Skip to main content

Απλήρωτη εργασία με τη σφραγίδα της ΝΔ

broutsis epidoma coronavirus
(η  φωτο δεν προερχεται απο την πηγη της αναδημοσίευσης)

 

Ηαπλήρωτη εργασία είναι πλέον γεγονός καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά ζητήματα. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ κατέθεσαν στη Βουλή αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για τα 3 άρθρα της ΠΝΠ που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, με το αποτέλεσμα να βγαίνει πολύ αργά το βράδυ.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τις αντεργατικές διατάξεις, μεταξύ των οποίων είναι:

 - Η θέσπιση απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας.
- Η πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών με τρίμηνη σύμβαση.
- Η περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων στα 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας.
- Η καθυστέρηση της αύξησης του κατώτατου μισθού (που έχει ήδη χαθεί για το 2020).
- Η παράταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας και η μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική και εκ περιτροπής εργασία.


Νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ισχυρίστηκε ότι... δεν είναι αντεργατικό μέτρο η απλήρωτη εργασία. «Απλήρωτη εργασία; Πού τα είδατε αυτά;» διερωτήθηκε ο Γ. Βρούτσης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Σφοδρή ήταν η απάντηση της Έφης Αχτσιόγλου η οποία τόνισε ότι ο υπουργός Εργασίας υπαινίχθηκε ότι οι εργαζόμενοι του χρωστάνε κιόλας.

«Νομοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες και ο κ. Βρούτσης υπαινίχθηκε ότι οι εργαζόμενοι του χρωστάνε κιόλας, ότι τους κάνει χάρη που τους υποχρεώνει σε απλήρωτη υπερωρία για τον μισό χρόνο της καραντίνας και όχι για όλο.

Ο υπουργός Εργασίας προσβάλλει τους εργαζόμενους όταν ισχυρίζεται ότι είναι υπέρ τους η μείωση μισθών με το
αποτυχημένο πρόγραμμα “Συν-Εργασία”, η μείωση του δώρου Χριστουγέννων, η παροχή δυνατότητας στον εργοδότη για περισσότερες και φθηνότερες υπερωρίες».

Η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι «ολόκληρο το καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς ούτε ένα ευρώ εισόδημα και η κυβέρνηση δεν αναρωτήθηκε πώς επιβίωσαν».

Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «είναι πρόκληση ο κ. Βρούτσης να λέει “ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα είχε διαλύσει όλα”, γιατί ζητήσαμε να αναπληρώνονται οι μισθοί των εργαζομένων, να υπάρχει ρήτρα διατήρησης των θέσεων και των σχέσεων εργασίας, να καταβληθεί πλήρως το δώρο Χριστουγέννων, να προβλεφθεί άδεια ειδικού σκοπού για όσους βρίσκονται σε καραντίνα, να μπουν κανόνες στην τηλεργασία».
(απο το www.avgi.gr)