Skip to main content

Νομοσχέδιο Πέτσα καταργεί τον «νόμο Παππά» - Τελειώνει η διάταξη για τους τουλάχιστον 400 εργαζόμενους στην TV

mega ergazomenoi3

ΑΙΧΜΕΣ (ΤΥΠΟΛΟΓΙΕΣ) : TV χωρίς εργαζόμενους ,”παιχνίδια” στις θεματικές - Αποκλειστικό ρεπορτάζ των «Τυπολογιών»: Νομοσχέδιο Πέτσα καταργεί τον «νόμο Παππά» - Τελειώνει η διάταξη για τους τουλάχιστον 400 εργαζόμενους στην TV


(Αναδημ. τριών άρθρων απο τις www.typologies.gr/)

**Η αποκάλυψη της εφημερίδα μας ("Το Παρόν") και των “Τυπολογιών” χθες στην έντυπη έκδοση για το σχέδιο της κυβέρνησης περί τα ΜΜΕ, πρέπει να ενεργοποιήσει τον κλάδο.

**Γνωρίζουμε, φυσικά, ήδη τι θα πουν. “Να δούμε πρώτα το κείμενο του σχεδίου νόμου”.

**Λογικό. Αν  δεν το έχουν, δεν θα πρέπει να εκπροσωπούν τον κλάδο, διότι οι επαφές ξεκίνησαν εδώ και καιρό, για να φτάσουμε στη σημερινή μορφή του κειμένου.

**Αν γνώριζαν και δεν έπραξαν κάτι, τότε το ζήτημα είναι άλλο, εξίσου μεγάλο.

**Τέτοια στήριξη στον κόσμο της ενημέρωσης δεν την έχουμε ξαναδεί. Θα έρθει πχ το CNN και θα ζητήσει να κάνει ενημερωτικό θεματικό σταθμό και θα του πουν …όχι;

**Να μην θυμώσουμε τι έγραφαν μέχρι πρόσφατα για τον νόμο που ισχύει ως και σήμερα.

**Σε ποιον επιχειρηματία, έκαναν χάρη και άλλαξαν τη διάταξη για τις θεματικές; Θα μπορούν οι σταθμο να πουλάνε κεραλοιφές σε εθνικό επίπεδο, αλλά δεν θα έχουν ενημέρωση και ειδήσεις…

περισσότερα στις www.typologies.gr

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΌ ΡΕΠΟΡΤΆΖ ΤΩΝ «ΤΥΠΟΛΟΓΙΏΝ»: ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΠΈΤΣΑ ΚΑΤΑΡΓΕΊ ΤΟΝ «ΝΌΜΟ ΠΑΠΠΆ»

Ρυθμίσεις για ραδιοτηλεόραση – διαφήμιση
 
 Με ένα πακέτο επιμέρους ρυθμίσεων για την ελεύθερη και τη συνδρομητική τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τη διαφήμιση έρχεται η κυβέρνηση. Με τον «νόμο Πέτσα», που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, τελειώνει και τυπικά ο «νόμος Παππά» (4339/2015) και επιδοτείται ο κλάδος της τηλεόρασης και της διαφήμισης.
Ωστόσο, υπάρχει μια πολύ σημαντική αδυναμία, καθώς απαγορεύει οριστικά τη δημιουργία ενημερωτικών θεματικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Και ενώ θα περίμενε κανείς πως η κυβέρνηση θα προχωρούσε στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους σύγχρονους τρόπους μετάδοσης σήματος, επιμένει σε λεπτομερείς ρυθμίσεις της υφιστάμενης, στρεβλής κατάστασης, μεταφέροντας τα προβλήματα για το μέλλον. Το «ΠΑΡΟΝ» και οι «Τυπολογίες» αρχικά στην έντυπη και σήμερα αποκαλύπτουν τις βασικές ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση.
 

ΤΕΛΕΙΏΝΕΙ Η ΔΙΆΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ 400 ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ TV
14/09/2020

 
Μειώνεται κατά 30% το προσωπικό της αδειούχου τηλεοπτικής εταιρείας αλλάζοντας και το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει πως θα συνυπολογίζονται στην υποχρέωση για ελάχιστο προσωπικό των 400 θέσεων εργασίας ανά σταθμό εθνικής εμβέλειας οι  εργαζόμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, οι απασχολούμενοι με καθεστώς ειδικής απασχόλησης και έκδοσης παραστατικών και το προσωπικό συνδεδεμένων επιχειρήσεων και των ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής.
 
Το ανώτατο όριο των δύο τελευταίων κατηγοριών, των συνδεδεμένων εταιρειών και των ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής προγραμμάτων, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του προσωπικού. Δηλαδή, σε έναν σταθμό 400 θέσεων εργασίας, οι 280 θα είναι στην αδειούχο τηλεοπτική εταιρεία και οι υπόλοιποι σε μια ανεξάρτητη, που παράγει ένα σίριαλ, ή σε μια συνδεδεμένη εταιρεία, που είναι παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων. Για τον προσδιορισμό του μέσου όρου των εργαζομένων χρησιμοποιούνται τα στοιχεία από την «ΕΡΓΑΝΗ», με ελάχιστο όριο τις 20 μέρες απασχόλησης τον μήνα. Πουθενά, όμως, δεν υπάρχει πρόβλεψη για ειδικότητες: Δηλαδή, μια εταιρεία δεν θα είναι υποχρεωμένη να προσμετρά τους δημοσιογράφους ή τους τεχνικούς και θα μπορεί να βάζει στη λίστα των 400 ηθοποιούς ή ακόμα και σεκιούριτι.