Skip to main content

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 28ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το 28ο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ που πραγματοποιείται σήμερα υπό καθεστώς πρωτοφανούς διωγμού των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Τα συνδικάτα καλούνται να αντιμετωπίσουν επιθέσεις που παρόμοιές τους δεν έχουμε ξαναζήσει. Είναι η πρώτη φορά που τόσο βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων έχουν βαπτιστεί προνόμια και καταπατούνται. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί τινάζονται κυριολεκτικά στον αέρα με αναγκαστικές περικοπές στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία ακόμα και στη σίτιση.

Η απόγνωση και ο φόβος για το αύριο φωλιάζουν στις ψυχές των εργαζομένων.

Είναι η πρώτη φορά που η κοινή λογική κακοποιείται βίαια και όλα όσα ίσχυαν στο παρελθόν και θεωρούνταν δεδομένα παύουν να ισχύουν.

Τιμωρούνται σκληρά οι κατεξοχήν άμοιροι ευθυνών που είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και μένουν στο απυρόβλητο οι υπεύθυνοι για την κατάντια μας. Σε μια παρατεταμένη εποχή συνεχούς αφαίρεσης δικαιωμάτων και κατακτήσεων, καλούνται οι εργαζόμενοι να πληρώσουν για την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και τη Χώρα μας.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν συκοφαντηθεί ασύστολα απ’ τους δυνάστες δανειστές - τοκογλύφους αλλά και ακόμα κι από την προηγούμενη κυβέρνηση, παραβλέποντας τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τεκμηριώνουν ότι είμαστε οι πιο σκληρά εργαζόμενοι και ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι πάνω από το 50% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίσουμε ότι η χώρα μας είναι η Ευρωπαϊκή Πολυνησία . Δηλαδή το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο να έχουν όλοι υγεία, παιδεία, θρησκευτικά πιστεύω, δημόσια διοίκηση κλπ δεν αφορά το καθένα απ’ τα νησιά μας ;

Συγχρόνως πάλι με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής επιτροπής – η οποία δυστυχώς περιορίζεται στο ρόλο του αξιολογητή των τραγικών αποτελεσμάτων των εφαρμοσμένων πολιτικών που εξοντώνουν τους λαούς – είναι ότι η πραγματική ανεργία έχει εκτιναχθεί πάνω από το 25% στην Ελλάδα και το 70% του ελληνικού λαού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι προκρούστιες λογικές των μνημονίων και των κυβερνήσεων ως τώρα, μόνο δικαιοσύνη δεν παράγουν. Η ισοπέδωση αποδοχών και εργασιακών δικαιωμάτων πάντα προς τα κάτω και στο έλεος των ιδιοκτητών αφεντικών, φέρνει την αποσταθεροποίηση της κοινωνικής συνοχής. Οι μνημονιακοί νόμοι 3833/2010, 3845/2010 και 4046/2012 και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου 6/2012 είναι απαράδεκτοι, αντισυνταγματικοί και αντίθετοι στην Ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου αλλά και αντίθετοι στις διεθνείς συμβάσεις εργασίας.

Οι συνεχείς αντεργατικές παρεμβάσεις που επιδείνωσαν δραματικά τις εργασιακές σχέσεις και μεγάλωσαν την ανασφάλεια συνεχίζουν να ισχύουν παρά τις εξαγγελίες των εκάστοτε κυβερνόντων ότι κάνουν ότι μπορούν . Οι Έλληνες εργαζόμενοι αισθάνονται ότι έχουν εξαπατηθεί και είναι πολύ δύσκολο εάν όχι αδύνατο να πειστούν περί του αντιθέτου. Οι διάφορες μορφές εργασίας – δουλείας, εξαπλώνονται όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι πάσης φύσεως εργολάβοι, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, οι συμβασιούχοι, οι μερικώς απασχολούμενοι, τα stage παλιότερα, οι ωρομίσθιοι και ένα σωρό άλλα εφευρήματα, καταδεικνύουν την απεριόριστη  ελληνική εφευρετικότητα όταν πρόκειται να καταπατηθούν  τα εργασιακά δικαιώματα στο όνομα μιας αναποτελεσματικής και βλαπτικής πολιτικής.

Παράλληλα με τους αντεργατικούς νόμους ήρθαν και οι νόμοι που σκοτώνουν τα ασφαλιστικά και επικουρικά ταμεία. Η κλοπή και η κατασπατάληση του πλούτου των ταμείων – στο όνομα μιας δήθεν ανάπτυξης για τη «διάσωση της χώρας» – για άλλη μια φορά, είναι σε βάρος όλων αυτών (εργαζόμενων, ανέργων και συνταξιούχων)  που τόσα χρόνια έντιμα και καθαρά ήταν συνεπείς και πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους, για να έχουν Υγεία και Σύνταξη, συνταγματικά κατοχυρωμένα «προνόμια», που σήμερα έχουν γίνει ψίχουλα και δεν φτάνουν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες.

