Skip to main content

ΠΟΣΠΕΡΤ: ΔΕΙΞΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ

 

                    

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Αγ. Παρασκευή 22/09/2020
ΔΕΙΞΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ

Από την αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας η ΠΟΣΠΕΡΤ με επιστολές, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις , καλούσε τη διοίκηση της ΕΡΤ να συμμορφωθεί με τους νόμους και τις οδηγίες των αρμοδίων και την κατήγγειλε όταν δεν το έπραττε όπως πρέπει η δεν εφάρμοζε στην ουσία αυτά τα μέτρα που θα προστατεύσουν το προσωπικό και θα μειώσουν τους κινδύνους διασποράς του κορωνοϊού.

Οι αντιδράσεις της διοίκησης τότε ήταν η παράνομη απόφασή της για μη διαβούλευση με τα σωματεία που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και κάποια δελτία τύπου στα οποία αυτοεπαινούμενη περιέγραφε μια πραγματικότητα που δεν υπήρχε και όταν τους καταγγέλλαμε με στοιχεία αναγκάζονταν σε κάποιες περιπτώσεις να εφαρμόσουν αυτά που πρέπει όπως πρέπει.

Όταν π.χ καμάρωναν ότι «απολυμαίνουν» τους χώρους εργασίας και εμείς αποκαλύπταμε ότι αυτή ή δήθεν απολύμανση γινόταν από ανειδίκευτες καθαρίστριες που αντί για ειδικό εξοπλισμό και στολή τους έδιναν σακούλες σκουπιδιών να φορέσουν στα πόδια μια χλωρίνη και μία σφουγγαρίστρα , αναγκάστηκαν και έφεραν ειδικό συνεργείο απολύμανσης.

Όταν τους εγκαλούσαμε γιατί δεν διανέμουν στο προσωπικό μάσκες, έστελναν στους εργαζόμενους email στο οποίο εξηγούσαν ότι ΔΕΝ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και ΔΕΝ παρέχει την προστασία που ζητούσαμε. Μετά αναγκαστικά ευθυγραμμισμένοι στις παλινωδίες των κυβερνητικών εντολών έστελναν τελεσίγραφα προειδοποιώντας πως όποιος δεν χρησιμοποιεί μάσκα θα αντιμετωπίσει πειθαρχική δίωξη.

Όταν τους επισημαίναμε ότι πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα τεστ covid - 19 προχώρησαν δειγματοληπτικά σε μέρος του προσωπικού.

Από τον περασμένο Μάρτιο και μέχρι σήμερα σε όλες τις σχετικές ανακοινώσεις μας που αφορούν στα μέτρα προστασίας και υγιεινής των συναδέλφων ,εκτός όλων των άλλων τονίζαμε την ανάγκη θερμομέτρησης των εισερχομένων στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ και την μετατροπή του ιατρείου σε «ιατρείο covid-19» κατάλληλα διαμορφωμένου και επανδρωμένου , ώστε να εξυπηρετεί όσους επιθυμούν ή πρέπει να εξεταστούν από τον γιατρό υπηρεσίας για τους λόγους που ορίζουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, ή ακόμα και να φιλοξενεί για λίγες ώρες όσους (ο μη γένοιτο) χρειάζεται να απομονωθούν μέχρι να μεταφερθούν σε κάποιο νοσοκομείο.

Μετά από τόσους μήνες και αφού έχουν σπαταλήσει μεγάλο μέρος των εσόδων της ΕΡΤ στην εξυπηρέτηση «ημετέρων» και …φίλων (βλ. πρόσφατες καταγγελίες μας) η διοίκηση εδέησε και εγκατέστησε ειδικές συσκευές και αγόρασε θερμόμετρα αρχίζοντας την θερμομέτρηση των εισερχομένων στο ραδιομέγαρο, χωρίς ωστόσο να εισακούσει την διαρκώς επαναλαμβανόμενη πρότασή μας για μετατροπή του ιατρείου στο ραδιομέγαρο σε «ιατρείο covid-19».

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» θα λέγαμε σε ότι αφορά τη θερμομέτρηση αν αυτή γινόταν όπως πρέπει από εκείνους που πρέπει κι όχι μόνο για το «θεαθήναι».

Τι εντολές π.χ. έχουν οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας security ή άλλοι συνάδελφοι που επιφορτίσθηκαν και με αυτό το «έργο» ; Η θερμομέτρηση εμπίπτει στον Γενικό Κανονισμό για τα Προσωπικά Δεδομένα, αποτελεί επεξεργασία ειδικής κατηγορίας προσωπικών δεδομένων, καθώς μέσω της θερμομέτρησης εξάγονται συμπεράσματα για την κατάσταση της υγείας του προσώπου. Στους χώρους εργασίας, όπου η ταυτότητα του εργαζόμενου είναι γνωστή στο λήπτη της θερμομέτρησης, το ζήτημα που τίθεται δεν αφορά μόνο στη μέθοδο λήψης των δεδομένων αλλά και στην ιδιότητα του διενεργούντος την επεξεργασία.

