Skip to main content

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων:ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ- ΗΤΤΑ ΚΑΠΑΚΟΥ ΣΤΟ ΣτΕ

 

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ  ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ- ΗΤΤΑ  ΚΑΠΑΚΟΥ ΣΤΟ ΣτΕ 
Πρόστιμο στον ΕΔΟΕΑΠ για παράνομες 
παρακρατήσεις     επικουρήσεων.

    Παράνομες είναι οι παρακρατήσεις επικουρικών συντάξεων που έκανε η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ την περίοδο  2013-14, σε βάρος μελών της ΕΣΗΕΑ μεταξύ των οποίων ο π. Α. Αντιπρόεδρος Δημ. Τσαλαπάτης η π. Γενική Γραμματέας Νανά Νταουντάκη , η εκπρόσωπος των  συνταξιούχων και π. ΓΓ του ΕΔΟΕΑΠ  Γ. Κοντράρου καθώς και οι  Ν. Νικολαίδης, Κ. Δρακόπουλος, Δ. Στρατηγάκη .
Στη συνολική διαμαρτυρία συμμετείχε και π. ΓΓ της ΕΣΗΕΑ Κώστας Μπετινάκης.

Αυτό έκρινε αμετάκλητα το ΣτΕ με την   1797/2020 απόφαση του , επικυρώνοντας  τις υπ αριθμ. 51/2014 και 189/2014 αποφάσεις  της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, και επιβεβαιώνοντας τις απόψεις ασφαλισμένων και συνδικαλιστών που αρνήθηκαν να συναινέσουν σε παράνομες ενέργειες.  

Με την υπ αριθμ. 51/12014 επιβλήθηκε η ποινή προειδοποίησης, διατάσσοντας το Ταμείο να σταματήσει την  παράνομη συλλογή φορολογικών στοιχείων κλπ  και να καταστρέψει τα  ήδη παρανόμως  συλλεγέντα. 
Λόγω μη συμμορφώσεως του ΕΔΟΕΠ στην απόφαση αυτή, η Αρχή  με την υπ αριθμ. 189/2014 επέβαλε  πρόστιμο 5000  ευρώ στον Οργανισμό, ως ποινή για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και τις παρακρατήσεις των συντάξεων.
Η απάντηση της διοίκησης του Ταμείου απέναντι στους συναδέλφους, που αρνήθηκαν να συναινέσουν στην  αυθαιρεσία ήταν να τους   ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ (!.....) με ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ   επικουρικών συντάξεων!...επί ένα έτος.
Η απόφαση του τότε ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, ήταν ομόφωνη. 
Η απόφαση του ΣτΕ αποκαλύπτει ότι το πρόστιμο θα μπορούσε να φθάσει στα 146.735,15 ευρώ ( άρθρο21 Ν 2472/97) ανάλογο προς τη βαρύτητα της παράβασης που καταλογίσθηκε.   Περιορίσθηκε όμως  ΜΟΝΟ στις 5.000 ευρώ, ώστε να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο οργανισμός.(Παρέμβαση των συνηγόρων των ασφαλισμένων, σύμφωνα με την επιθυμία των συνδικαλιστών που προσέφυγαν.) Μετά την επιβολή του προστίμου και την κοινοποίηση της απόφασης ΑΜΕΣΩΣ  κατεβλήθησαν οι συντάξεις. 
Η προσφυγή του ΕΔΟΕΑΠ στο ΣτΕ, που ακολούθησε και ε συζητήθηκε τώρα επί διοίκησης Καπάκου, υποτίθεται ότι  έγινε με πρόσχημα την ακύρωση του προστίμου.  Στην  ουσία όμως  είχε στόχο  να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Αρχής που διαπίστωσε την παρανομία. 
Το γεγονός αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ  που  απορρίπτει τους λόγους ακυρώσεως που επικαλούνται οι νομικοί του ΕΔΟΕΑΠ. Άλλωστε πριν προσφύγει ο ΕΔΟΕΑΠ και αφού κατέβαλε τις συντάξεις είχε πληρώσει στο Δημόσιο και το πρόστιμο!...
Είναι φανερό ότι  η σημερινή πλειοψηφία στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ επιχείρησε να εξασφαλίσει δυνατότητα αναστολής στην καταβολή συντάξεων , (πχ μέσα από μια καινούργια απογραφή). Αυτό προφανώς συνδέεται και με την επερχόμενη δραματική  μείωση των συντάξεων, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη της Prudential και τη συνεχιζόμενη καταβολή του εφάπαξ προς το παρόν με δόσεις, το οποίο όμως σε τρία χρόνια καταργείται. 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός  ότι ο σημερινός Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ και ΓΓ της ΕΣΗΕΑ, Στ. Καπάκος  και η κοπέλα από την ΕΡΤ που έχει δίπλα του,  ζήτησαν, χωρίς τελικά να το πετύχουν, η Ένωση Συντακτών να μην εκπροσωπηθεί στη δίκη, ώστε να μη γίνει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των συναδέλφων!.. 

 Η επιδίωξη του σημερινού προεδρείου του ΕΔΟΕΑΠ ,  για κατάργηση των αποφάσεων της Αρχής, που έκρινε παράνομες τις παρακρατήσεις συντάξεων, η οποία απέτυχε παταγωδώς, αποτελεί μία ακόμη προσωπική ήττα του σημερινού πρόεδρου,  που τρέμει τις εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες έρχονται και τον
αφορούν προσωπικά.   
Η απόφαση που δικαιώνει και κατοχυρώνει τους ασφαλισμένους στον ΕΔΟΕΑΠ, εκδόθηκε από το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, που συνεδρίασε υπό  την προεδρία της Αντιπροέδρου Μαρίας Καραμανώφ. 
Τους δημοσιογράφους εκπροσώπησε το δικηγορικό γραφείο Α. Κίσσα και συνεργάτες, την ΕΣΗΕΑ η νομική σύμβουλος κα  Χρ. Σαλαβράκου, την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων η δικηγόρος – ειδικός επιστήμων Καλλιόπη Καρβέλη και τον ΕΔΟΕΑΠ  ο  καθηγητής Δ. Μέλισσας.
Η προσπάθεια φίμωσης αλλά και συνδικαλιστικής δίωξης για πρόσωπα που κατήγγειλαν το κόλπο με την ληστεία των αποθεματικών του Tαμείου την περίοδο του PSI και την παράδοση του ΕΔΟΕΑΠ σε εργοδοτικά και πολιτικά κέντρα κατέπεσε.
                                                                                                       13/09/020