Καταργούνται οργανισμοί όπως της Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας, οι οποίοι θα έπρεπε να χρηματοδοτούνταν  από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, πλην όμως οι τελευταίοι κάπου ξεχάστηκαν. Έτσι παραμείναμε εμείς οι εργαζόμενοι να τους χρηματοδοτούμε, ενώ ο ρόλος του κράτους ήταν να διορίζει μόνο Διοίκηση ως εγγυητή της λειτουργίας. Ξάφνου το κράτος παράνομα, καταχρηστικά και βάναυσα καταργεί αυτούς τους οργανισμούς, στέλνοντας 1.500 εργαζόμενους σε αυτούς μαζί και τους εργαζόμενους στις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην ανεργία. Ταυτόχρονα οι χαμηλόμισθοι, χάνουν τα οφέλη που διασφάλιζαν αυτοί οι οργανισμοί. Τα συσσωρεμένο κεφάλαιο – περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ – και τα γραφεία που θα στεγαζόταν η νέα αυτοδιαχειριζόμενη υπηρεσία, όπως είχε εξαγγελθεί, χάνονται και αυτά. Δεν μπορούμε παρά να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας!  Κι όλα αυτά γιατί; Διότι στόχος είναι να χτυπηθεί με άλλον ένα τρόπο το συνδικαλιστικό κίνημα.

Η συνεχής λιτότητα η φτωχοποίηση, η ακρίβεια, η ανεργία, η εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, η ανάδειξη του ιδιωτικού τομέα ως «μόνης λύσης», η εξαφάνιση κάθε μορφής κοινωνικής στοργής, η αδικία, η ανισότητα, η ακύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών και η καταπάτηση εκ μέρους της πολιτείας, των συνταγματικών της υποχρεώσεων, οδηγούν σε δραματική και βίαιη ανακατανομή εισοδήματος και δικαιωμάτων και ενισχύει πολλαπλασιαστικά τη δύναμη του κεφαλαίου στην πολιτική εξουσία που την χρησιμοποιεί καταστρέφοντας σε μαζική κλίμακα τις ζωές των Ελλήνων  και την Ελλάδα.

Αυτή η κατάσταση κάνει τους εργαζόμενους να νιώθουν οργή για την ανασφάλεια για το σήμερα και το αύριο. Σπρώχνει τους εργαζόμενους στον ατομικισμό που προωθούν με χαρά τα κυρίαρχα επικοινωνιακά μέσα, σε μια κοινωνία απόλυτης σήψης, παρακμής και αποχαύνωσης, με ανθρώπους που αντί να σχεδιάζουν ελπιδοφόρα το μέλλον τους γίνονται νεόπτωχοι και «απαλλοτριώνουν» σκουπιδοντενεκέδες σαν λεία της δικιάς τους επανάστασης για ζωή.

Η τρόικα, η κυβέρνηση και οι ιδιοκτήτες των ΗΜΜΕ καλά θα κάνουν να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για περαιτέρω μείωση μισθών, ατομικές συμβάσεις εργασίας, μη τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, συνεργεία ενός ατόμου, ενοποιήσεις παραγόμενου έργου, κατάργηση επαγγελματικών αδειών προς χάρη δήθεν της οικονομίας κ.λπ. Οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο της χώρας. Αν δεν υπάρξει το αίσθημα της δικαιοσύνης και της αναλογικής κατανομής των βαρών, δεν προβλέπεται ένα ομαλό και ειρηνικό μέλλον αντάξιο της ανάγκης που έχει η χώρα και που σε αυτό έχουμε συμβάλλει όλοι οι εργαζόμενοι.

Η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των ΗΜΜΕ και η διογκούμενη εμπορευματοποίηση βαθαίνουν το έλλειμμα δημοκρατίας, πολιτισμού, πλουραλισμού και κοινωνικής έκφρασης με κυρίαρχο και εντεινόμενο το ρόλο της διαπλοκής σε βάρος του λαού, ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται ή προσπαθεί να υποβαθμιστεί συνεχώς ο εθνικός, πολιτιστικός, δημοκρατικός και περιφερειακός ρόλος της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Ο έλεγχος από τον στραγγαλισμένο οικονομικά και υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ και τις επιτροπές του ΙΚΑ είναι ανύπαρκτος. Οι φιλοεργοδοτικές συμπεριφορές και οι νομοθετικές ρυθμίσεις των μέχρι τώρα κυβερνήσεων προς όφελος της εργοδοσίας, αποθρασύνουν την τελευταία που με τις ενέργειές της ναρκοθετεί το παρόν και το μέλλον  των εργασιακών σχέσεων με απολύσεις, εφεδρείες, «εθελούσιες» εξόδους,  κλπ σε όλο τον χώρο των ΗΜΜΕ, ιδιωτικό, δημόσιο και δημοτικό.

Τα προβλήματα των εργαζομένων στα Η.Μ.Μ.Ε. είναι πολλά και σύνθετα, ιδιαίτερα επείγοντα, αφού αφορούν ακόμα και απολύσεις από τα ιδιωτικά Η.Μ.Μ.Ε., με καταστρατήγηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την αδειοδότηση τους!

