Skip to main content

Τα fake news για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζονται

 

 (αναδημ. απο το grexitblog.blogspot.com)

Σε άρθρο του Λέανδρου Ρακιντζή στη huffingtonpost που σε γενικές γραμμές είναι εντελώς αδιάφορο διαβάζουμε ''οι στρατιές των δημοσίων υπαλλήλων που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο''. Αυτό ήταν και το σημείο που μας τράβηξε την προσοχή και μας ανάγκασε να ασχοληθούμε μαζί του. Για άλλη μία φορά αναπαράγονται στα μεγάλα συστημικά μέσα ασύστολα ψεύδη για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Σε επίσημη επίσημη απογραφή του 2018 ο αριθμός ανέρχεται στις 565.464. Ακόμα και το 2010 ανέρχονταν  συνολικά σε 768 χιλιάδες με μόνο τους 625 χιλιάδες να είναι μόνιμοι. Ακόμα και ο ίδιος ο Ρακιντζής μας έλεγε το 2014 όταν  ήταν γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης σε συνάντησή του με τον Παπούλια ''ένα εκατομμύριο υπάλληλοι ήταν μάλλον πάρα πολλοί, τώρα που φτάσαμε στους εφτακόσια πενήντα χιλιάδες, δουλεύουν καλύτερα.'' 

 
Είναι προφανές από την παραπάνω δήλωση ότι ή έχουν γίνει τριακόσιες χιλιάδες διορισμοί δημοσίων υπαλλήλων από το 2014 μέχρι σήμερα ή ο Ρακιντζής ψεύδεται συνειδητά. 
Φυσικά όχι μόνο προσλήψεις δεν έχουν γίνει αλλά όπως είδαμε από τις επίσημες απογραφές ο αριθμός έχει μειωθεί σημαντικά στις 565 χιλιάδες. 
 
Επίσης είναι σίγουρο ότι ο Ρακιντζής έχοντας διατελέσει από το 2004 έως το 2016 γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης γνωρίζει τα πραγματικά στοιχεία και τις επίσημες απογραφές που αναφέρουμε και ο λάθος υπολογισμός δεν είναι διόλου αθώος. Η επιλογή του γενικού επιθεωρητή είναι απόφαση του εκάστοτε υπουργού εσωτερικών δηλαδή πολιτική απόφαση της κάθε κυβέρνησης. Δεν βρέθηκε λοιπόν τυχαία σε αυτή την θέση.
 
Η δαιμονοποίηση του δημοσίου είναι μία βασική νεοφιλελεύθερη μνημονιακή στρατηγική η οποία γνώρισε μεγάλες δόξες τα χρόνια των πρώτων μνημονίων. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της στρατηγικής ήταν τα fake news και το φούσκωμα του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
 
 Για αυτό επέλεξαν τον Ρακιντζή για την συγκεκριμένη θέση γιατί ακολουθεί αυτή την λογική και δεν έχει κανένα πρόβλημα να διπλασιάζει εντελώς αυθαίρετα τον αριθμό τους για να δείξει ότι το δημόσιο ευθύνεται για την κατάσταση της οικονομίας. 
 
Το γελοίο όσον αφορά τον Ρακιντζή πέραν από την άνεση να ψεύδεται συνειδητά είναι ότι και ο ίδιος ήταν μία ζωή δημόσιος υπάλληλος και σε πολύ καλά αμοιβόμενες θέσεις
 
Όσα fake news και αν αραδιάσουν οι απολογητές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών τα γεγονότα δεν αλλάζουν. Από την αρχή των μνημονίων το 2010 μέχρι σήμερα ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώνεται συνεχώς όπως και οι απολαβές τους καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Φυσικά η περίφημη ανάπτυξη που υπόσχονταν οι νεοφιλελεύθεροι ότι θα ερχόταν ως αποτέλεσμα της περιστολής των δαπανών του δημοσίου ακόμη αγνοείται μαζί με τους περιβόητους επενδυτές που θα δημιουργούσαν τις νέες θέσεις εργασίας. Πάντως αυτή η πολιτική εξασφάλισε ότι οι δανειστές πληρώθηκαν στο ακέραιο τα τοκοχρεολύσια.
 
Δεν πρέπει να αφήσουμε ασχολίαστη και την huffingtonpost που με άνεση αναπαράγει fake news για τα οποία κατά τα άλλα κόπτεται και ανησυχεί για την καταπολέμησή τους. Απλά τα μεγάλα ΜΜΕ θεωρούν την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα αποκλειστικό τους ''δικαίωμα''. Αποδεκτά fake news είναι μόνο τα νεοφιλελεύθερα και φιλοϊμπεριαλιστικά για τον δικτάτορα Άσαντ, Καντάφι, Μαδούρο, Λουκασένκο κτλ.