο ίδιος ο Ελληνικός λαός επιλέξατε να στραφείτε ενάντια στους νόμιμους  αγώνες των εργαζομένων της ΕΡΤ που σε τελευταία ανάλυση προασπίζουν το δημόσιο χαρακτήρα και την παραγωγική ενημερωτική και ψυχαγωγική λειτουργία της ΕΡΤ, σε αντιπαράθεση με πρακτικές –κυβερνητικές και μη- που συστηματικά υπονομεύουν και το δημόσιο χαρακτήρα της και το ειδικό της βάρος στα ραδιοτηλεοπτικά πράγματα της χώρας μας.


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΕΚ ΝΕΟΥ

(πλην εάν νομίμως και αιτιολογημένως απαντήσετε στις ως άνω αιτιάσεις μας)

Να προβείτε στην αναθεώρηση  και ανάκληση  της υπ΄ αριθμ. 1/ της 6ης.2.2012 μη κυρωτικής σύστασης Σας

Ειδάλλως θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι κατ’ εντολή δράσατε εξ’ ου και η αναφορά του κ. Καψή στη Βουλή για το ΕΣΡ.