Η ύπαρξη σταθερού και βιώσιμου πλαισίου λειτουργίας της Δημοτικής Ρ/Φ έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι είναι αδήριτη ανάγκη.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Πρέπει να αντιδράσουμε ΑΜΕΣΑ. Με ένα συγκροτημένο σχέδιο σε όλα τα επίπεδα. Που θα υλοποιήσει επιτέλους τις αποφάσεις των συνεδρίων μας. Που θα κινητοποιήσει τους εργαζόμενους, θα επιδιώξει λύσεις και θα δρομολογήσει δράση προς το συμφέρον όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Με αλληλεγγύη και ενότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους όλου του χώρου των ΜΜΕ και του  Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα αλλά  και αλληλέγγυα σε κοινούς αγώνες με όλους τους εργαζόμενους.

Ο διοικητικός απολογισμός έχει ως εξής :

Ο διοικητικός απολογισμός που κατατίθεται αφορά τη δράση από τον Φεβρουάριο του 2011 έως σήμερα.  Ο απολογισμός του 27ου συνεδρίου που είχε εγκριθεί θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι του παρόντος απολογισμού.

Όπως όλοι γνωρίζουμε το σημερινό Δ.Σ. της  Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.  ανέλαβε από 01/07/2009 και από τότε έδωσε συνδικαλιστικές μάχες για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα δράσης του 28ου συνεδρίου της Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ .

Από την πρώτη μέρα μπήκαμε στα βαθειά και αγωνιστήκαμε με ταξική συνείδηση για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. και για την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος στην ΕΡΤ από τότε μέχρι σήμερα έχουμε εκδώσει προς ενημέρωση 180 ανακοινώσεις 150 δελτία τύπου 70 επιστολές προς την διοίκηση και άλλους φορείς 40 υπομνήματα σε υπουργούς της κυβέρνησης και στη διοίκηση της ΕΡΤ, 45 εξώδικα, έχουμε παραστεί σε πάνω από 50 δίκες που αφορούσαν ενέργειες της διοίκησης, συνδικαλιστικά θέματα, απεργιακές κινητοποιήσεις, υπεράσπιση σε δίκες εναντίων των εργαζομένων.

Η δράση της ΠΟΣΠΕΡΤ αν σκεφτούμε το μέγεθός της  και τις δυνατότητές της είναι τεράστια σε όγκο, πολλά δεν μπορούν ν’ αποτυπωθούν σε γραπτό κείμενο αλλά κι αν μπορούσαν θα χρειαζόντουσαν εκατοντάδες σελίδες. Οι   καθημερινές δράσεις και η λειτουργία της Ομοσπονδίας από το πρωί μέχρι τα βαθιά μεσάνυχτα είναι τόσες πολλές και ποικιλόμορφες, τα προβλήματα των εργαζομένων (εργασιακά, οικονομικά, υγείας κ.λ.π.) καθημερινά πολλαπλασιάζονται και λόγω  της ύφεσης και λόγω της βάναυσης πολιτικής των κυβερνήσεων. Η Διοίκηση αν και μπορούσε πολλά απ’ αυτά να τα λύσει συνεχώς δημιουργούσε νέα βάζοντας ασπίδα νομικά προσχήματα ή και τη Νομική Υπηρεσία πολλές φορές εκμεταλλευόμενη και το γεγονός της ανασφάλειας των εργαζομένων επέτεινε το πρόβλημα. Σε πολλές περιπτώσεις η ΠΟΣΠΕΡΤ δρώντας είτε με τους νομικούς της συμβούλους είτε δικαστικά είτε και με τη δυναμική που άρμοζε στην περίπτωση απέτρεψε τα χειρότερα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η πρώτη κατά σειρά ενεργειών της Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. μετά το συνέδριο του Φεβρουαρίου του 2011 ήταν να διεκδικήσει με όλους τους τρόπους (επαφές σε υπουργεία, απεργίες, παραστάσεις στη Διοίκηση κλπ) να σταματήσουν οι άδικες κι αναίτιες περικοπές που είχε υποβληθεί το προσωπικό της ΕΡΤ.

Συγχρόνως την ίδια εποχή ξεκίναγε ένας νέος Γολγοθάς για τους εργαζόμενους της Ελλάδας και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, δημόσια και ιδιωτικά. Ήρθε νέο μνημόνιο με νέα δεινά , φορομπηχτικούς νόμους, χαράτσια , συγχωνεύσεις  και κλείσιμο οργανισμών, εφεδρείες, απολύσεις . Νέες μεγάλες μειώσεις μισθών και ανατροπή όλης της εργατικής νομοθεσίας βαφτίζοντας τις κατακτήσεις, για αξιοπρεπή διαβίωση στη δουλειά, προνόμια, τα οποία κατάργησαν, όπως οι ΣΣΕ, ωράρια, απελευθέρωση των απολύσεων, επιδόματα ανεργίας κλπ.

