Skip to main content

"ΚΟΒΟΥΝ" ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΣ ΠΟΛ. ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ Χ.Α ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ

 

Όπως έχουμε καταγγείλει επανειλημένα,και θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε σχετικά με το πογκρόμ διώξεων στην ΕΡΤ, η διορισμένη απο τον  πρωθυπουργό διοίκηση της ΕΡΤ  τηρώντας  τις  εντολές  του  άμεσα εποπτεύοντος  πρωθυπουργικού επιτελείου, και  πιστή  στις   δημόσιες  προεκλογικές δηλώσεις - υποσχέσεις  του ίδιου  του κ.Μητσοτάκη και του γραφείου τύπου της Ν.Δ, σχετικά με το πως  θα  διαχειριστεί την δημόσια ραδιοτηλεόραση, έχει  ξεκινήσει  εδώ και καιρό μια ευρεία  επιχείρηση "εκκαθάρισης" κάνοντας  αρχή  απο την  αναιτιολόγητη καρατόμηση στελεχών που δεν είχαν  την κομματική  "πιστοποίηση καταλληλότητας" ενώ συνεχίζει  με την εκτόπιση και  εξαφάνιση  απο  τον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό αέρα  εκπομπών και προσώπων  που δεν είναι  της απόλυτης  εμπιστοσύνης τους και που επιμένουν  να ενημερώνουν  την κοινωνία  και  για θέματα  που  είτε είναι  "απαγορευμένα",  είτε  πρέπει να παρουσιάζονται  στα "ψιλά γράμματα" των  ειδήσεων  αρκούντως  αφυδατωμένα  και απαξιωμένα.

Η πρόσφατη  απόφαση  του άρτι αφιχθέντος  στο ραδιομέγαρο δημοσιογράφου κ. Άρη Τόλιου και  ...αριστήνδην τοποθετηθέντος  απο την διοίκηση στη θέση  του διευθυντή του Α΄προγράμματος  της ραδιοφωνίας  της ΕΡΤ, να  κόψει την εκπομπή "Υπεράνω Υποψίας",  που εδώ και πέντε χρόνια  επιμελείται και παρουσιάζει  η συνάδελφος  δημοσιογράφος της ΕΡΤ  Ευανθία  Ξυνού, προκάλεσε  άμεσα  την αντίδραση  των συνηγόρων πολιτικής αγωγής  στη δίκη της Χρυσής  Αυγής , αφού όπως είναι γνωστό  ήταν  η μοναδική  εκπομπή  στην ΕΡΤ (ραδιόφωνο και τηλεόραση) που  εκτός των άλλων ενημέρωνε  την κοινωνία  για  τα πεπραγμένα  στη δίκη  αυτής  της  νεοναζιστικής συμμορίας.

Πρίν απο λίγο λάβαμε  στο email μας  την  επιστολή  διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση της ΕΡΤ , που  συνυπογράφουν  όλοι οι συνήγοροι πολιτικής  αγωγής  στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στην οποία  εκφράζουν την αγανάκτησή τους  για αυτή την  απόφαση  ζητώντας  ταυτόχρονα  να την ανακαλέσει , ενώ  όπως  τονίζουν  χαρακτηριστικά :"Η στάση της αυτή (σ.σ: της δημοσιογράφου) βρίσκεται σε συνέπεια με τη στάση της ΠΟΣΠΕΡΤ απέναντι στη Χρυσή Αυγή και η παρουσιάστρια δημοσιογράφος Ευανθία Ξυνού υπήρξε μία από τις αγωνιζόμενες λειτουργούς της ενημέρωσης ενάντια στο μαύρο στην ΕΡΤ το 2013. Για αυτό και στην εκπομπή της είχαν βήμα και δίαυλο ενημέρωσης οι φωνές όλων των αγωνιζόμενων δυνάμεων στην κοινωνία και τα κινήματα"

Πιό κάτω  ολόκληρη  η επιστολή  διαμαρτυρίας  των  συνηγόρων όπως τη λάβαμε στο email  της ΠΟΣΠΕΡΤ:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΡΤ

Οι υπογράφοντες δικηγόροι, όλοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής πληροφορηθήκαμε με μεγάλη ανησυχία την πρόσφατη απόφαση του   νέου   διευθυντή  του Α΄ προγράμματος  της  ραδιοφωνίας  της ΕΡΤ κ.  Άρη Τόλιου, να καταργήσει από τον προσεχή μήνα Οκτώβριο 2020   την ωριαία καθημερινή απογευματινή  ραδιοφωνική εκπομπή επικαιρότητας «Υπεράνω πάσης υποψίας»  που  επιμελείται δημοσιογραφικά και παρουσιάζει   καθημερινά  τα πέντε τελευταία  χρόνια η δημοσιογράφος  της ΕΡΤ Ευανθία Ξυνού.

Πρόκειται για τη μοναδική εκπομπή της Ε.Ρ.Τ. μετά την επαναλειτουργία της, η οποία σε αντίθεση με τη συμπεριφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας των Μ.Μ.Ε,  η οποία σταθερά κάθε εβδομάδα σχεδόν, ενημέρωνε το κοινό για τις εξελίξεις της δίκης φιλοξενώντας μας επανειλημμένα «στον αέρα». 

Η στάση της αυτή βρίσκεται σε συνέπεια με τη στάση της ΠΟΣΠΕΡΤ απέναντι στη Χρυσή Αυγή και η παρουσιάστρια δημοσιογράφος Ευανθία Ξυνού υπήρξε μία από τις

αγωνιζόμενες λειτουργούς της ενημέρωσης ενάντια στο μαύρο στην ΕΡΤ το 2013. Για αυτό και στην εκπομπή της είχαν βήμα και δίαυλο ενημέρωσης οι φωνές όλων των αγωνιζόμενων δυνάμεων στην κοινωνία και τα κινήματα.

Σας καλούμε να επανεξετάσετε και να ανακαλέσετε την παραπάνω απόφαση, ώστε η εκπομπή αυτή  να συνεχίσει τη λειτουργία της όπως ακριβώς μέχρι τώρα με την κ. Ευανθία Ξυνού, στο πρόσωπο της οποίας εκφράζουμε αμέριστη συμπαράσταση, καθώς και την πλήρη αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας της και  κάθε πολιτική επιλογή που οδηγεί στην κατάργηση της εκπομπής της, με τη βεβαιότητα ότι υπηρετεί με συνέπεια  την δημοσιογραφική της αποστολή, η οποία προσφέρει στην κοινωνία και πρέπει να συνεχισθεί αδιατάρακτα.

Αθήνα, 30.9.2020

Οι υπογράφοντες συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α.

Δημήτρης Ζώτος

Θανάσης Καμπαγιάννης

Ειρήνη Μπολάνου

Κώστας Παπαδάκης

Χρύσα Παπαδοπούλου

Κώστας Σκαρμέας

Ανδρέας Τζέλης

Ελευθερία Τομπατζόγλου