Skip to main content

 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ιανουάριος 2023

32ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣΠΕΡΤ
Αθήνα 16&17 Ιανουαρίου 2023

Περιεχόμενα 

  1. Εισαγωγή
  1. Συνδικαλιστική Δράση 

2.1. Πεπραγμένα Πρώτης Περιόδου 

2.2. Η συγκρότηση νέου ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ  

2.3. Πεπραγμένα Δεύτερης περιόδου   

2.3.1. Απαξίωση και Εκποίηση Δημόσιας Περιουσίας της ΕΡΤ  

2.3.2. Για το Ραδιόφωνο   

2.3.3. Ανθρώπινο Δυναμικό και Ιδιωτικοποίηση  

2.3.4. Έλεγχος στην Ενημέρωση    

2.3.5. Κατασταλτικά μέτρα και εργαλειοποίηση της πανδημίας    

2.3.6. Επικίνδυνοι πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί και συκοφαντίες   

2.3.7. Εκλογές Εκπροσώπων Εργαζομένων, Επιτροπής Υγείας & Ασφάλειας  

2.3.8. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Διαπραγμάτευση   

2.3.9. Επιμέρους δράσεις, παρεμβάσεις και επαφές  

2.3.10. Στήριξη εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, Πρωτοβουλίες 

  1. Επίλογος 

 

 

 

  1. Εισαγωγή

Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, αγαπητοί σύνεδροι.

Ο συγκεκριμένος Διοικητικός Απολογισμός της δράσης και λειτουργίας της ΠΟΣΠΕΡΤ, καλύπτει μια περίοδο εξαιρετικών γεγονότων και αλλαγών σε πολυεπίπεδη βάση. Μια περίοδο που, παρ’ ότι βαφτίστηκε «μεταμνημονιακή», εν τούτοις  χαρακτηρίζεται από το παγίωμα της συνέχειας των μνημονιακών πολιτικών και δεσμεύσεων, και εκφράζεται με ένα καταιγιστικό συνονθύλευμα έξωθεν υπαγορευμένων νεοφιλελεύθερων νομοθεσιών, εγκυκλίων και μέτρων, αποδόμησης και κατάλυσης υλικών και άυλων αξιών.  Πάντα βέβαια στο όνομα των «μεταρρυθμίσεων», εσχάτως και των «έκτακτων αναγκών». Αποτέλεσμα, η καλπάζουσα καταβύθιση της ελληνικής οικονομίας, με απώτερη κατάληξη την οριστική καταστροφή της.

Εργασία, εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα, εργατικό δίκαιο, συνδικαλιστικές ελευθερίες, μισθοί και συντάξεις, ασφαλιστικό και πρόνοια περιστέλλονται κι αποδομούνται, ο μικρός και μεσαίος ιδιωτικός τομέας, η δημόσια και ιδιωτική περιουσία, η ενημέρωση, ο πολιτισμός, η παιδεία, η ενέργεια, ξεσκίζονται στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Με την πανδημία και την απρόσκοπτη πολιτική εργαλειοποίησή της, μπήκαν στο στόχαστρο ακόμα και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα, αναπαλλοτρίωτα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιωτικοποιήθηκε η υγεία, εγκαταστάθηκε ο πληθωρισμός, ενώ η εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας στις κυρώσεις και στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς ξένων κέντρων εξουσίας, δρομολόγησε την ενεργειακή ανέχεια, ενίσχυσε την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, οδήγησε εν τέλει ακόμα και τους εργαζόμενους πολίτες σε καθεστώς ομηρείας κι εξάρτησης από την κρατική επιδοματική πολιτική των food και fuel pass, του καλαθιού του νοικοκυριού, των κάθε λογής κουπονιών, τροφείων και vouchers.

Στο δεδομένο αυτό περιβάλλον, οι εντολοδόχες κρατικές διοικήσεις στην ΕΡΤ δεν απέφυγαν, είτε ως πρωτοπόρες, είτε ως παρακολουθητές, την εφαρμογή αυτής της πολιτικής σε κάθε τομέα και δομή της εταιρείας, ενισχύοντας την συρρίκνωση, με κάθε μορφή.

Οργανογράμματα, Γενικοί Κανονισμοί, μεικτές κι εξωτερικές παραγωγές, πληθώρα ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μη αναπλήρωση και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, επίμονη τάση περικοπής επιμέρους αμοιβών, έλεγχος στην ενημέρωση, χειραγώγηση και κατεύθυνση του ψυχαγωγικού και πολιτιστικού έργου σε συγκεκριμένα εμπορικά και πολιτικά συμφέροντα, απαξίωση περιουσίας. Μια ολοκληρωτική επίθεση και αποκαθήλωση του δημόσιου και ανταποδοτικού χαρακτήρα της επιχείρησης.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ, αντιστεκόμενη σθεναρά σε αυτήν την πρωτοφανή, ολική επίθεση στον εργαζόμενο, στα δικαιώματα και την ίδια την ΕΡΤ, αντιστεκόμενη επίσης στον διαχρονικά επιχειρούμενο εκφυλισμό του συνδικαλισμού και την υπόκυψη διαφόρων ηγεσιών του στα κελεύσματα των αφομοιώσεων της εργοδοσίας και της εξουσίας, κατάφερε να παραμείνει μπροστά στα γεγονότα.

Ευρισκόμενη στο στόχαστρο από την κυβερνητική εξουσία και την Διοίκηση, και δυστυχώς, με την ευγενική χορηγία κάθε λογής προθύμων, τελώντας ουσιαστικά υπό διωγμό και τεχνητά σκόπιμη πορεία απομείωσης και αποκαθήλωσης του θεσμικού της ρόλου, στάθηκε καίρια και καταλυτική στις παρεμβάσεις της, αναδεικνύοντας  τόσο τα προφανή εργασιακά προβλήματα, τα δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις των εργαζομένων, όσο και τις ευρύτερες παραμέτρους και προεκτάσεις των εφαρμοζόμενων πολιτικών στο πιό πλατύ φάσμα των θεσμικών της εκπροσωπήσεων, αλλά και πέρα από αυτό.

 

 

 

  1. Συνδικαλιστική Δράση

Ο σημερινός Διοικητικός Απολογισμός χωρίζεται σε δύο χρονικές περιόδους. Η πρώτη περίοδος από τον Μάρτιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2021 και η δεύτερη, από τον Ιούνιο 2021 έως και σήμερα, λόγω της ανασυγκρότησης του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Από τον Μάρτιο του 2018 και το ΔΣ που προέκυψε από τις εκλογές στο 30ο  Τακτικό εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο, η ΠΟΣΠΕΡΤ μπήκε μπροστά ως όφειλε σε μια σειρά διεκδικήσεων πάγιων και διαρκών αναγκών των εργαζομένων, απέναντι σε χρονίζοντα προβλήματα, απότοκα ακόμα από την περίοδο του μαύρου, υπεράσπισης της νομιμότητας, υπέρβασης κομματικών συσχετισμών, προάσπισης διεκδίκησης και επαναφοράς των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ΕΡΤ και ευρύτερα στα ΜΜΕ, συμπαράστασης και στήριξης όλων των εργαζομένων σε κάθε δομή και επιχείρηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που δέχονταν επιθέσεις της εργοδοσίας και της κυβερνητικής πολιτικής.