Σε όλα αυτά συντεταγμένα και με τις άλλες ενώσεις του χώρου των ΜΜΕ προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις πρωτοφανείς για τον χώρο που εκπροσωπούσαμε και κάναμε δράσεις πολυεπίπεδες και καταφέραμε σε μερικές περιπτώσεις να παγώσουμε ρυθμίσεις μεσαίωνα  που ήθελε να εφαρμόσει η πολιτεία όπως η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου και η πρώτη Εφεδρεία στην ΕΡΤ που αφορούσε το 10% των υπηρετούντων συναδέλφων (τελικά εφαρμόστηκε μια δεύτερη εφεδρεία που το μέγεθός της αφορούσε δυστυχώς 8 έως 10 συναδέλφους, για τους οποίους  η ΠΟΣΠΕΡΤ ήταν αρωγός στα δικαστήρια, για όσους ζήτησαν. Επίσης συμμετέχει ενεργά στην εφεδρεία των συναδέλφων του ΙΟΜ και του ΕΟΑ.

Την ίδια εποχή που στον ιδιωτικό τομέα των ΜΜΕ οι εργαζόμενοι βάλλονταν κατά ρυπάς η πολιτεία μέσω του ανεκδιήγητου Μόσιαλου αλλά και με κυβερνητική σφραγίδα γιατί μην ξεχνάμε ότι είχε παρθεί απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προσπάθησε να συρρικνώσει – διαλύσει την ΕΡΤ κλείνοντας κύριο παραγόμενο έργο της και να συκοφαντήσει τους εργαζόμενους σ’ αυτήν. Οι αντιδράσεις μας ήταν άμεσες, δυναμικές, καίριες. Εκτός από τους αγώνες μας με απεργιακές κινητοποιήσεις για όλα τα παραπάνω θέματα, καταφέραμε να έχουμε συμπαραστάτες το σύνολο των εργαζομένων της ΕΡΤ , τεχνικό προσωπικό, καλλιτεχνικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, δημοσιογράφους. Καταφέραμε επίσης να έχουμε μαζί μας σύσσωμη την τότε αντιπολίτευση και πολλούς βουλευτές απ’ την τότε κυβέρνηση που με δηλώσεις τους αλλά και με υπογραφές σε έγγραφα και τροπολογίες βοήθησαν κι αυτοί ώστε σήμερα να υπάρχει ένα στάτους όχι αυτό που θέλαμε αλλά αυτό που πρέπει με κάθε τρόπο να επιδιώξουμε να παραμείνει και να καλυτερεύσει.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που μας χρωστάνε χιλιάδες ρεπό (25.000) που έχουμε αρχίσει και δουλεύουμε πλέον χωρίς ωράριο, που χρηματοδοτούμε πολλές φορές (με τα εκτός έδρας κα) παραγόμενο έργο της ΕΡΤ, που με αυταπάρνηση, φιλοτιμία, ζήλο κι επαγγελματικότητα έχουμε αποδείξει ότι εμείς είμαστε οι θεματοφύλακες της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Έχουμε κάνει και κάνουμε συνεχείς παρεμβάσεις για προσλήψεις των ΣΟΧ, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στην ΕΡΤ χάρη στις προσπάθειες της ΠΟΣΠΕΡΤ και μόνο και αυτό δεν το λέμε σαν επιτυχία, αλλά το λέμε για να καταδείξουμε την ανευθυνότητα διοίκησης και κυβέρνησης και οι οποίοι σήμερα δεν φτάνουν μετά από τις περίπου 1300 αποχωρήσεις από την ΕΡΤ που όλοι γνωρίζουμε γιατί και πώς έγιναν.

Έχουμε κάνει και κάνουμε συνεχείς παρεμβάσεις, ώστε να σταματήσει αυτή η εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη διετία που έρχεται στο 1/5 των αποχωρησάντων και κατόπιν του προσωπικού που απαιτείται.

Βρεθήκαμε δίπλα σε όλες τις διεκδικήσεις αλλά και στις διώξεις που υποστήκανε οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ. Με όποιο τρόπο μας ζητήθηκε δηλώσαμε παρόντες. Επιπλέον κάναμε δράσεις κι ενισχύσαμε οικονομικά τους ανθρώπους των ΜΜΕ (Ξένιος, Αλτερ, ελευθεροτυπία, κλπ) αλλά και άλλους δοκιμαζόμενους εργαζόμενους όπως ναυπηγεία Σκαραμαγκά, εργαζόμενους στη Βιομηχανική Μεταλλευτική στη Θεσσαλονίκη, στη Συμμαχία σταματήστε τον πόλεμο κλπ.

* Συμμετείχαμε οικονομικά και ενεργά σε συναυλία που διοργάνωσαν οι εργαζόμενοι Alter, Ελευθεροτυπίας και μετά από πρόταση του ΕΚΑ έγινε ποδοσφαιρικός αγώνας και τα έσοδά του πολλών χιλιάδων ευρώ διατέθηκαν στους δοκιμαζόμενους εργαζόμενους.

Οι δράσεις της αυτής της Ομοσπονδίας  και λόγω των συγκυριών, ήταν διαρκείς και πολυεπίπεδες. Για να μην σας κουράσω γιατί όλοι συμμετείχαμε, ο καθένας με τον τρόπο του και τον χρόνο του , σ’ αυτές, συνοπτικά αναφέρω κάποιες απ’ αυτές.

