Skip to main content

ΕΡΤ3 - Επικίνδυνα ραδιοφωνικά πειράματα στη Θεσσαλονίκη

ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΆ ΠΕΙΡΆΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ
Νίκος Φωτόπουλος
(αναδημ. απο το www.efsyn.gr)

Ηδη αυθαίρετες μετακινήσεις από το ραδιόφωνο στην τηλεόραση, που παρουσιάστηκαν και ως «αναβαθμίσεις», έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της ΕΣΗΕΜΘ.
Με «χημείο» όπου γίνονται επικίνδυνα πειράματα ενόψει του νέου οργανογράμματος παρομοιάζουν τον ραδιοφωνικό σταθμό Μακεδονίας 102 FM της ΕΡΤ3 εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, που το τελευταίο διάστημα βλέπουν τις εκπομπές τους να «κόβονται» ή να γίνονται από ημερήσιες κυριακάτικες.

Οι νέοι προϊστάμενοι, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπειρία ραδιοφώνου, φέρονται ως μαθητευόμενοι μάγοι να παίζουν με την τύχη καταξιωμένων εκπομπών, διαλύοντας το καθιερωμένο ακροατήριο αλλά και την ψυχολογία των ανθρώπων οι οποίοι χρόνια τώρα έδιναν καθημερινό αγώνα να το δημιουργήσουν. Το κλίμα στις τάξεις των εργαζομένων γίνεται εκρηκτικό, καθώς ήδη αυθαίρετες μετακινήσεις από το ραδιόφωνο στην τηλεόραση, που παρουσιάστηκαν και ως «αναβαθμίσεις», έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της Ενωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΜΘ).

Βέβαια, απέναντι σε όλα αυτά οι δημοσιογράφοι που φαίνεται ότι έχουν στοχοποιηθεί (όλως συμπτωματικώς του προοδευτικού χώρου) ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να μείνουν αδρανείς. Δεν τους ταιριάζει άλλωστε. Ηδη την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησαν συνέλευση όπου λίγο-πολύ σταχυολόγησαν ως εξής τα ζητήματα σε ένα κείμενο που έστειλαν στην «Εφ.Συν.»:

 

«Η νέα εποχή φαίνεται πως περιλαμβάνει ασφυκτικές πιέσεις εκ μέρους των νέων προϊσταμένων ενημέρωσης για μετακίνηση εργαζομένων δημοσιογράφων της Ραδιοφωνίας στις υπηρεσίες της Τηλεόρασης σε συνδυασμό με μετακίνηση ή κατάργηση (;) πετυχημένων εκπομπών. Τα... νέα ήθη περιλαμβάνουν την απόπειρα αιφνιδιασμού των εργαζομένων της Ραδιοφωνίας στο τελείωμα της καλοκαιρινής περιόδου, με την ανακοίνωση του πρώτου κύματος των νέων πειραματισμών στο πρόγραμμα μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την εφαρμογή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές και ανατροπές “ντύνονται” με τον μανδύα της αναμόρφωσης και... “ενίσχυσης” του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ3 στοχεύοντας πάντως -όλως τυχαίως- με “χειρουργικό” τρόπο σε συγκεκριμένους εργαζόμενους...».

Οι εξελίξεις αυτές, όπως τονίζεται, έχουν επιφέρει αναταραχή και διατάραξη του ήρεμου εργασιακού κλίματος, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας που απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση και μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας.

Οι εργαζόμενοι ειδικά στον 102 FM της ΕΡΤ3 -οι περισσότεροι εκ των οποίων πρωτοστάτησαν και στη λειτουργία της «Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ3» την περίοδο του «μαύρου», αγωνιζόμενοι για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ- παραμένουν σε επαγρύπνηση και φέρονται αποφασισμένοι να μην αποδεχτούν την επιβολή τετελεσμένων