 

 

 

2.1. Πεπραγμένα Πρώτης Περιόδου  (Μάρτιος 2018 - Ιούνιος 2021)

Πιο συγκεκριμένα θα αναφερθούμε όσο το δυνατόν περιληπτικά στις κατακτήσεις, τις δράσεις και παρεμβάσεις της.

  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τριετούς διάρκειας για το προσωπικό ασφαλείας τον Ιούλιο 2018, προετοιμάζοντας τον δρόμο για την υπογραφή βασικής ΣΣΕ για την ΕΡΤ με μισθολογικές αυξήσεις.
  • Την αναγνώριση της προϋπηρεσίας όλων των συναδέλφων του Π.Δ. 164 .
  • Την επίτευξη μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία μέσω νομοθετικής ρύθμισης, παρά την πολύμηνη διαδικασία και τους αποπροσανατολισμούς, της πληρωμής των βεβαιωμένων δεδουλευμένων του διαστήματος 2012 –2013.
  • Την θετική έκβαση και τελική εφαρμογή της ΚΥΑ συμψηφισμού από το κλείσιμο της ΕΡΤ, παρά τα εμπόδια με τις καταθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, επιτυγχάνοντας και την ελαχιστοποίηση των δυσμενών συνεπειών, χάρη στις συνεχείς πιέσεις και συντονισμένες κινήσεις, μαζί με τους νομικούς συμβούλους της ΠΟΣΠΕΡΤ.
  • Την συνεχή όχληση, παρέμβαση με ανακοινώσεις, επιστολές και απεργιακή κινητοποίηση για τα ένσημα της διετίας 2013-2015 και την αποφορολόγηση των επιδομάτων του ΟΑΕΔ.
  • Την επιτυχή διοργάνωση του 31ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας όπου το κυρίαρχο μήνυμα με μορφή Ψηφίσματος προς την κυβέρνηση , τη Διοίκηση της ΕΡΤ, τους βαρώνους  της μιντιακής  ολιγαρχίας και τους κάθε λογής νεροκουβαλητές, ήταν η αμετάκλητη επισφράγιση όλων των αποφάσεων του προηγούμενου και του  εν λόγω 31ου Συνεδρίου, ο σεβασμός και η υποχρέωση να εφαρμοστούν.
  • Κατήγγειλε ήδη από τον Μάιο του 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το πάρτυ εργολάβων και εργολαβιών και τον εμπλουτισμό με νέες δραστηριότητες, που μετατρέπουν σταδιακά την ΕΡΤ σε εταιρία holding μέσω της «Διενέργειας Διαγωνισμού με αντικείμενο την επιλογή αναδόχου για την προμήθεια υπηρεσιών εγκατάστασης, επισκευής και συντήρησης εξοπλισμού ραδιοφωνικών στούντιο της ΕΡΤ», ενώ ζητούσε επιτακτικά από τον τότε υπ. Οικονομικών κ. Τσακαλώτο την άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών της εταιρίας με τουλάχιστον 206 προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.
  • Κατήγγειλε την καρικατούρα διαβούλευσης στα τελεσίγραφα της νέας μετεκλογικά διορισμένης Διοίκησης αναφορικά με το Οργανόγραμμα και τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, καθώς και την υπονόμευση  της εργασίας και του δημόσιου ρόλου της ΕΡΤ με την εφαρμογή τους.
  • Απέστειλε προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, αρμόδιο για την ΕΡΤ κατά το νόμο, στον Υπουργό Οικονομικών, στον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και στην Διοίκηση της ΕΡΤ, Εξώδικη Δήλωση – Διαμαρτυρία,  με την οποία αφού καταγγέλλει την μονομερή εκπόνηση και έγκριση  Στρατηγικού  Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, την παρωδία διαβούλευσης επί τετελεσμένων με τα πρωτοβάθμια σωματεία και τον παράνομο εξοστρακισμό της Ομοσπονδίας, δηλώνει πως δεν θα αποδεχτεί ως νόμιμο και έγκυρο τον στρατηγικό σχεδιασμό, την αυθαιρεσία και κυνισμό της Διοίκησης στην προσπάθεια αποδόμησης του δημόσιου ρόλου της  ΕΡΤ και την υποβάθμιση των εργαζομένων.
  • Απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στην Διοίκηση αναφορικά με την μη χορήγηση και καθυστέρηση αποζημίωσης πολλών συναδέλφων λόγω συνταξιοδότησης.
  • Έθετε συνεχώς, διεκδικούσε και απαιτούσε λύσεις τόσο σε συναντήσεις με την Διοίκηση, όσο και με κάθε είδους παρεμβάσεις επιστολές και ανακοινώσεις για ζητήματα που αφορούσαν το Αποθεματικό ταμείο της ΕΡΤ και την διαχείρισή του, την Ακίνητη περιουσία που παράνομα και καταχρηστικά της αφαιρέθηκε, την Ταυτότητα καναλιών, την ΕΡΑ, τις Θυγατρικές εταιρείες, την Διανομή τηλεοπτικού υλικού στα ιδιωτικά ΜΜΕ (pool), την ΕΡΤ Sports, τις Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, το Νέο μισθολόγιο ενιαίας μορφής για όλους τους εργαζόμενους χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις, με ισονομία και χωρίς ισοπέδωση, την Απελευθέρωση της ΕΡΤ από τα δεσμά που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της υπαγωγής της στις ΔΕΚΟ, την υπογραφή ΣΣΕ με μισθολογικό και θεσμικό περιεχόμενο για όλους.
  • Δεν σταμάτησε να καταγγέλλει παράλληλα τις στρατιές «συμβούλων» και τις παράνομες αναθέσεις έργου, τις αναθέσεις εκπομπών σε ημέτερους που γίνονται εν κρυπτώ με fast track διαδικασίες, την αυστηρή λογοκρισία, τους αποκλεισμούς και την απόκρυψη ειδήσεων, τις δεδηλωμένες προθέσεις και πράξεις που διακυβεύουν την αυτόνομη ύπαρξη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και το μέλλον των εργαζόμενων σε αυτήν.
  • Κατήγγειλε επανειλημμένα τις παλινδρομήσεις, τις αβλεψίες και τις ελλείψεις της Διοίκησης σχετικά με τα μέτρα κατά της πανδημίας, πρότεινε επιμέρους λύσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων, και έθεσε επιτακτικά τα ζητήματα ψηφιοποίησης αναδεικνύοντας προβλήματα με την προστασία προσωπικών δεδομένων.
  • Αντιστάθηκε και κατήγγειλε την σκόπιμη, δόλια και άνωθεν δρομολογημένη απαξίωση της ΠΟΣΠΕΡΤ και την συμπράττουσα επιχείρηση αποδυνάμωσης του θεσμικού της ρόλου ως δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου. Εξ’ αιτίας των μνημονιακών νομοθετημάτων διάλυσης και ενσωμάτωσης του συνδικαλιστικού κινήματος στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όσα σωματεία και ειδικά η ΠΟΣΠΕΡΤ, στέκονταν πραγματικό εμπόδιο στην λαίλαπα των αντεργατικών πολιτικών, έπρεπε να σβήσουν απ’ τον χάρτη.

