Skip to main content

Η ΕΡΤ ως λάφυρο του επιτελικού κράτους - Ποιος είναι ο σχεδιασμός για το προσωπικό; Οι ανησυχίες για μια επίθεση «Σοκ και δέος» στην εποχή της πανδημίας δεν φαίνεται να είναι αβάσιμες.

Η ΕΡΤ ως λάφυρο του επιτελικού κράτους

Γράφει η Αγγέλα Νταρζάνου στην  Αυγή της Κυριακής

Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν περιθωριοποιηθεί, έχουν μετακινηθεί βιαίως, υποβαθμίστηκαν ή μπήκαν στο ψυγείο

Εικόνα κατοχής και σφετερισμού από τους εκλεκτούς της κυβέρνησης Ν.Δ. επικρατεί στην ΕΡΤ εδώ και έναν χρόνο. Στην αρχή με

τοποθετήσεις στρατηγικού χαρακτήρα στις θέσεις-κλειδιά και στη συνέχεια με τη συστηματική ανατροπή όσων χτίστηκαν στην περίοδο 2015-2019: προγράμματα, εκπομπές, δομές, πρόσωπα, απομακρύνονται ή καταργούνται από το νέο καθεστώς, που έχει απλώσει πλοκάμια μέχρι την τελευταία γωνιά της διοικητικής πυραμίδας.

Ο σκληρός διοικητικός πυρήνας

Και εάν στην τηλεόραση διοικεί από την πρώτη ώρα ένας σκληρός δεξιός πυρήνας στελεχών (Καφαράκης, Τρουπής, Απόκης, Ευθυμίου), που «καθάρισε» νωρίς ό,τι πρόσωπο ή πρόγραμμα θύμιζε την προηγούμενη περίοδο, στο ραδιόφωνο κάνει κουμάντο ένα ακροκεντρώο φιλελεύθερο μπλοκ, το οποίο συντονίζει ο διευθυντής του Πρώτου Προγράμματος Άρης Τόλιος, μεταγραφή από τον Αθήνα 9,84.

Ήδη, τις προηγούμενες μέρες, η ΕΡΤ δημοσίευσε τη λήξη προηγούμενων αποφάσεων τοποθέτησης για περισσότερες από 30 θέσεις ευθύνης, προϊσταμένων διευθύνσεων, υποδιευθύνσεων και τμημάτων στην πυραμίδα διοίκησης της ΕΡΤ. Στο επόμενο διάστημα, οι θέσεις θα προκηρυχθούν, σύμφωνα με τον κανονισμό, και θα στελεχωθούν με πρόσωπα / υπαλλήλους της ΕΡΤ ή απ’ έξω. Διαμορφώνεται έτσι μια θαυμάσια ευκαιρία για να ολοκληρωθεί η οικειοποίηση της ΕΡΤ από το νέο καθεστώς -η ΕΡΤ ως λάφυρο-, να ξεφορτωθούν όσους δεν συντονίζονται με τα νέα δεδομένα, αλλά και να εξοφληθούν γραμμάτια στη στρατιά μεσαίων ή και κατώτερων στελεχών που περιμένουν στην ουρά «να διοριστούν», έστω και με ολιγόμηνες συμβάσεις και με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα. Από τη φιλελεύθερη κυβέρνηση που είχε σημαία το λιγότερο κράτος.

Στην τηλεόραση η δουλειά έχει γίνει από νωρίς. Έχουν καταφέρει να μετατρέψουν το δελτίο ειδήσεων σε ένα θέαμα που υιοθετεί τον κιτρινισμό του αστυνομικού δελτίου των ιδιωτικών καναλιών, αποκρύπτει ό,τι δεν συμφέρει την κυβέρνηση και πετάει λίγο από αντιπολίτευση για να φαίνεται ότι τάχα είναι αντικειμενικό. Έχουν κόψει τις εκπομπές έρευνας (π.χ. το ΕΡΤ Report), έχουν αντικαταστήσει πρόσωπα των ειδήσεων (π.χ. Π. Χαρίτος, Ε. Χρονά, Β. Χαϊνά κ.ά.), έχουν αντικαταστήσει παρουσιαστές εκπομπών με άλλους από τον ΑΝΤ1 και τον ΣΚΑΪ, δυστυχώς για εκείνους η εκπομπή «10» με την Όλ. Τρέμη δεν ευτύχησε. Ακόμα δε, βρίσκεται σε εκκρεμότητα εκείνη η συζήτηση του Κ. Ζούλα με τον Γιώργο Αυγερόπουλο... Δεν έτυχε, πέτυχε. Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν περιθωριοποιηθεί, έχουν μετακινηθεί βιαίως, υποβαθμίστηκαν ή μπήκαν στο ψυγείο.