 • · Έχουν γίνει 27 Διοικητικά Συμβούλια και 19 Γενικά Συμβούλια και πάμπολες συγκεντρώσεις των Προεδρείων των Σωματείων στην ΠΟΣΠΕΡΤ για χάραξη ενεργειών και συνδικαλιστικής πρακτικής.

 • · Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ήταν πρωτοφανείς, όπως βέβαια και τα μέτρα κατά των εργαζομένων από την Κυβέρνηση και την Τρόικα. Οι απεργίες έγιναν είτε μόνο από την ΠΟΣΠΕΡΤ είτε μαζί με την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ Κι έχουν ως εξής : 42 εικοσιτετράωρες απεργίες, 36 στάσεις εργασίας (4ωρες, 6ωρες, 8ωρες), 22 απεργιακές κινητοποιήσεις μόνο στα ιδιωτικά ΜΜΕ
 • · Διοργανώσαμε 3 συναυλίες διαμαρτυρίες , 1 στο Σύνταγμα, 1 στην Ακρόπολή και 1 στο Ραδιομέγαρο.
 • · Διοργανώσαμε 4 πορείες προς τη Βουλή, αντιδρώντας στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου, στις απολύσεις, στη φτώχεια, στην ανέχεια, στα χαράτσια. 2 μόνοι μας και 2 με τις άλλες ενώσεις των ΜΜΕ. Συμμετείχαμε δε σε όλα τα συλλαλητήρια και πορείες που διοργανώθηκαν είτε από τη ΓΣΕΕ είτε από το ΕΚΑ, είτε από το Συντονιστικό, ή και οποιοδήποτε άλλο συλλαλητήριο που αφορούσε τις θεμελιώδεις αρχές για ζωή και αξιοπρέπεια.
 • · Συμπαρασταθήκαμε με δελτία τύπου, παρουσία και συντονισμό σε όλες τις ΔΕΚΟ και οργανισμούς που τελούσαν υπό συγχώνευση ή κλείσιμο. Η παρουσία και η αγωνιστική διάθεση του αντιπροέδρου Λουκά Πανουργιά σε αυτές ήταν καταλυτική. Οι δε πορείες που έγιναν γι’ αυτό το σκοπό μόνο ήταν σχεδόν καθημερινές.
 • · Κάναμε δύο συνεντεύξεις τύπου, μια στην Κατεχάκη και μια στην Θεσσαλονίκη (στη Θεσσαλονίκη μαζί με την ΠΟΕΣΥ)  και παραθέσαμε εμπεριστατωμένα στοιχεία καθώς και την έρευνα της GPO (είχαμε παραγγείλει ειδικά για την ΕΡΤ) και απαξιώσαμε το πρόγραμμα Μόσιαλου για την ΕΡΤ.
 • · Επιβάλλαμε μαζί με τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, δίωρη εκπομπή που προβλήθηκε από την ΕΤ-1 με τη συμμετοχή καλεσμένων ώστε να αναδείξουμε το ρόλο των δημόσιων τηλεοράσεων και πόσο έωλα ήταν  τα επιχειρήματα Μόσιαλου. Ο ίδιος κι ας είχε καλεστεί, δεν παρέστη.
 • · Επίσης συμμετείχαμε σε τηλεοπτικές εκπομπές άλλων καναλιών , Κόντρα, Έξτρα και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές.
 • · Στις απεργιακές κινητοποιήσεις μας που αφορούσαν το μισθολόγιο και σε ώρα απεργίας από τον αέρα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ σε πλήρη δικτύωση όλων των σταθμών ακόμα και των περιφερειακών και της ΕΡΑ 5, έγινε 3ωρη εκπομπή στην οποία ενημερώθηκαν για όλα τα θέματα που αφορούσαν τα ΜΜΕ , τον τρόπο λειτουργίας τους και το ρόλο της ΕΡΤ στην κοινωνία. Επίσης αποσαφηνίστηκαν εργασιακά θέματα που μας αφορούσαν και τα δεινά που ετοίμαζαν για μας με τις εφεδρείες – απολύσεις, γκρέμισμα του ασφαλιστικού κλπ.
 • · Επισκεφθήκαμε όλα τα κόμματα (πλην του ΠΑΣΟΚ - χωρίς δική μας ευθύνη) και ζητήσαμε τη συμπαράστασή τους.
 • · Συγκεντρώσαμε 178 υπογραφές βουλευτών σε τροπολογία που κατατέθηκε από ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΣΥ για το μισθολόγιο.
 • · Εκδώσαμε όπως προείπαμε δελτία τύπου και ανακοινώσεις που αφορούσαν απαντήσεις σε γνωστούς λασπολόγους με κατευθυνόμενες γραφίδες που σπίλωναν το προσωπικό, την ΕΡΤ και την προσπάθειά της για τεχνολογική εξέλιξη και ζητούσαν μανιωδώς το κλείσιμό της. Επίσης απαντούσαμε όπως πρέπει να γίνεται πάντα σε κάθε τι που αφορά τη λειτουργία της ΕΡΤ, τους εργαζόμενους σ’ αυτή και το κοινωνικό γίγνεσθαι.
 • · Συμπαρασταθήκαμε με δελτία τύπου σε όλες τις ομοσπονδίες και τα σωματεία που μας το ζήτησαν.
 • · Συμμετείχαμε στα υπηρεσιακά συμβούλια και στις επιτροπές που προβλέπει ο ΓΚΠ, συμμετοχή αλλά και σε επιτροπές που με δικιά μας πίεση η Διοίκηση δημιούργησε
 • · Πιέσαμε να εφαρμοστεί στις προσλήψεις των ΣΟΧ το άριστος και όχι το αρεστός και συγχρόνως δεν δεχτήκαμε με δυναμικό τρόπο τους αποκλεισμούς που η Διοίκηση ήθελε να επιβάλλει βρίσκοντας δικαιολογίες πχ για συγγενείς κλπ
 • · Συμπαρασταθήκαμε σε όλα τα δικαστήρια των συναδέλφων στα ιδιωτικά ΜΜΕ και σαν μάρτυρες αλλά και σαν προσθέτως παρεμβαίνοντες.
 • · Συμμετείχαμε στην Ειδική Επιτροπή μεταξύ ΕΡΤ και ΠΟΣΠΕΡΤ για τη διευθέτηση των συσσωρεμένων ρεπό των εργαζομένων της οποίας το πόρισμα θα χρησιμοποιηθεί στην υπογραφή της ΣΣΕ.