Συμμετείχε σε πανελλαδικές πανεργατικές απεργιακές κινητοποιήσεις  που διοργάνωσαν:

Στις 30/5/2018 η ΠΟΣΠΕΡΤ μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες και εργαζόμενους ενάντια στην εφαρμογή  του κατάπτυστου δόγματος “there is not alternative” (δεν υπάρχει εναλλακτική λύση)

Το ΕΚΑ στις 24/9/2019 και 17/2/2020 απέναντι στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, στον πόλεμο κατά των συνδικάτων και του δικαιώματος των εργαζομένων να υπερασπίζονται ελεύθερα και οργανωμένα τα δικαιώματά τους, καθώς και ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης.

Η ΓΣΕΕ στις 2/10/2019 με αιτήματα πέραν της ΕΡΤ: α) την χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος β) το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων γ) την κερδοφορία στις επιχειρήσεις λίγων με βάση την περαιτέρω φτωχοποίηση των πολλών.

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις, τα σωματεία της ΕΡΤ και η ΠΟΣΠΕΡΤ στις 8/12/2020 ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ.

Στις 10 και 16/6/2021 η ΠΟΣΠΕΡΤ στην Πανελλαδική Πανεργατική απεργία ενάντια στο νόμο –«οδοστρωτήρα» Χατζηδάκη που κατοχυρώνει και «θεσμικά», την κατάργηση του οκταώρου και της αμειβόμενης υπερωρίας, την απελευθέρωση των απολύσεων, την απαλλαγή των εργοδοτών από την καταβολή αποζημιώσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η πρώτη περίοδος του απολογισμού της ΠΟΣΠΕΡΤ ολοκληρώνεται με την σημαντική προσθήκη της απόλυτης στήριξης της ΕΡΤ open, ενός σταθμού που γεννήθηκε από τους αγώνες ενάντια στην διετία του μαύρου, βοήθησε τα μέγιστα στο άνοιγμα και στήριξε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, στάθηκε δίπλα σε κάθε αδικία προσφέροντας εναλλακτική ενημέρωση. Η ΠΟΣΠΕΡΤ κατήγγειλε την διακοπή της ραδιοφωνικής λειτουργίας της από την μπάντα των fm, επειδή η ελεύθερη φωνή της αποκάλυπτε, ενοχλούσε και παρεμπόδιζε τις εφαρμογές των ανάλγητων πολιτικών σε κάθε επίπεδο.

 Τέλος η ΠΟΣΠΕΡΤ στήριξε μέσω δράσεων παρεμβάσεων και ανακοινώσεων τους συνάδελφους στα ιδιωτικά ΜΜΕ, στο STAR, Alpha, στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και του ομίλου ΟΤΕ, στους εργαζόμενους της Invite, στα νοσοκομεία και άλλα.

 

 

 

2.2. Η συγκρότηση νέου ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ και η κατάσταση

Από τις 23/6/2021 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας, μετά την αποχώρηση, λόγω συνταξιοδότησης, του τέως προέδρου Π. Καλφαγιάννη. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη δεν βρέθηκε καμία καταψηφιστική ψήφος για τους προτεινόμενους σε θέσεις ευθύνης του προεδρείου. Το νέο ΔΣ με την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων και αδρανειών που δημιουργήθηκαν εν μέσω περιορισμών και παρατάσεων λόγω πανδημίας, ανέλαβε και την προετοιμασία της τελικής ευθείας προς το 32ο Τακτικό εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Το νέο ΔΣ ανέλαβε σε καιρό όξυνσης της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, βαθέματος της επίθεσης σε βασικά θεμελιώδη δικαιώματα λόγω των μέτρων για την πανδημία, ανόδου της ακρίβειας και του πληθωρισμού, της επικίνδυνης εμπλοκής στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ξένων δυνάμεων αλλά και σκλήρυνσης του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας της κρατικής εξουσίας.

Στην ΕΡΤ η διορισμένη διοίκηση του επιτελικού κράτους συνέχισε το καταστροφικό της  έργο, στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης, απαξίωσης και αποδόμησης της εταιρείας. Ο βαθμός επιτάχυνσης της βαθιάς αλλαγής στο προφίλ, την λειτουργία και τον ρόλο της ΕΡΤ προσέλαβε πρωτοφανείς διαστάσεις.

Στο βασικό κομμάτι της ενημέρωσης, ο πλουραλισμός, η αμεροληψία και η εγκυρότητα μετατράπηκαν σε είδη προς εξαφάνιση. Η γενική αποδόμηση του ραδιοφώνου και η απαξίωση των συναδέλφων ραδιοφωνικών παραγωγών και    των προγραμμάτων, κυριάρχησε. Το μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό, ο ζωτικότερος  παράγοντας για την εύρυθμη λειτουργία της ΕΡΤ μπήκε σε καθεστώς εξάρτησης και ομηρείας από τις βουλές της Διοίκησης και την κρατική πολιτική φιλανθρωπίας.

Ο πολυδιαφημιζόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός, όχι μόνο δεν κατήργησε την γραφειοκρατία, αλλά έθεσε τις βάσεις για την αντικατάσταση της φυσικής παρουσίας του εργαζόμενου, σε απρόσωπη μονάδα, αποστειρωμένο data επεξεργασίας και εκμετάλλευσης.

Το holding, το outsourcing, οι εργολαβίες στις εξυπηρετήσεις ημετέρων και ο καταιγισμός στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος μεγιστοποιήθηκαν ενισχύοντας τον παρασιτισμό, αποθωρακίζοντας την θεσμικότητα, εξαφανίζοντας τις πραγματικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενισχύοντας την πληθώρα ελαστικών σχέσεων εργασίας. Η ΣΣΕ αποστεώθηκε από τον κορμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την πρακτική λειτουργία του εργασιακού συμβολαίου ανάμεσα σε εργοδοσία και εργασία, απέχοντας έτη φωτός από τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες του εργαζόμενου.

Περιουσία και δομές απαξιώθηκαν, νευραλγικά κέντρα εκπομπών έκλεισαν.

Ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία ελέγχονται ακόμα περισσότερο, δεν επιτελούν πολιτιστικό έργο ικανό να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες. Αντίθετα ενισχύουν  την βίαιη ξενόφερτη επίθεση στον πολιτιστικό πλούτο και κουλτούρα του τόπου μας.