Κάν' το όπως στην TV

Η ίδια τακτική επιχειρείται τώρα και στο ραδιόφωνο. Οι προγραφές έχουν ξεκινήσει και η περίπτωση κατάργησης της εκπομπής της Ευανθίας Ξυνού ήταν εκείνη που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς αντέδρασαν σύσσωμοι οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, για την κατάργηση μιας ραδιοφωνικής εκπομπής που παρακολουθούσε τη δίκη και έδινε βήμα στην κοινωνία των πολιτών.

Κάτι τα «ψυγεία», κάτι τα πογκρόμ των ανεπιθύμητων, κάτι οι συνταξιοδοτήσεις, κάτι «τα δικά μας παιδιά» που έχουμε να βολέψουμε, η ΕΡΤ έχει ξεκινήσει και πάλι τις εργολαβίες, με προσλήψεις μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Σε μία τελευταία καταμέτρηση, η «Α» μέτρησε τουλάχιστον 11 νέες συμβάσεις δημοσιογράφων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων για το ραδιόφωνο, συν ακόμη 4 για... το Γραφείο Τύπου,που εκκρεμούν.

Προφανώς δεν είναι αυτές οι πρωτεύουσες ανάγκες της ΕΡΤ. Μάλιστα, δεν φαίνεται να έχουν καταγραφεί καν οι ανάγκες της ΕΡΤ. Η νέα διοίκηση διαπίστωνε, πριν ένα χρόνο, ελλείψεις δημοσιογράφων στην τηλεόραση. Είναι γνωστές εδώ και χρόνια οι ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό, οι οποίες καλύπτονται με εργολαβικούς εργαζόμενους, μέσω εταιρειών.

Νυν απολύοις...

Αν και ακολουθήθηκε το τυπικό της προκήρυξης, ο διαγωνισμός φάνηκε ότι ήταν εντελώς προσχηματικός: τα ονόματα όσων επιλέχθηκαν και τελικά υπέγραψαν συμβάσεις ήταν γνωστά εκ των προτέρων. Τα γνώριζε η δημοσιογραφική πιάτσα, όλο το Ραδιομέγαρο και κουβεντιάζονταν στους διαδρόμους, μέρες πριν.

Οι νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν υπακούουν σε καμία λογική συγκροτημένου σχεδιασμού, παρότι επιχειρούν να πλασαριστούν ως... «ανανέωση» του Πρώτου Προγράμματος της Ραδιοφωνίας. Η ΕΡΤ δεν έχει να επιδείξει κανένα συγκροτημένο σχέδιο προσλήψεων. Αρκείται να κάνει μπαλώματα, χωρίς σχεδιασμό. Ποιος αποφασίζει τι ανάγκες υπάρχουν και σε ποιους τομείς; Ό,τι πει ο κάθε διευθυντής; Οι νέες συμβάσεις μπορεί πράγματι να εξυπηρετούν ανάγκες, όμως είναι πράγματι σοβαρότερες από άλλες ανάγκες σε άλλους τομείς; Υπάρχει στρατηγική; Υπάρχει σχεδιασμός;

Η ΕΡΤ χρειάζεται προσωπικό, όμως σε συγκεκριμένους τομείς και για συγκεκριμένες ειδικότητες. Η αποσπασματική λογική «βουλώνω τρύπες» δημιουργεί εύλογες ανησυχίες - όχι μόνον για στημένους από πριν διαγωνισμούς αλλά για το τι πραγματικά σχεδιάζεται αυτό τον καιρό στο παρασκήνιο. Οι περιορισμοί της πανδημίας, η τηλεργασία και η αδυναμία να συγκληθούν συνελεύσεις εργαζομένων έχει δώσει στη διοίκηση της ΕΡΤ (και σε άλλες διοικήσεις, είναι αλήθεια) τη δυνατότητα να δρομολογούν σχεδιασμούς οι οποίοι μπορεί να εμφανιστούν μια μέρα αιφνιδιάζοντας το προσωπικό.

Το νέο οργανόγραμμα έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις. 

Είναι άγνωστο ακόμη αν θα προβλέπει την κατανομή των δημοσιογράφων με χρέωση ανά μέσο, όπως ζητούν επίμονα από την ΕΣΗΕΑ. Το πρόγραμμα εθελουσίας δεν φαίνεται να προχωράει, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω άρνησης του υπ. Οικονομικών. 

Ποιος είναι ο σχεδιασμός για το προσωπικό; 

Η διαχείριση των ελλείψεων θα γίνει με «μπαλώματα»;

 Οι ανησυχίες για μια επίθεση «Σοκ και δέος» στην εποχή της πανδημίας δεν φαίνεται να είναι αβάσιμες.