Skip to main content

11 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγία Παρασκευή  13/06/2023

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ήταν η κεντρική θέση όλων των ομιλητών στην ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την βίαιη διακοπή λειτουργίας της και 8 χρόνων από την επαναλειτουργία της.

Στο κατάμεστο στούντιο Ε τόσο ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Δημήτρης Κούνης όσο και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου υπογράμμισαν την ανάγκη της θεσμικής θωράκισης της ΕΡΤ για την ανεξάρτητη λειτουργία της. 

Χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων Γιώργος Καραμέρος ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ, Δημήτρης Μάντζος ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, Περικλής Κουρμούλης ΚΚΕ - είχαν προσκληθεί όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα – καθώς και η Ντέμπυ Βρεττού ΜΕΡΑ 25 και ο Πέτρος Κωνσταντίνου ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΣΡ παρέθεσε τις προϋποθέσεις που μπορούν να συμβάλουν στην ανεξαρτησία και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΕΡΤ:  Απουσία εμπορικών κριτηρίων και άρα διαφήμισης στη διαμόρφωση του προγράμματος και περισσότερο πολιτικό περιεχόμενο προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτική πολυφωνία στο ενημερωτικό πρόγραμμα.

Η Μαρίνα Ρήγου, δημοσιογράφος, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του ΕΚΠΑ ανέφερε δυο προτάσεις για την θεσμική ανεξαρτησία της ΕΡΤ:

α) ενισχυμένη πλειοψηφία από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας.

β) επιλογή με αξιοκρατικά κριτήρια συμβουλίου που θα εποπτεύει το ΔΣ. 

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Πολιτειολογίας, Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου επεσήμανε ότι είναι συνταγματική επιταγή η πολυφωνία καθότι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί χρησιμοποιούν δημόσιες συχνότητες και τόνισε ότι πρέπει να προβληματιστούμε για το πώς μεταδίδεται πλέον η πληροφορία στην κοινωνία του διαδικτύου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης: Η γ.γ. της ΠΟΕΣΥ Μιμή Τουφεξή, ο γ.γ. της ΕΣΗΕΑ και πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Σταύρος Καπάκος, η ειδική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Μάχη Νικολάρα, ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτόπουλος, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ΟΣΜΕ Θέμης Αμπλάς, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόγλου, ο οργανωτικός γραμματέας της ομοσπονδίας ΠΟΘΑ Τάσος Κατωπόδης, η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας Γιώτα Λαζαροπούλου, το μέλος της ομοσπονδίας ΟΣΝΙΕ Κώστας Κρέτσης, το μέλος του ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ Χρήστος Γιαμπουράνης.