Όλα αυτά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ στον βωμό της ανταγωνιστικότητας της αγοράς και της οικονομίας, στην συνθήκη που..., γράφεται δεν γράφεται στις Συλλογικές Συμβάσεις, εντάσσεται αποκλειστικά στην λειτουργία της εταιρείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καταλύοντας την συνταγματική υποχρέωση της δημόσιας ραδιοτηλέορασης προς την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Το νέο ΔΣ, απέναντι σ’ αυτή την ολομέτωπη επίθεση, είχε ν’ αντιμετωπίσει και τις παλιές παθογένειες του συνδικαλισμού, τα μικροσυμφέροντα, τις κάλπικες φιλοδοξίες και τις διαδρομικές συναλλαγές, που συνειδητά ή ασυνείδητα αποδυνάμωναν την Ομοσπονδία, πυροβολώντας τον εαυτό μας. Πρακτικά  δυναμίτιζαν τον μόνο θεσμό που είναι ικανός και αναγκαίος για την διατήρηση της ενότητας των πρωτοβάθμιων σωματείων και  εργαζομένων, του κοινού αγώνα, του αντιπροσωπευτικού ενιαίου και δυναμικού συνδικαλιστικού κινήματος.

 

 

 

2.3. Πεπραγμένα Δεύτερης περιόδου (Ιούνιος 2021 - Δεκέμβριος 2022)

Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις και παρεμβάσεις του ΔΣ από τον Ιούνιο του 2021:

2.3.1. Απαξίωση και Εκποίηση Δημόσιας Περιουσίας της ΕΡΤ

Αποστείλαμε «Ανοιχτή Επιστολή» προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο με κοινοποίηση σε όλα τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας, συνταγμένη από τους νομικούς συμβούλους της ΠΟΣΠΕΡΤ σχετικά με «την κατάσταση στο Κέντρο Εκπομπής Βραχέων Κυμάτων Αυλίδας. Βγάλαμε το θέμα από την αφάνεια, εκθέσαμε το σκοτεινό ιστορικό με την μίσθωση της έκτασης, το πλιάτσικο που υφίσταται ο εξοπλισμός και απευθύναμε μια σειρά ερωτημάτων σε μείζονα ζητήματα που άπτονταν τόσο της προστασίας των εργαζομένων της ΕΡΤ Α.Ε. όσο και της διασφάλισης της δημόσιας περιουσίας. Αναδείξαμε την σημαντικότητα του Κέντρου Βραχέων Κυμάτων σε περίοδο που οι γεωπολιτικές εντάσεις κυριαρχούν.

Με επίσκεψη στον χώρο της Αυλίδας του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της ΠΟΣΠΕΡΤ, μαζί με τους εργαζόμενους, διαπιστώσαμε την αυθαιρεσία και την απαξίωση του Κέντρου ιδίοις όμμασι, την οποία καταγγείλαμε και γνωστοποιήσαμε  με συγκεκριμένες ανακοινώσεις, ότι η διορισμένη Διοίκηση της ΕΡΤ, όχι μόνο δεν προχώρησε στις αναγκαίες ενέργειες και δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων, αλλά αντίθετα συνέχισε να επιδεικνύει πρωτοφανή αδιαφορία, καθιστώντας πλέον σαφές ότι αφενός μεν, δεν είναι ικανή να διαφυλάξει ούτε κατ’ ελάχιστον τα συμφέροντα της ΕΡΤ, αφετέρου δε, ότι η απαξίωση του Κέντρου Εκπομπής Αυλίδας αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδιασμού  για τη διάλυση της ΕΡΤ και την εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Τελικά το κλείσιμο του Κέντρου Εκπομπής είναι πραγματικότητα.

2.3.2. Για το Ραδιόφωνο

Εκτός από τα μεσαία κύματα, καταγγείλαμε την απαξίωση και στα fm, με τις εντολές για κλείσιμο των ραδιοφωνικών πομπών σε Ρόδο, Πάτρα, Μυτιλήνη και αλλού.

Καταδείξαμε τα προβλήματα στο ραδιόφωνο συνολικά και αποδομήσαμε της θριαμβολογίες της Διοίκησης με συγκεκριμένα στοιχεία και αναφορά σε διεθνείς μετρήσεις για την ακροαματικότητα. Πιό συγκεκριμένα καταγγείλαμε την αύξηση κόστους στις εξωτερικές ραδιοφωνικές παραγωγές άνω του 65% και την απομάκρυνση ιστορικών παραγωγών και δημοσιογράφων από εκπομπές στο prime time στα ραδιόφωνα.

Αναδείξαμε την αλλοίωση του πολιτιστικού χαρακτήρα της ΕΡΑ με την κατάχρηση της λειτουργίας του play list. Τις αγορές ραδιοφωνικών προγραμμάτων από εταιρείες και τη μηδενική εξωστρέφεια ως προς την κοινωνία που στήριξε αλλά και πληρώνει για την ΕΡΤ, αποκλείοντας κάθε παλιά και νέα φωνή που ενοχλεί στις δημοσιογραφικές εκπομπές.

Αναδείξαμε την απαξίωση, αποδυνάμωση και την πορεία προς το κλείσιμο Περιφερειακών Σταθμών, εις βάρος των τοπικών κοινωνιών, όπου Πομποί ήδη έχουν  παύσει, οι συχνότητες θα παραχωρηθούν, ενώ την ίδια στιγμή οι αποχωρήσεις εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται δεν προβλέπεται να καλυφθούν από συμβάσεις εργασίας μόνιμου χαρακτήρα αλλά με λίγους και με  όρους εργολαβίας και εργασιακής γαλέρας.

2.3.3. Ανθρώπινο Δυναμικό και Ιδιωτικοποίηση

Αναδείξαμε και καταγγείλαμε συνεχώς κι αδιάλειπτα την συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από την πολιτική των μηδενικών προσλήψεων που οδηγεί μαθηματικά και γρήγορα να φτάσει η ΕΡΤ να απασχολεί «ελάχιστο μόνιμο προσωπικό.

Καταγγείλαμε την φανερή επιδίωξη της Διοίκησης στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ, μέσω της παγίωσης του outsourcing, της προσέλκυσης golden boys με την ΚΥΑ αύξησης αποδοχών των διευθυντικών στελεχών και την εμμονή της στις λογικές της λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στοιχείο που η Διοίκηση επέμενε να γραφτεί και εντός ΣΣΕ.

2.3.4. Έλεγχος στην Ενημέρωση

Επιμείναμε στην ανάδειξη και την καταγγελία με δεκάδες ανακοινώσεις και παρεμβάσεις που έτυχαν ευρύτερης  αναγνώρισης, της πρωτοφανούς στα χρονικά χειραγώγησης της δημόσιας ενημέρωσης, την υπαγωγή της στον απόλυτο έλεγχο του επιτελικού κράτους και των απανωτών φαινομένων λογοκρισίας.

Τα αντιδημοκρατικά φαινόμενα απαγόρευσης του Sputnik και Russia Today, η επίθεση και η απόλυτη στήριξη της ΠΟΣΠΕΡΤ στην πολιτική και εργασιακή δίωξη του συνάδελφου Θωμά Σίδερη, το φιάσκο του ανταποκριτή της Ρωσίας από την Κυψέλη που προκάλεσε την διαγραφή του προέδρου Ζούλα και των αυλικών της ενημέρωσης από την ΕΣΗΕΑ, τα ραβασάκια της Ικαρίας, η εξαφάνιση της συνέντευξης – είδησης  των νομικών εκπροσώπων του ΙΝΚΑ για την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και τις χιλιάδες αγωγές καταναλωτών, η φίμωση μέχρι και του τέως Προέδρου Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου που τοποθετήθηκε για ζητήματα δημοκρατίας και νομιμότητας με αφορμή τις υποκλοπές, αναδείχθηκαν και καταγγέλθηκαν μεθοδικά, θέτοντας δημόσια στην ημερήσια διάταξη την ανυπαρξία της αντικειμενικότητας, την ανάληψη της διεύθυνσης του ειδησεογραφικού τμήματος της ΕΡΤ από  ανθρώπους που έκαναν ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας, την διολίσθηση στον αυταρχισμό, την «παραπλάνηση Κοινού, την διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση και πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών».

Με άλλα λόγια, εξ’ αιτίας και της ΠΟΣΠΕΡΤ, η χούντα της αντιπληροφόρησης αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο και καταδείχτηκαν τα χτυπήματα απέναντι στην ελευθεροτυπία και την ελευθεροφωνία καθώς και οι κυρίαρχες τακτικές χειραγωγημένης ειδησεογραφίας, προσαρμοσμένες στην αποστειρωμένη από αντικειμενικά  δεδομένα και copy paste παρουσίαση  της  είδησης.

2.3.5. Κατασταλτικά μέτρα και εργαλειοποίηση της πανδημίας

Η ΠΟΣΠΕΡΤ είναι ένα από τα ελάχιστα συνδικαλιστικά σωματεία που ανέδειξε την θεσμική και πολιτειακή εκτροπή κυβέρνησης και εντολοδόχου Διοίκησης αναφορικά με τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Με αναλυτική ανακοίνωση σπεύσαμε να ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξαρχής ότι δεν αποδεχόμαστε και δεν υποκύπτουμε στο τεχνητό και πλαστό διαχωρισμό που μεθοδεύει η «αυθεντία της αριστείας του επιτελικού κράτους».

Σπεύσαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι στεκόμαστε απέναντι στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός κοινωνικού κι εργασιακού απαρτχάιντ που επιβάλλεται δια της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας «κατά παρέκκλιση» και που επιχειρεί να επιβάλει, τον διαχωρισμό του κόσμου της εργασίας και της κοινωνίας ευρύτερα, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Στηρίξαμε τις θέσεις μας με ακλόνητα επιχειρήματα και απροσδόκητους συμμάχους  επιφανείς συνταγματολόγους όπως ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλους, που επισήμαναν την παραβίαση του Συντάγματος στο ανώτατο υπέρτατο αγαθό της Αξίας του Ανθρώπου.

Επισημάναμε εξ’ αρχής, αντιλαμβανόμενοι την τακτική του «διαίρει και βασίλευε», ότι τα μέτρα της υποχρεωτικότητας επιτίθενται και προσβάλουν όλους τους εργαζόμενους, γιατί καταλύουν στο σύνολό τους θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα που πάνω τους στηρίχτηκαν όλες οι ελευθερίες και τα εργασιακά δικαιώματα.

Υπογραμμίσαμε την ψηφιακή εκμετάλλευση προσωπικών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, την  κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος.

Στο πλαίσιο αυτό με πρωτοβουλία μας διενεργήσαμε τηλεδιάσκεψη με την ΓΔΔΟΥ εκφράζοντας τόσο τις θέσεις μας, όσο και ερωτήματα που ζητούσαν περισσότερες διευκρινήσεις στην εφαρμογή των εγκυκλίων. Οι απαντήσεις που πήραμε όχι μόνο δεν ικανοποίησαν, αλλά αποκάλυψαν και την έκδηλη αμηχανία όσο και αδυναμία να αιτιολογηθεί η σύγκρουση συνταγματικών διατάξεων και νόμων και η γενικότερη αντινομία που παράγεται από τις νέες διατάξεις.

Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της αυθαιρεσίας με τις αθρόες επισκέψεις στα γραφεία της Ομοσπονδίας δεκάδων συναδέλφων που βίωναν την διάκριση, την υποτίμηση, τις περικοπές - κλοπές μισθοδοσίας και το bullying της Διοίκησης, αποστείλαμε με τους νομικούς μας συμβούλους σειρά ανοικτών επιστολών ζητώντας να εφαρμοστούν τουλάχιστον οι λιγότεροι περιορισμοί όπως προβλέπονταν από τις εγκυκλίους της κυβέρνησης.

Καταδικάσαμε δε τις επιτροπές που συγκρότησε η ΓΔΔΟΥ ως πειθαρχικά συμβούλια ιεράς εξέτασης, για να εγκρίνουν τιμωρητικές πρακτικές απομείωσης των εργασιακών απολαβών και στηρίξαμε έμπρακτα κάθε εργαζόμενο στην ΕΡΤ που είχε την ατυχία να βρεθεί στο στόχαστρο των κατασταλτικών μέτρων.

Δυστυχώς το συνδικαλιστικό κίνημα στην συντριπτική του πλειοψηφία, δεν κατανόησε το μέγεθος της θεσμικής, συνταγματικής και πολιτειακής εκτροπής. Δεν κατανόησε την υιοθέτηση ρατσιστικής πολιτικής διακρίσεων και φυλετικής λογικής που συντελέστηκε με την εργαλειοποίηση της πανδημίας.

2.3.6. Επικίνδυνοι πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί και συκοφαντίες

Καταδικάσαμε τους επικίνδυνους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς της «ελληνικής» κυβέρνησης η οποία για άλλη μια φορά λειτούργησε στην βάση εξωχώριων συμφερόντων ξένων πρεσβειών και δεσμεύσεων.

Με αφορμή την στήριξή μας στον συνάδελφο Θωμά Σίδερη, και την παράσταση διαμαρτυρίας που κάναμε  για την παρουσία όσων προσβάλουν και συκοφαντούν την λειτουργία και την υπόσταση της ΕΡΤ, συκοφαντηθήκαμε από τα «παπαγαλάκια» του ΔΟΛ και της εξωνημένης δημοσιογραφίας και δώσαμε μέσω ανακοίνωσης σκληρότατη απάντηση (που επαναδημοσιεύθηκε ακόμα και από νεοφιλελεύθερα ΜΜΕ), σε όσους επίσημα ή ανεπίσημα έχουν συμβάλει στον εκφασισμό της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, στηρίζοντας ανερυθρίαστα τα ναζιστικά τάγματα του ουκρανικού καθεστώτος, και που τόλμησαν να τα παρουσιάσουν ως ένδειξη πατριωτισμού στο ελληνικό κοινοβούλιο, προσβάλοντας βάναυσα το αισθητήριο και την δημοκρατική παράδοση του ελληνικού λαού.

2.3.7. Εκλογές Εκπροσώπων Εργαζομένων, Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας

Η Διοίκηση, με e-mail που απέστειλε προς τους Προέδρους των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΕΡΤ και το προσωπικό, επιχείρησε να αναμιχθεί ανεπίτρεπτα στο θέμα του ορισμού εκπροσώπων εργαζομένων προβαίνοντας σε προτροπές και προτάσεις σχετικά με το εν λόγω ζήτημα, πράγμα το οποίο αποτελεί απαράδεκτη και αντιθεσμική ενέργεια.

Με ανακοίνωσή μας υπενθυμίσαμε ότι οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των εκπροσώπων των εργαζομένων στη δημόσια επιχείρηση οργανώνονται από την εφορευτική επιτροπή της πλέον αντιπροσωπευτικής δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων της επιχείρησης και διεξάγονται σύμφωνα με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ, ως το εκ του Νόμου αντιπροσωπευτικότερο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο, μ’ ενωτικό πνεύμα ανέλαβε την οργάνωση, την επιμέλεια και την εποπτεία της εκλογικής διαδικασίας, την οποία έφερε σε πέρας με αρτιότητα, διαφάνεια, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα ή να αναφερθούν δυσλειτουργίες.

2.3.8. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Διαπραγμάτευση

Πριν αναφερθούμε στην στάση και θέση της ΠΟΣΠΕΡΤ κατά την διαδικασία της χρονίζουσας διαπραγμάτευσης και του περιεχομένου της, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συνθήκη και η νομότυπη και όχι νόμιμη, περιθωριοποίηση και εξοστρακισμός  της Ομοσπονδίας και των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αποτελεί χτύπημα κάτω από την μέση συνολικά προς τις επιδιώξεις, τις δράσεις, τους αγώνες και την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Με νομιμοφανή μα εντελώς παράνομα και ανήθικα νομοθετήματα, που δυστυχώς παγίδεψαν ή βόλεψαν ανέλπιστα πολλούς στο όνομα Συμπράξεων, η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που εκπροσωπεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκμεταλλευόμενη αδυναμίες, διχασμούς, φιλοδοξίες, και επενδύοντας με σχέδιο στον βαθύ και έρποντα εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, έβαλε μπροστά να αποδομήσει Θεσμούς που στέκονταν παρά τις αδυναμίες και τα λάθη τους, ισχυρό εμπόδιο και φράχτης στην επέλαση της αντεργατικής πολιτικής. Το σχέδιο δεν είναι τωρινό και μεγεθύνθηκε στην εφαρμογή του με την υπαγωγή μας σε καθεστώς μνημονίων.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ, εμείς, αντισταθήκαμε σ’ αυτή την συνθήκη με κάθε τρόπο και μέσο, μερικές φορές ίσως με αστοχίες και λάθη. Όμως τίποτα δεν μπορεί ν’ αναιρέσει, ότι ο δρόμος που θέλει τους, φύσει και θέσει, ισχυρότερους των Θεσμών απονευρωμένους κι  ανενεργούς, δεν μπορεί παρά να μην οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο, που θα πληρώσουμε όλοι οι εργαζόμενοι, αν δεν πληρώνουμε ήδη πολύ ακριβά.

Παρακολουθήσαμε την διαπραγμάτευση και σταθήκαμε κριτικά, καταδικάζοντας τους διαχωρισμούς ανάμεσα σε διαπραγματευτές και παρεμβαίνοντες, προσπαθώντας να καταστούμε εποικοδομητικοί μπροστά στις δυσκολίες, τις απειλές και τρικλοποδιές που έβαζε η Διοίκηση επιχαίροντας όταν έβλεπε να πετυχαίνει ακόμα και η διάσπαση ανάμεσα στους διαπραγματευτές.

Πήραμε ξεκάθαρη θέση ανταποκρινόμενοι στον ρόλο της θεσμικής ιδιότητας της  Ομοσπονδίας, στην υπηρεσία εκπροσώπευσης όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων όσο και αντιπροσώπευσης του συλλογικού χαρακτήρα των διεκδικήσεων, των αιτημάτων, των κατακτήσεων, των αγώνων, της οργάνωσης αλλά και της συλλογικής ευθύνης που διέπει όλα τα παραπάνω, και επισημάναμε προ του διαφαινόμενου φιάσκου και της επικίνδυνης τροπής με ιδιωτικές ενοχικές συμφωνίες μερών τα εξής:

  • Ότι, από θέση αρχής, δεν συμφωνούμε με τον τρόπο και τους όρους που ίσχυσαν στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης, εν πολλοίς ούτε με σημεία του περιεχομένου της Σύμβασης, ειδικά στα ζητήματα των μη ανταποκρινόμενων παροχών μπροστά στην πρωτοφανέρωτα δύστοπη οικονομική συγκυρία, αλλά αναγνωρίζοντας τα αδιέξοδα και εκβιαστικά διλήμματα που ενέκυψαν στην πορεία μέχρι την τελική της φάση και την κατάσταση των εργαζομένων, ταχθήκαμε υπέρ της υπογραφής της ΣΣΕ και κατά της προσχώρησης των σωματείων σε ιδιωτικές και ενοχικές συμφωνίες μερών.
  • Εξηγήσαμε ότι κανείς και τίποτα από την μεριά του συνδικάτου δεν επιτρέπεται να στέκεται εμπόδιο στην υπογραφή ακόμα και αυτής της εξαιρετικά υπολειπόμενης ΣΣΕ, που οι φτηνές παροχές της δεν αντιστοιχούν παρά στο ελάχιστο στις κοινωνικές μας ανάγκες.
  • Υπογραμμίσαμε πως την κύρια και μεγαλύτερη ευθύνη για την χρόνια καθυστέρηση και το διαφαινόμενο τελικό ναυάγιο της διαπραγμάτευσης για την ΣΣΕ, φέρει η διορισμένη Διοίκηση.
  • Επιχειρηματολογήσαμε χωρίς αντίλογο, ότι «Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» χωρίς οικονομικούς όρους αμοιβής της εργασίας και διαπραγμάτευση για μισθολογικές αυξήσεις, δεν μπορεί και δεν πρέπει να νοείται ως δίκαιη και ολοκληρωμένη συμφωνία μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων.

Δεδομένου ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ από την αρχή, και πριν και μετά τον εξοστρακισμό της,  πάλευε για την επιστροφή σε πραγματικές κι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, υπενθυμίσαμε μάταια ενδεχομένως προς συμπράττοντες  «συνδικαλιστές», το προφανές και αυτονόητο που έχει σχεδόν ξεχαστεί: Ότι  η εργασία αγοράζεται από τον εργοδότη και η αξία της πρέπει ν’ αντιστοιχεί στις κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, η απαγόρευση εκ των προτέρων από την πλευρά της εργοδοσίας, οποιασδήποτε συζήτησης μισθολογικών αμοιβών, αποτελεί κατάφωρη υποβάθμιση και απόρριψη των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων και ότι τέτοιου είδους συγκαταθέσεις δεν αποτελούν μοδάτο έντιμο συμβιβασμό, αλλά προδιαγραφή ήττας.

Στο παραπάνω πλαίσιο:

  • Καταδικάσαμε την υιοθέτηση και τον προσφερόμενο ως μονόδρομο της παροχής δωροκαρτών, κουπονιών, vouchers και κάθε λογής λαμπερών οικολογικών καθρεφτών προς ιθαγενείς.
  • Καλέσαμε τέλος τα σωματεία της Σύμπραξης να αναλάβουν την ευθύνη του βάρους που επωμίστηκαν και να καταβάλουν την ύστατη προσπάθεια τελικής υπογραφής της ΣΣΕ και υπερτονίσαμε προς τα συνδικάτα να κατοχυρώσουν με κάθε τρόπο μαζικό και συμμετοχικό, ως κορωνίδα των απαιτήσεων και διεκδικήσεων τους την ΜΕΤΑΒΑΣΗ, από την δωδεκαετή ανωμαλία της πλήρους κατάρρευσης της συνταγματικής έννομης τάξης, της κατάλυσης του εργατικού δικαίου και της αποσύνθεσης των εργασιακών συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων, στην ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της συνταγματικής εργασιακής και κοινωνικής ομαλότητας.

2.3.9. Επιμέρους δράσεις, παρεμβάσεις και επαφές

Καταγγείλαμε την Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και τις αυθαίρετες και μονομερείς ενέργειες περικοπών αποδοχών μισθοδοσίας συναδέλφων, ως παράνομες και καταχρηστικές. Δεν σταματήσαμε να διεκδικούμε την εξαίρεση από το Ενιαίο Μισθολόγιο, την επαναφορά του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, την αναγνώριση προϋπηρεσίας  συναδέλφων.

Καταγγείλαμε την πολιτική υποχρεωτικής, αναγκαστικής συνταξιοδότησης-απόλυσης όσων συναδέλφων θεμελιώνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με έμφαση στην αναλγησία και τον αντιανθρωπισμό Διοίκησης και κρατικής εξουσίας.

Καταγγείλαμε την πλήρη αθέτηση της συμφωνίας με την Ομοσπονδία του  Μπάσκετ  (ΕΣΑΚΕ) και τις προδιαγραφές καλύψεων των αγώνων Basket League, όπου με ευθύνη της Διοίκησης  πραγματοποιούνταν μεταδόσεις, χωρίς σκηνοθέτη, διευθυντή παραγωγής και δημοσιογράφο από το στούντιο της ΕΡΤ.

Μετά την Ανακοίνωση της ΕΤΙΤΒΕ σχετικά με την ΕΡΤ3, καταγγείλαμε την εντατικοποίηση της εργασίας με την εφαρμογή ως κύρια χρήση, μονομελών συνεργείων εξωτερικών μεταδόσεων από το μητρώο, για την κάλυψη ειδησεογραφικών αναγκών, που ελαχιστοποιεί τις ήδη λιγοστές υπάρχουσες θέσεις εργασίας, και χρησιμοποιεί έναν μόνο εργαζόμενο τεχνικό, ταυτόχρονα ως εικονολήπτη, ηχολήπτη, υπεύθυνο της μετάδοσης του οπτικοακουστικού υλικού και οδηγό.

Καταγγείλαμε την απορρύθμιση και συρρίκνωση των Μουσικών Συνόλων, μέσω μιας επί τα χείρω διαιώνισης επισφαλών συμβάσεων σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων που πλαισιώνουν τα Μουσικά Σύνολα, καλύπτουν εδώ και 9 χρόνια μόνιμες, πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε οργανικές θέσεις, χωρίς καν να διασφαλίζεται η παραμονή τους.

Επιδιώξαμε και διενεργήσαμε σειρά επαφών στο πλαίσιο ενημέρωσης των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου και συγκεκριμένα με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25, αναφορικά με τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αλλά και την αλματώδη αύξηση της απαξίωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως οργανισμού κοινής ωφέλειας και δημόσιου συμφέροντος.  Στις συναντήσεις συζητήθηκαν και τέθηκαν θεματικά από την πλευρά της ΠΟΣΠΕΡΤ όλη η γκάμα των ζητημάτων που απασχολούν και ταλανίζουν τους εργαζόμενους και την εταιρεία καθώς και οι θέσεις της Ομοσπονδίας για την χρηστή και ομαλή επίλυσή τους.

2.3.10. Στήριξη εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, Πρωτοβουλίες

Η Ομοσπονδία στήριξε επανειλημμένα κάθε εργαζόμενο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που βρέθηκε στην αιχμή του δόρατος των αντεργατικών πολιτικών και της κυβερνητικής αυθαιρεσίας.

Αναλάβαμε πρωτοβουλίες, συμμετείχαμε σε δράσεις και εκδώσαμε ανακοινώσεις μεταξύ άλλων:

  • για τις απολύσεις των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών,
  • τους διανομείς εργαζόμενους στην «e-food»,
  • τα ατυχήματα στην Cosco και το καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ),
  • για το εργατικό δυστύχημα στην ΗΣΑΠ,
  • για τις διώξεις των δημοσιογράφων στην υπόθεση Novartis,
  • για την απάνθρωπη και ρατσιστική αντιμετώπιση με όρους ομηρείας των υγειονομικών σε αναστολή και διοργανώσαμε με την παραίνεση συναδέλφων έμπρακτη οικονομική κι επισιτιστική βοήθεια,
  • την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, την φτωχοποίηση των εργαζομένων και την αποβιομηχάνιση της χώρας,
  • την συνεχιζόμενη εκποίηση της ΔΕΗ και την μετατροπή του κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος σε χρηματιστηριακό είδος κυβείας για κερδοσκοπία,
  • τους εργαζόμενους και τις διώξεις στην ΕΑΒ,
  • τον αγώνα των εργαζομένων στην Μαλαματίνα,
  • την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Στηρίξαμε ανεπιφύλακτα τους συνάδελφους στον χώρο των ιδιωτικών ΜΜΕ, ειδικά για την τελευταία τροπολογία που δίνει το δικαίωμα στους καναλάρχες να απολύσουν μεγαλύτερο ποσοστό προσωπικού. Επίσης παρευρεθήκαμε επικουρικά σε συναντήσεις της ΕΤΙΤΑ με κοινοβουλευτικά κόμματα στο πλαίσιο ενημέρωσης και συμμετείχαμε στην επιτροπή διαβούλευσης στην Βουλή για τον συγκεκριμένο νόμο.

Συμμετείχαμε στις Πανελλαδικές – Πανεργατικές Απεργίες που κήρυξε η ΓΣΕΕ στις 6/4/ και 9/11/2022.

 

 

 

  1. Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στο αίτημα ενός μέρους εκλεγμένων αντιπροσώπων για Άμεση Σύγκληση Έκτακτου Συνεδρίου.

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, πρωτοσταντούντες του αιτήματος, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το συγκεκριμένο προεδρείο, χωρίς βοήθειες καθ΄ όλη την διάρκεια της θητείας του, όχι μόνο δεν πόλωσε τις όποιες αντιθέσεις μας, αλλά κινήθηκε σταθερά με προεξάρχουσα την διάθεση συναίνεσης και παραίνεσης, προκειμένου να οδηγηθούμε ομαλά και χωρίς προβλήματα στην διενέργεια του Συνεδρίου.

Δεν θα επεκταθούμε περαιτέρω. Απαντήσαμε αναλυτικά στο αίτημα των συναδέλφων – συνέδρων, εκθέτοντας ένα προς ένα τα βήματα, τις κινήσεις, τις πρωτοβουλίες εκείνες που αναλήφθηκαν, προκειμένου να φτάσουμε σήμερα εδώ χωρίς τρικλοποδιές αμφισβήτησης της νομιμότητας λόγω των διοικητικών και οικονομικών εκκρεμοτήτων. Συνιστούμε σε όσους δεν διάβασαν την ανακοίνωση απάντηση στο αίτημα, να την διαβάσουν προσεκτικά και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι, αγαπητοί σύνεδροι.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ είναι θεσμός. Οι συνάδελφοι που την συγκροτούν σε κάθε εποχή, σε κάθε συγκυρία, με τους αγώνες, τις δράσεις, τις επιτυχίες, τα λάθη και τις αδυναμίες τους, έρχονται και παρέρχονται.  Η ΠΟΣΠΕΡΤ όμως μένει. Ή τουλάχιστον έμενε όρθια μέχρι σήμερα παρά τα προβλήματα και τις επιθέσεις, συγκροτώντας το ισχυρό, ικανό και αναγκαίο μετερίζι πάλης, απηχώντας διαχρονικά την ενότητα των εργαζομένων στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Όλη την τελευταία περίοδο και ειδικά μετά την ανασυγκρότηση του ΔΣ τον Ιούνιο του 2021, παρακολουθήσαμε τόσο την ολομέτωπη επίθεση από την πλευρά της Διοίκησης και της κρατικής εξουσίας ενάντια στον Θεσμό, αλλά και εν πολλοίς την συνειδητή ή ασυνείδητη συνηγορία διαφόρων κέντρων από μέσα, που στην προσωπική τους αντιπαλότητα, φιλοδοξία, ματαιοδοξία, ή ότι άλλο, συνοικοδόμησαν ή βοήθησαν την διαδικασία αποδόμησης, απονεύρωσης και περιθωριοποίησής της.

Πιστεύουμε σταθερά,  ότι το απερχόμενο ΔΣ και ειδικά το προεδρείο του, αντιμετώπισε την συνθήκη αυτή με επιτυχία. Πρυτάνευσε η λογική επανεύρεσης της χαμένης ενότητας, και άμβλυνσης των αντιθέσεων. Παρ’ ότι ασκήθηκε κριτική, πολλές φορές και αυστηρή εκ μέρους μας, πως θα ήταν δυνατόν άλλωστε να μην συμβεί, εν τούτοις θεωρούμε ότι ήταν εποικοδομητική και όσες αντιθέσεις καταγράφηκαν, θα πρέπει να ιδωθούν αποκλειστικά σ’ εκείνο το πλαίσιο αρχών που θεμελιώνει και οικοδομεί τον θεσμικό ρόλο, την αναγκαιότητα ύπαρξης της Ομοσπονδίας μας.

Η αναμέτρηση μεταξύ μας, οι αντιθέσεις και διαφωνίες είναι θεμιτές και πρέπει να υπάρχουν, όχι για να υπονομεύουν. Να υπάρχουν μόνο στο βαθμό που δυναμώνουν το κίνημα, προσθέτουν όπλα στην φαρέτρα διεκδικήσεων, ξεκαθαρίζουν τις γραμμές και τις στοχεύσεις, συμβάλουν και αποτελούν παρακαταθήκη νίκης για τους αγώνες που έρχονται. Δυστυχώς δεν συνέβη το τελευταίο και είμαστε, άλλος σε περισσότερο κι άλλος σε λιγότερο βαθμό, όλοι συνυπεύθυνοι γι’ αυτό.

Περαιτέρω εκτιμούμε και πιστεύουμε, ότι αυτό το προεδρείο, παρά τις προσπάθειες απομόνωσής του, δεν υπονόμευσε, αντίθετα συνέβαλε στον κοινό αγώνα, στο μέτρο που του επιτράπηκε, πολλές φορές υπερβαίνοντας εαυτούς και τεχνητά εμπόδια.

Πέρα από την συμβολή με τις βασικές πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και δράσεις της όπως παρουσιάσθηκαν παραπάνω, η υποχρέωση ανάλυσης και κατάθεσης της συνολικής εικόνας και της επιτελικής ματιάς εκ του ρόλου μας, αναβαθμίστηκε. Αναδείξαμε τόσο τις πολιτικές της εντολοδόχου Διοίκησης, σε κάθε τομέα εντός της ΕΡΤ, όσο και την γενικότερη δωδεκαετή εφαρμοζόμενη πολιτική, εκτιμώντας ότι η βαθύτερη κατανόηση των αιτιών της επίθεσης στην εργασία και τα δικαιώματα θα βοηθήσει στην ενότητα.

Έτσι σταθήκαμε με έμφαση και στα ζητήματα του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, στο ότι η Ελλάδα παραμένει μια χρεοκοπημένη χώρα, κυριολεκτικά μια δουλοπαροικία του χρέους.

Σταθήκαμε στην αποξήλωση  του κοινωνικού μισθού μέσω της κατάργησης δωρεάν δημοσίων αγαθών και παροχών που διαμοιράζονται κι αυτές σε ημέτερους, στην καταστροφή του πρωτογενούς τομέα και της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, στην μετατροπή συνολικά της ελληνικής οικονομίας σε μια πλατφόρμα φτηνών υπηρεσιών και ανείπωτης ανεργίας.

Τέλος, επιμείναμε στην κατάδειξη της απροσχημάτιστης πλέον κατάλυσης του Συντάγματος, την εγκαθίδρυση καθεστώτος έκτακτων αναγκών, υποχρεωτικοτήτων και καταστολών, προειδοποιήσαμε για τον εκφασισμό της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, την απόλυτη αυθαιρεσία της οικονομικής και πολιτικής ελίτ, την υποκρισία του πολιτικού συστήματος.

Και κατάλυση του Συντάγματος δεν σημαίνει απλά έλλειμμα δημοκρατίας, όπως πολλοί περισπούδαστοι δημοσιολόγοι αρέσκονται να επισημαίνουν, αλλά η μετατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος σε καθαρή ολιγαρχία με κοινοβουλευτικό μανδύα και παράδοση ολόκληρης της κοινωνίας στα συμφέροντα στυγνών ολιγοπωλίων και υπερεθνικών συμφερόντων.

Ο χρόνος μπροστά μας εμφανίζεται σκοτεινός, με τα μέτωπα του πολέμου να καραδοκούν και ν’ αυξάνονται, την ειρήνη να υπάρχει σαν ευχολόγιο και τις πολιτικές ηγεσίες μας ν’ αδυνατούν να βρουν τον μίτο της Αριάδνης προς την έξοδο.

Γι’ αυτό πρέπει η Ομοσπονδία μας να βγει όσο περισσότερο δυνατή και συνειδητοποιημένη γι’ αυτά που έρχονται, να βρει τα κοινά συμφέροντα μας και να σφυρηλατήσει επάνω τους την απαραίτητη ενότητα για την κατοχύρωσή τους.

Με τα λόγια αυτά κλείνουμε τον Διοικητικό Απολογισμό και σας καλούμε να τον υπερψηφίσετε κάνοντας πράξη το πρώτο βήμα και την αρχή για την ευόδωση ενός πραγματικού ανένδοτου αγώνα, την οικοδόμηση μιας ισχυρής ΠΟΣΠΕΡΤ που έχουμε όλοι ανάγκη.