Η επεξεργασία της πληροφορίας θα πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες υγείας που δεσμεύονται από το ιατρικό απόρρητο και όχι από τρίτα πρόσωπα, λ.χ. το προσωπικό ασφαλείας μίας επιχείρησης ή κάποιο πρόσωπο της διεύθυνσης.

Είμαστε δίπλα και στηρίζουμε όλους αυτούς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, σε όποιο κλάδο και με όποια εργασιακή σχέση, που δίνουν καθημερινά αγώνα μέσα από αντιφατικές εντολές τις διοίκησης, για το καλό όλων μας.

Είναι σαφές ότι αυτή η διαδικασία θερμομέτρησης των εισερχομένων στο ραδιομέγαρο ,όπως εφαρμόζεται κατ΄ εντολή της διοίκησης, δεν διασφαλίζει ότι

το ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο της κατάστασης της υγείας του εργαζόμενου σε θερμομέτρηση, δεν θα γίνει «δημόσιο δεδομένο» το οποίο θα δώσει τροφή για κουτσομπολιό, αναταραχή και στιγματισμό του εργαζόμενου συναδέλφου που τυχόν θα διαγνωσθεί ότι έχει πυρετό.
Η διοίκηση θα πρέπει να καταλάβει επιτέλους αυτό που της τονίζουμε διαρκώς από την αρχή της πανδημίας και που τελικά ορίζεται και από τις σχετικές οδηγίες και εγκυκλίους των αρμοδίων , ότι δηλαδή ο ιατρός εργασίας επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων, τη συμμόρφωση των εργαζομένων στους κανόνες υγείας και ασφάλειας, ενημερώνει τους εργαζομένους για τους κινδύνους που προέρχονται από την εργασία τους, καθώς και για τους τρόπους πρόληψής τους, παρέχει επείγουσα αντιμετώπιση σε περίπτωση αιφνίδιας νόσου. Απαραίτητη σε κάθε περίπτωση ως προϋπόθεση για τη νομιμότητα της επεξεργασίας, είναι η συγκατάθεση των εργαζομένων και, αδιαμφισβήτητα η εν λόγω επεξεργασία θα πρέπει να αποτυπώνεται σε Μελέτη Εκτίμησης Αντικτύπου (DPIA), ώστε να αξιολογείται ο κίνδυνος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των προσώπων.

Τα μέτρα που αφορούν στην υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων δεν είναι επικοινωνιακές φωτοβολίδες , ούτε πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς υπεύθυνο σχεδιασμό και σοβαρότητα. Το προσωπικό ασφαλείας της ιδιωτικής εταιρείας security και όποιων άλλων μη ειδικών που έχουν επιφορτιστεί με την υποχρέωση της θερμομέτρησης των εισερχομένων στο ραδιομέγαρο και της λήψης αυτών των προσωπικών δεδομένων δεν είναι επαγγελματίες υγείας, δεν δεσμεύονται από το ιατρικό απόρρητο, γεγονός που μαζί με τις άλλες ελλείψεις στη διαδικασία δημιουργούν σοβαρό αντίλογο και αντιρρήσεις σχετικά με το κατά πόσο αυτή είναι σύννομη και εναρμονισμένη με την κείμενη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και περί υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Τα κρούσματα κορωνοϊού όπως βλέπουμε διαρκώς αυξάνονται και έχουν θέσει έστω και στο «παρά πέντε» σε συναγερμό τους αρμόδιους στην κυβέρνηση, η οποία καθημερινά αυτοσχεδιάζει προσπαθώντας με κατασταλτικές αποφάσεις τοπικού ή υπερτοπικού χαρακτήρα να αποτρέψει επι της ουσίας την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας . Αυτό δηλαδή το δημόσιο σύστημα που η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει στην τύχη του για χάρη της «ιδιωτικής βιομηχανίας υγείας» και το οποίο στηρίζει μόνο με καλέσματα για μαζικό χειροκρότημα στα μπαλκόνια

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας, τόσο της δικής τους υγείας όσο και των υπολοίπων συναδέλφων ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες των αρμόδιων αρχών και του ΕΛΙΝΥΑΕ.

Την ώρα λοιπόν που έχει ήδη σημάνει συναγερμός παντού, η διοίκηση της ΕΡΤ αντί να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπεύθυνο σχεδιασμό την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων συνεχίζει να παίζει με επικοινωνιακούς όρους το παιχνίδι των εντυπώσεων, σαν να είναι αυτό που θα αποτρέψει την εμφάνιση κρουσμάτων και την διασπορά του κορωνοϊού στο προσωπικό.

Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων κύριοι της διοίκησης πρέπει να σας απασχολεί περισσότερο από ότι η εξυπηρέτηση των ημετέρων και των φίλων που αδημονούν να συμμετάσχουν στο πανηγύρι των απευθείας αναθέσεων, των προσλήψεων από το παράθυρο η το φεγγίτη, των μικτών ή εξωτερικών παραγωγών κλπ.