Skip to main content

ΔΑΣ ΕΤΙΤΑ: ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ OPEN TV - Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΣ ΕΤΙΤΑ

Εν μέσω και του δευτέρου κύματος έξαρσης της πανδημίας αποδεικνύεται ότι παρόλο που οι εργαζόμενοι λαμβάνουν όλα τα μέτρα που επιβάλει η ατομική ευθύνη προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, οι χώροι εργασίας με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης αποτελούν χώρους μετάδοσής του.

Στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN Beyond TV που λαμβάνει ελλιπέστατα προληπτικά μέτρα που περιορίζονται σε μια εβδομαδιαία απολύμανση και μερικά αντισηπτικά στους διαδρόμους του καναλιού, η εργοδοσία άφησε τους συναδέλφους στην ουσία στο έλεος της πανδημίας, προειδοποιώντας μάλιστα με θυροκολλημένη ανακοίνωση ότι σε περίπτωση έξαρσης κρουσμάτων είναι πιθανή η αναστολή λειτουργίας του καναλιού και οι μόνοι υπεύθυνοι γι αυτό θα είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι.

Εργαζόμενοι που ελέω κυβέρνησης και εργοδοσίας

στοιβάζονται καθημερινά σε λεωφορεία και τρένα (ΜΜΜ) προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους, που δεν τους παρέχουν ατομικά μέσα προστασίας, που αναγκάζονται να περιπλανώνται στο κανάλι για να βρουν κενή τουαλέτα αφού η εργοδοσία μείωσε τις διαθέσιμες.

Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (υποκείμενα νοσήματα, έγκυες κλπ) συνεχίζουν ελέω εργοδοσίας να έρχονται στην εργασία τους χωρίς να λαμβάνεται κανένα επιπλέον μέτρο πρόληψης και προστασίας τους.

Εργαζόμενοι που δεν έχουν υποβληθεί σε κανένα προληπτικό τεστ ανίχνευσης γιατί η εργοδοσία και το κράτος το θεωρούν κόστος και ατομική ευθύνη.

Και όλα τα παραπάνω γίνονται όταν το δημόσιο σύστημα υγείας έχει μείνει αθωράκιστο, με ευθύνη της τωρινής αλλά και όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων, από γιατρούς, υγειονομικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, όταν τα παιδιά μας στοιβάζονται ανα 25 στις αίθουσες διδασκαλίας, με ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, με ελλιπέστατο προσωπικό καθαριότητας αλλά και την απουσία υγειονομικού προσωπικού και στα σχολικά συγκροτήματα.

Από την περασμένη βδομάδα στους χώρους του καναλιού, που συστεγάζεται και εταιρεία παραγωγής, υπάρχει έξαρση κρουσμάτων Covid-19. Κρούσματα σε εργαζόμενους που δεν ήταν στα «πάρτι των πλατειών» και σε «πορείες», αλλά το μόνο «παράπτωμα» τους ήταν οτι δουλεύουν σε χώρους εργασίας που συγχρωτίζονται πολλοί εργαζόμενοι χωρίς ουσιαστικά μετρά προστασίας.

Σε αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η εταιρεία που φροντίζει ανελλιπώς να στέλνει e-mails στους εργαζόμενους για το εβδομαδιαίο μενού του κυλικείου, επέλεξε να κάνει ενημέρωση για την κατάσταση και για τα τέστ που πρόκειται να διενεργηθούν, μετά από το ξέσπασμα των κρουσμάτων, ανεπίσημα στους διαδρόμους .

 ΑΠΑΙΤΟΎΜΕ ΤΏΡΑ:

Να διενεργηθεί χωρίς καμία καθυστέρηση δωρεάν τέστ ανίχνευσης στο σύνολο των συναδέλφων.

Να υπάρχει καθημερινά και στις δυο βάρδιες γιατρός στον χώρο εργασίας, που θα μεριμνά για την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας των πάνω από τετρακοσίων εργαζόμενων με βάση τα ιατρικά πρωτόκολλα, προκειμένου να υπάρχει άμεση εκτίμηση για πιθανά κρούσματα και λήψη μέτρων κατά περίπτωση, όπως καραντίνα χωρίς να αναλώνεται κανονική άδεια, χωρίς να περικόπτεται ο μισθός, τα ένσημα κλπ.

Πρόσληψή του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας και απολύμανσης που θα επαρκεί για να απολυμαίνει τους χώρους εργασίας καθ’ όλο τον εργάσιμο χρόνο.

Θερμομέτρηση στις πύλες εισόδου σε όλους τους εισερχόμενους και παροχή δωρεάν ατομικών μέσων προστασίας κατά την είσοδο.

Μεταφορά των συναδέλφων που χρησιμοποιούν ΜΜΜ με μεταφορικά μέσα της εταιρείας, από κεντρικά σημεία της πόλης προκειμένου να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό τους σε αυτά.

Διενέργεια δωρεάν προληπτικών τέστ ανά εβδομάδα, χωρίς να αναμένεται πρώτα να βρεθεί επιβεβαιωμένο κρούσμα από πιθανό τεστ που θα κάνει κάποιος συνάδελφος με ατομική του ευθύνη.

Να αποσυμφορηθούν οι χώροι εργασίας και να τηρείται ο μέγιστος αριθμός εργαζομένων ανά χώρο εργασίας (κοντρόλ, μοντάζ, μακιγιάζ κλπ), όπως τα πρωτόκολλα που και το ίδιο το κανάλι προπαγανδίζει, το επιβάλλουν.

Να δημιουργηθεί τώρα, με την συμβολή της ΕΤΙΤΑ, επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε κανάλι, για να μην αφήσουμε την προάσπιση της υγείας μας, σε αυτούς που μόνο μέλημα τους είναι η περικοπή του κόστους λειτουργίας και τα κέρδη τους από όπου και εάν προέρχονται.

Οι ΠΝΠ και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν ή είναι έτοιμοι προς ψήφιση εν μέσω πανδημίας, χαρίζουν στους εργοδότες ζεστό χρήμα για να τους στηρίξουν και στην νέα οικονομική κρίση που επιταχύνεται λόγω του Covid-19.

Πρέπει επιτέλους οι εργαζόμενοι να περάσουμε με τη συλλογική μας ευθύνη στην απαίτηση της ευθύνης των εργοδοτών και του κράτους, διεκδικώντας την προστασία της υγείας, της δουλιάς και της ζωής μας, για μια ζωή στο ύψος των αναγκών μας.

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤΙΤΑ