ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγία Παρασκευή, 17-10-2012

Διαβάσαμε το άρθρο “Η αρχή της ανταποδοτικότητας” του κ. Α. Δρυμιώτη (συμβούλου επιχειρήσεων) στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής. Όπως φαίνεται από το κείμενο ο εν λόγω κύριος σκόπιμα και με πολύ λαϊκίστικο τρόπο, προσπαθεί να τεκμηριώσει τα ατεκμηρίωτα. Κι αυτό τον κάνει να φαίνεται ότι δεν διαθέτει κοινή λογική.

Ο κόσμος χάνεται κι αυτός καταγίνεται με το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ. Είναι, λέει,  άδικο για τον λαό να το πληρώνει. Ως σύμβουλος επιχειρήσεων, είναι προφανώς μέσα στα πράγματα. Άρα θα ξέρει ότι η καταβολή ή μη του ανταποδοτικού τέλους, έχει αποτελέσει θέμα προβληματισμού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού στον κόσμο.  Σε αυτό τον προβληματισμό η απάντηση που δόθηκε από την Αμερική μέχρι την Κίνα, είναι η καταβολή κάποιου τέλους (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο), υπέρ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Στη Βρετανία για παράδειγμα που η αστική δημοκρατία έχει βαθιές ρίζες και έχουν επιλυθεί πολλά προβλήματα σχετικά με την αρχή της ανταποδοτικότητας, δεν κατάφεραν να βρουν τρόπο να χρεώνεται ή μη ο καταναλωτής, ανάλογα με αν βλέπει ή όχι BBC. Έτσι καθένας που αγοράζει ή νοικιάζει τηλεόραση, καταβάλει το αντίτιμο της άδειας χρήσης της και μάλιστα εκ των προτέρων.

Καλά θα ήταν να υπήρχε τρόπος χρέωσης του καταναλωτή στη βάση του βλέπει ή δεν βλέπει ΕΡΤ, η οποία ας μη ξεχνάμε αποτελεί έναν θεσμό στον οποίο οι πολίτες αυτής της χώρας – σύμφωνα με σοβαρές δημοσκοπήσεις – δείχνουν να έχουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, σε σχέση με τα άλλα ΜΜΕ, έντυπα ή ηλεκτρονικά. Ο ακριβής όμως καθορισμός της χρέωσης είναι ανέφικτος. Αλλά ο κος Δρυμιώτης  κινείται στη λογική (ο θεός να την κάνει), του πονάει δάκτυλο, κόβει χέρι. Επεκτείνοντας μάλιστα αυτόν τον παραλογισμό δεν πρέπει να πληρώνουμε το φόρο που αντιστοιχεί στις δαπάνες της δημόσιας υγείας, επειδή (πάντα κατά τον κο Δρυμιώτη), μπορεί να μην καταφύγουμε σε δημόσιο νοσοκομείο.

Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Εμείς νομίζουμε ότι σε αντίθεση με όσα γράφει ο κος Δρυμιώτης, η βελτίωση των ποσοστών τηλεθέασης της ΕΡΤ, έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, που εσπευσμένα καλούν Δρυμιώτηδες και άλλους, να επιτίθενται κατά της ΕΡΤ, πιστεύοντας ότι θα κάμψουν την προσπάθεια των εργαζομένων, που μοχθούν για να αναδεικνύεται η ποιότητα  ΕΡΤ τόσο στον τομέα προγράμματος, όσο και στην τεχνική επάρκειά της.

Γι΄αυτό κε Δρυμιώτη τόσο εσείς, όσο και οι όμοιοί σας, καλό είναι να σκέφτεστε διπλά όταν σας …. προτρέπουν να γράφετε όσα άστοχα (και πολύ υποτιμητικά για σας) γράφετε.

Ενημερωτικό Δελτίο

Γραφτείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε στο email σας
ενημέρωση από την ΠΟΣΠΕΡΤ για τα θέματα που σας αφορούν.

Περιμένουμε και τα σχόλιά σας. Η γνώμη σας μας ενδιαφέρει.

Please enable the javascript to submit this form

Member of