 • · Πιέσαμε με όλους τους τρόπους και απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ. Συμμετείχαμε σε συζητήσεις με τη Διοίκηση όμως δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα γιατί η Διοίκηση προσχηματικά και χρησιμοποιώντας νομικές προφάσεις μέχρι σήμερα δεν έχει υπογράψει. Η ΣΣΕ προβλέπεται να υπογραφεί με τη Νέα Διοίκηση που μας ετοιμάζουν.
 • · Επαναφέραμε τη χορήγηση φαγητού στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ κατά τη διάρκεια διεξαγωγής Εθνικών Εκλογών, όπως είχαμε επαναφέρει τη χορήγησή του και στις αργίες (Χριστούγεννα, Πάσχα) .
 • · Συμμετείχαμε σε όλα τα συλλαλητήρια της ΔΕΘ με αγωνιστικό ταξικό φρόνημα και με συμμετοχή συναδέλφων από Θεσσαλονίκη, Αθήνα και περιφέρεια.
 • · Έγιναν έκτακτα 2 συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και 5 στην Αθήνα  για ενημέρωση των συναδέλφων
 • · Έγιναν 9 καταλήψεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ για να σταματήσουν θέματα που επιβουλεύονταν την ομαλή λειτουργία της ΕΡΤ .
 • · Έγιναν 10 παρεμβάσεις μας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ για θέματα λειτουργίας της ΕΡΤ και του προσωπικού .
 • · Έχουμε στείλει πολλά εξώδικά, πέρα των απεργιών που αφορούν τα pull – τις χαριστικές πράξεις της Διοίκησης για τη «βοήθεια στο σπίτι»,  για χάρισμα των πλεονασμάτων της ΕΡΤ στην κεντρική κυβέρνηση για το σταμάτημα των υπηρεσιακών αυτοκινήτων στις νυχτερινές βάρδιες κλπ.
 • · Πιέσαμε να γίνει επιτροπή για τα θέματα των pull και η οποία δημιουργήθηκε. Το πόρισμα της Επιτροπής πέρασε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ . Μέχρι σήμερα η απόφαση του ΔΣ, που αναφέρει ότι οποιοδήποτε υλικό που θα δίνεται από την ΕΡΤ θα έχει κόστος και θα πληρώνεται,  δεν έχει υλοποιηθεί με ευθύνη της Διοίκησης .
 • · Η ΠΟΣΠΕΡΤ σε συνεργασία με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και για να εξυπηρετηθούν οι συνάδελφοι διέθεσε και πάλι τα σήματα των τελών κυκλοφορίας.
 • · Συμπαράσταση και οικονομική στήριξη σε συνδικαλιστικές διώξεις συνδικαλιστών
 • · Προσφύγαμε στον ΟΜΕΔ για ΣΣΕ και για νομιμοποίηση απεργιών.
 • · Προσφύγαμε στη δικαιοσύνη για τα εκτός έδρας
 • · Προσφύγαμε στη δικαιοσύνη και πετύχαμε την αναστολή εκταμίευσης 3 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΡΤ για τη «Βοήθεια στο σπίτι» .
 • · Προσφύγαμε στη δικαιοσύνη και πετύχαμε την ακύρωση του ΔΣ με την οποία θα εκταμιεύονταν «πλεονάσματα» του προϋπολογισμού της ΕΡΤ στην κεντρική κυβέρνηση – Υπουργείο οικονομικών.
 • · Ζητήσαμε και έχουμε γνωμοδοτήσεις για εργασιακά (εφεδρείες – απολύσεις ) από Καζάκο Άρη, Περπατάρη Δημήτρη, Νώντα Τσάντη, Τοκατλίδη Κώστα και έχουμε προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους μισθούς μας και για την υποχρέωση της ΕΡΤ στην πληρωμή του 1,5% στον κινηματογράφο καθώς και για την ακύρωση του Νόμου που αφορά την εκταμίευση ποσών του ανταποδοτικού τέλους προς της ΡΑΕ.
 • · Έχουμε αναθέσει έρευνα στη Νομική μας υπηρεσία για τα θέματα του ΤΑΫΤΕΚΩ
 • · Έχουμε προχωρήσει τα θέματα της προσωπικής διαφοράς με τον δικηγόρο που από την αρχή το χειριζόταν.
 • · Κάναμε παρέμβαση στη Διοίκηση ώστε τα αναδρομικά ποσά που έπρεπε να παρακρατηθούν από τις περικοπές, να γίνουν σε δόσεις.
 • · Συνεργαστήκαμε με την ΠΟΕΣΥ ώστε να εκδοθούν Κάρτες απεριορίστων διαδρομών στα ΜΜΜ για τους συναδέλφους της ΕΡΤ.
 • · Κάναμε 2 σεμινάρια Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τους συναδέλφους ηχολήπτες – τεχνικούς που συμμετείχαν από όλη την Ελλάδα.
 • · Συμμετείχαμε σε διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ των συναδέλφων στα ιδιωτικά κανάλια.
 • · Συμμετείχαμε οικονομικά σε θέμα συναδέλφου στον Άρειο Πάγο και κερδηθηκε η απόδοση των τόκων να είναι στο τρέχον επιτόκιο 10% αντί για 6% στα ποσά που η ΕΡΤ υποχρεούταν να δίνει όταν μας χρώσταγε.
 • · Συμμετείχαμε ενεργά και δυναμικά με παρεμβάσεις στον αρμόδιο Υπουργό και σταματήσαμε την επιχειρούμενη προεκλογική ρύθμιση υπέρ των καναλαρχών που αφορούσε την κατάργηση των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος.
 • · Συμμετείχαμε σε ένα σχέδιο οργανογράμματος της Διοίκησης το οποίο όμως δεν είχε ευτυχή αποτελέσματα.
