Skip to main content

Ρουπακιώτης: Το Μαξίμου επί Σαμαρά σταμάτησε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο (VIDEO)

 
 

 (ΑΝΑΔΗΜ. ΑΠΟ  www.imerodromos.gr)

«Μέχρι τον Μάιο του 2013 είχαμε ετοιμάσει ένα πλήρες αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, έχοντας υπόψιν το ότι η Χρυσή Αυγή αλώνιζε. Κι ενώ είμαστε έτοιμοι στην κυριολεξία, να δέσουμε τον τόμο και να τον στείλουμε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, έρχεται μήνυμα από το Μαξίμου: “Στοπ, δεν περνάει αυτό το νομοσχέδιο”» κατήγγειλε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, από τη ΔΗΜΑΡ, Αντώνης Ρουπακιώτης, σημειώνοντας ότι όλα αυτά συνέβησαν πριν τη δολοφονία Φύσσα, αλλά και το ότι το νομοσχέδιο ανατέθηκε στη συνέχεια στους Μπαλτάκο και Σταμάτη.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του «OPEN», ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης θύμισε ότι το 2013 «ετοιμάζαμε ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, πέσαμε με τα μούτρα με τους επιστημονικούς συνεργάτες, τους δικαστές και με τη συναίνεση του υφυπουργού Δικαιοσύνης τότε, που ήταν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Κι ετοιμάσαμε, μέχρι τον Μάιο του 2013 είχαμε ετοιμάσει ένα πλήρες αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, έχοντας υπόψιν το ότι η Χρυσή Αυγή αλώνιζε». Σημειώνεται ότι ο τότε υφυπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ ήταν ο Κώστας Καραγκούνης

Ο Αντώνης Ρουπακιώτης συνέχισε λέγοντας ότι «ενώ είμαστε έτοιμοι στην κυριολεξία, να δέσουμε τον τόμο και να τον στείλουμε στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, έρχεται μήνυμα από το Μαξίμου: Στοπ, δεν περνάει αυτό το νομοσχέδιο. Και υπήρξε μέγας θόρυβος, αντέδρασαν οι ελληνοεβραϊκές οργανώσεις, αντέδρασε το Συμβούλιο των εβραϊκών οργανώσεων, ο Συνήγορος του Πολίτη, ο συνήγορος Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Μούζνιεκς που όση σχέση έχει με τον κομμουνισμό έχω εγώ με την Κίνα, αντέδρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ».

 Όπως υποστηρίζει, η έγκαιρη ψήφιση του αντιρατσιστικού από όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου πλην Χ.Α. θα έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα στα Σώματα Ασφαλείας και στις εισαγγελικές αρχές. «Θα μπορούσε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να αποτρέψει μία δολοφονία; Δεν το ξέρω. Αν ψηφιζόταν ομόφωνα από τη Βουλή θα έπαιρναν μηνύματα και τα Σώματα Ασφαλείας και κάποιοι εισαγγελείς, θα γινόταν ξεκάθαρο ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι κατά του ρατσισμού, κατά του εθνικισμού, κατά του φασισμού, κατά του ναζισμού. Ανακοινώθηκε εκ των υστέρων ότι το νομοσχέδιο ανέλαβε να το επεξεργαστεί ο γενικός γραμματέας κ.Μπαλτάκος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ.Σταμάτης. Ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ήταν αυτός ο νόμος να ψηφιστεί το 2014, ενώ είχε δολοφονηθεί ήδη ο Παύλος Φύσσας».

 Η ενδοκυβερνητική κόντρα με το σχέδιο Ρουπακιώτη
και ο ρόλος Μπαλτάκου

Η υπόθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου είχε προκαλέσει τριγμούς στην τότε τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Η τότε Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) το έκρινε «αντισυνταγματικό» ωστόσο οι καταγγελίες και οι πληροφορίες για παρέμβαση Μαξίμου ήρθαν από πολύ νωρίς. «Πώς ο Μπαλτάκος είχε παγώσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» εξηγούσε ρεπορτάζ των «Νέων» τον Απρίλιο του 2014. «Σημαντική λεπτομέρεια: Οταν η μάχη παρασκηνίου για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο – με επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου – βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, δεν υπήρχε στον ορίζοντα ανοικτό δικαστικό μέτωπο για τη Χρυσή Αυγή. Και ο Τάκης Μπαλτάκος ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού» αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, που σημειώνει και τις αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στη γνωμοδότηση της ΚΕΔΕ.

 Υπενθυμιζεται ότι ο Τάκης Μπαλτάκος αποπέμφθηκε μετά τη διαρροή του βίντεο με τις συνομιλίες Κασιδιάρη. Σε μηνύματα που βρέθηκαν σε κινητά χρυσαυγιτών μάλιστα, αποδείχθηκε ότι ο Μπαλτάκος καθοδηγούσε την παρουσία της Χρυσής Αυγής σε ψηφοφορίες. Μία από αυτές που έχουν αποκαλυφθεί αφορούσε μία άλλη προοδευτική διάταξη που προσπαθούσε να περάσει ο Ρουπακιώτης: «Με είπε [sichttps://thepressproject.gr/katangelies-roupakioti-to-maximou-epi-samara-baltakou-stamatise-to-antiratsistiko-nomoschedio-prin-ti-dolofonia-fyssa/?fbclid=IwAR3lEoF89veNONSWnQNXJxy6fLU49GAjbdVsLOGUMBKo4PyY6bA3u57XYxE" target="_blank" rel="noopener" style="outline: 0px; transition: all 0.3s ease 0s; margin: 0px; padding: 0px; color: rgb(210, 1, 1); background-color: transparent; border: 0px; box-sizing: inherit; font-stretch: inherit; font-style: inherit; font-variant: inherit; font-weight: inherit; line-height: inherit; touch-action: manipulation; vertical-align: baseline;">thepressproject.gr