 • · Συμμετείχαμε σε Επιτροπή που εμείς ζητήσαμε κι αφορούσε τους Περιφερειακούς Σταθμούς σε τεχνικά μέσα, κτιριακές εγκαταστάσεις, υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Τα αποτελέσματα αυτής της επιτροπής άρχισαν να υλοποιούνται με καλή προοπτική.
 • · Συμμετέχουμε στην Επιτροπή Κοστολογίου και στην Οικονομοτεχνική Επιτροπή και η συμβολή των εκπροσώπων μας είναι καταλυτική  τόσο στη διαφάνεια όσο και στην ισομερή κατανομή.
 • · Κλιμάκιο της ΠΟΣΠΕΡΤ επισκέφτηκε τους Ρ/Σ .
 • · Έχουμε ενισχύσει την ομάδα ποδοσφαίρου καθώς και τις ομάδες μπάσκετ Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
 • · Συμμετείχαμε και πιέσαμε ώστε να βελτιωθούν οι όροι της διακήρυξης για την Εθνική Ασφαλιστική.
 • · Συμμετείχαμε και πιέσαμε ώστε ο διαγωνισμός για την κινητή τηλεφωνία να περιλαμβάνει και την ΕΡΤ3 και να υπάρξει άμεση υλοποίηση.
 • · Έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις προς τη Διοίκηση για εργασιακά θέματα όπως βάρδιες μηχανογράφησης, ωράριο 7,5 ώρες, ωράριο ραδιοφωνίας, δακτυλογράφων ειδήσεων κ.λ.π.
 • · Επισκεφθήκαμε και πιέσαμε τον Υπουργό Επικρατείας κ. Αργυρό για τα εκτός έδρας στο σύνολό τους. Το μοναδικό που μπόρεσε να λύσει στο λίγο διάστημα που έμεινε ήταν η αύξηση των ημερών των εκτός έδρας από 60 σε 100 ημέρες για 280 άτομα, δηλαδή με υπολογισμούς για όλο το προσωπικό που περίπου χρειαζόταν.
 • · Εκδώσαμε κάρτα επίσκεψης με διευκολύνσεις, για το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και η οποία παρέχεται δωρεάν.
 • · fm όπως Μυτιλήνη κλπ, που είχαν κλείσει με εντολή της Διοίκησης και της ΕΕΤΤ  και θα επιμείνουμε μέχρι ν’ ανοίξουν όλοι.
 • · Πιέσαμε κι εμείς το Υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ ώστε να αρχίσουν να επαναχορηγούνται τα δάνεια στους συναδέλφους της ΕΡΤ.
 • · Κρατήσαμε «ζωντανό» με όλους τους τρόπους το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων του Προεδρικού Διατάγματος 164 που παράνομα και καταχρηστικά η ΕΡΤ δεν τους δίνει τις προϋπηρεσίες που δικαιούνται για ίση αμοιβή για την ίδια δουλειά. Το Συνταγματικό τους αυτό δικαίωμα αμφισβητείται στέλνοντας τους στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους. Πολλά δικαστήρια έχουν τελεσιδικήσει, μέχρι και στον Άρειο Πάγο και έχουν δικαιωθεί συνάδελφοι.
 • · Έχουμε κάνει 11 αιμοδοσίες μέχρι σήμερα
 • · Έχουμε συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο που διοργάνωσε η ΠΟΕΣΥ και αφορούσε το μέλλον των δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων και της ελευθερίας της είδησης
 • · Έχουμε συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο της UNI GLOBAL που έγινε στο Μεξικό. Καθώς επίσης και σε 2 βασικές συναντήσεις που διοργάνωσε η UNI MEI στις Βρυξέλλες.
 • · Έχουμε πραγματοποιήσει μαζί με τη UNI MEI διημερίδα που έγινε στο President με έξοδα της UNI MEI και αφορούσε τη στρατηγική και την αντίδραση των δημόσιων τηλεοράσεων απέναντι στον ανηλεή πόλεμο που δέχονται.
 • · Έχουμε συμμετάσχει με χρηματικά ποσά σε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς μαραθώνιους που έχουν διοργανωθεί από την ΕΡΤ (Unisef - ΕΤ1, ΕΡΑ, Γιατροί του κόσμου, Κιβωτός του κόσμου, ΕΡΤ3). Η συμμετοχή μας όμως δεν ήταν η μοναδική προσφορά των εργαζομένων της ΕΡΤ, τυχαίως οι ημέρες που έγιναν και οι 3 μαραθώνιοι καθώς και άλλες εκπομπές που αφορούσαν την κοινωνική ευαισθησία (ΚΕΘΕΑ, Παιδικά Χωριά SOS κλπ) ήταν ημέρες κινητοποιήσεων και η ΠΟΣΠΕΡΤ είχε δώσει εξαίρεση για όλους τους εμπλεκόμενους εργαζόμενους, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Όπως και έγινε.
 • · Τέλος το Ταμείο Αλληλοβοηθείας της ΠΟΣΠΕΡΤ, έχει συμπαρασταθεί σε όλους τους συναδέλφους που είχαν πρόβλημα υγείας και απευθύνθηκαν σ’ αυτό.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. ενωμένη έδειξε προς όλους πως μπορεί να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και να αποτρέψει με όλους τους τρόπους τη συνέχιση αυτών των πρακτικών που μας έχουν φέρει στις εφεδρείες, στις απολύσεις, στην κατακρεούργηση των εργασιακών σχέσεων, στη φτώχεια και στην ανέχεια και για λόγους ουσίας και για λόγους νομιμότητας.

Αυτή την εποχή που δυσκολότερη της δεν έχει υπάρξει πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να λειτουργεί ενωτικά, δημοκρατικά χωρίς συγκεντρωτισμό και πελατειακές σχέσης.

Έτσι λειτουργήσαμε κι εμείς. Στηρίξαμε τους θεσμούς που απορρέουν από το καταστατικό μας - Διοικητικό Συμβούλιο – Γενικό Συμβούλιο – Γενικές Συνελεύσεις – Αυτόνομο ρόλο Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Ο κύριος στόχος μας ήταν η διαφάνεια, η ενότητα, η ανάκτηση της χαμένης επαγγελματικής αξιοπρέπειας των υπαλλήλων της ΕΡΤ, η διατήρηση των αποδοχών τους, η διατήρηση του κύριου παραγόμενου έργου της ΕΡΤ και του μη ξεπουλήματος της περιουσίας της και των αποθεματικών της, η διασφάλιση εργασίας όλων των εργαζομένων στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, η διασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας όλων των εργαζομένων, η αλληλεγγύη και η συμπόρευση με όλους τους εργαζόμενους, ίση αμοιβή για ίδια εργασία, ο αγώνας ενάντια στα αντεργατικά, αντιλαϊκά και βάναυσα νομοσχέδια που φτωχοποιούν τον Έλληνα πολίτη και κάνουν μια υπερήφανη χώρα, χώρα των ανέργων, των άστεγων, χώρα των συσσιτίων και της ελεημοσύνης.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ με τόσα λίγα μέσα και με πολλούς «απέναντι», αυτή την τριετία κατάφερε πολλά και σε όγκο και σε ουσία και δεν είναι μόνο αυτά, που αναφέρονται παραπάνω αλλά και πολλά άλλα.

Το κυριότερο όμως είναι ότι ΠΟΣΠΕΡΤ και αντίπαλοι δεν υπάρχουν πια !! Η ενότητα που κατακτήθηκε και που σήμερα αποδεικνύεται είναι το βασικό θεμέλιο για τις μελλοντικές διεκδικήσεις μας.

Μ’ αυτά τα λόγια κλείνω τον απολογισμό μιας 3ετίας που είχε πολύ πόνο, δάκρυ, δουλειά, δουλειά, δουλειά, δουλειά, καθόλου χαρά και σας προτείνω να τον υπερψηφίσετε.

Ιούλιος 2012