Skip to main content

ΕΣΑΚ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ: ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑ ΤΗΣ "ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ" ΚΑΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ "ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ"- ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΟΙ ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΥΡΕΤΟ

Την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταγγέλλει η Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Ευαγγελισμού, μεταφέροντας τα παραδείγματα από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Πόσα δεν ακούσαμε για τη "θωράκιση" του "Δημόσιου" συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για το ενδεχόμενο 2ης φάσης. Το ιδεολόγημα της αποκλειστικά ατομικής ευθύνης έχει καταρρεύσει προ πολλού, αφού με την πρώτη πτήση αεροπλάνου και τον ανύπαρκτο έλεγχο, άρχισε να ακυρώνεται το αποτέλεσμα της μεγάλης θυσίας του λαού, τους προηγούμενους μήνες. Είναι τόσα πολλά τα αμαρτήματα της "ρημάδας" της κρατικής ευθύνης!! Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρουμε μερικά, από τον Ευαγγελισμό.

Καμιά πρόσληψη δεν έχει γίνει, ούτε γιατρού ούτε νοσηλευτή ούτε άλλης ειδικότητας, από τον Ιούνη, παρά την αύξηση των κρουσμάτων . Αντίθετα έχουμε παραιτήσεις επικουρικών νοσηλευτών, που δεν άντεξαν την εντατικοποίηση και την ανασφάλεια.

Καμιά νέα προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό. ΘΑ!! ζητήσει ο Ευαγγελισμός 130 μόνιμους νοσηλευτές, όταν τα κενά σε νοσηλευτές ξεπερνούν τα 300 και οι "προσλήψεις" θα γίνουν σε 2 χρόνια.Γιά τις άλλες ειδικότητες ούτε λόγος!

Το αίτημά μας για μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζομένων, των συμβασιούχων, των επικουρικών, αντιπαλεύεται συστηματικά από αυτή και την προηγούμενη κυβέρνηση.

Απειλούνται οι 315 καθαρίστριες με απόλυση στις 31/12.

Υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στη πληρωμή των δεδουλευμένων στο επικουρικό προσωπικό.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ test δεν διενεργείται στο προσωπικό, ούτε ΚΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΑΔΕΙΑ! Το αλαλούμ των οδηγών έχει μετατραπεί σε βαριά αμέλεια!

ΤΑ RAPIDtest διενεργούνται μόνο στη γενική εφημερία και δεν επαρκούν για τον όγκο των ύποπτων ασθενών.

Αντί να σημάνει συναγερμός για την ανάπτυξη Π.Φ.Υ. με Κέντρα Υγείας εξοπλισμένα και στελεχωμένα για μαζικά test, υπάρχει μόνο έκθεση ιδεών! Στον Ευαγγελισμό χορηγούνται μόνο 40-50 αντιδραστήρια για RAPID test, μόνο στη γενική εφημερία όταν οι έχοντες ανάγκη test είναι κατά μέσον όρο 80-100. Στον πανικό της γενικής εφημερίας, χρειάζεται ταχεία διάγνωση λόγω υψηλής πιθανότητας μετάδοσης, λόγω συνωστισμού. Ο μοριακός έλεγχος δίνει αποτέλεσμα συνήθως την επόμενη μέρα. Δεν μας πείθει η δικαιολογία, ότι υπάρχει παγκόσμια έλλειψη των γρήγορων test. Η ανάγκη για μαζικά test σε όλους τους υγειονομικούς, στις πύλες εισόδου στη χώρα και στις ευπαθείς ομάδες είναι πολύ μεγάλη. ΤΩΡΑ είναι η ώρα για ΕΠΙΤΑΞΗ αλυσίδων διαγνωστικών εργαστηρίων. Οι χαμηλά αμειβόμενοι μισθωτοί υγειονομικοί να συνεχίσουν να εργάζονται σ΄αυτά τα κέντρα, με όρους δημοσίου.

Παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις, στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) λειτουργούν -όπως εδώ και πολλά χρόνια- μόνο οι 12 από τις 20 συνολικά κλίνες.

Η νέα εγκύκλιος που αφορά τους όρους λειτουργίας στο Δημόσιο, είναι άκρως πιεστική για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ειδικά για τους ευάλωτους στη νόσο συναδέλφους. Εκτός του ότι δεν εφαρμόστηκαν μέτρα (π.χ. πετάσματα σε χώρους που μπαίνουν πολλοί) για την backoffice λειτουργία, μπαίνει η λογική ξανά και ξανά της ατομικής ευθύνης. Την ίδια ώρα που στη μεγάλη πλειοψηφία μπήκε πλαφόν 10 εργάσιμων για κανονική άδεια, υπάρχουν χρεωστούμενες άδειες του 2019 ή και του 2018. Φυσικά πολλές χιλιάδες είναι τα χρεωστούμενα ρεπό σε νοσηλευτές, γιατρούς, διοικητικούς, τεχνικούς κ.λπ.

Η χρηματοδότηση του "Ευαγγελισμού" όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού κινείται σε επίπεδα αυστηρής λιτότητας όπως τα προηγούμενα χρόνια. Κρατικά κονδύλια της τάξης των 55 εκ. ευρώ και ελάχιστα χρηματικά ποσά από τον ΕΟΠΠΥ είναι ανεπαρκέστατα για το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

Το όλο σκηνικό συμπληρώνεται από τον άκρατο αυταρχισμό Διοικητή και αναπληρωτή που κάθε τρεις και λίγο καλούν σε απολογία "δι΄ασήμαντον αφορμήν" το προσωπικό και επιβάλλουν σκαιώτατα, στέρηση μισθού 2 και 5 ή και 10 ημερών! Για παραδειγματισμό λένε. Για να περάσει η λογική του βούρδουλα, λέμε εμείς.

Είναι εξοργιστική η απόφαση της Διοίκησης να μην επιτραπεί η είσοδος στο νοσοκομείο σε όσους επισκέπτες έχουν πυρετό. Που θα πάνε αυτοί; Μήπως λειτουργούν σε 24ωρη βάση πολλά κέντρα υγείας, για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία; Η λογική αυτής της απόφασης λέει: μακριά από "το δικό μας" νοσοκομείο και μετά στην τύχη σας! Ενώ θα έπρεπε να τους παραπέμπει άμεσα σε Κ.Υ. Λογική στρουθοκαμήλου. Για την Π.Φ.Υ. δεν υπάρχει καμμιά βιασύνη! Υπάρχει όμως για την τοποθέτηση καμερών σε διάφορους χώρους του νοσοκομείου για να παρακολουθεί τους "ύποπτους εργαζόμενους".

Συνάδελφοι

Αντιμετωπίσαμε με γενναιότητα και αυτοθυσία την πανδημία και τις δυσκολίες. Μείναμε ΟΡΘΙΟΙ και ΔΥΝΑΤΟΙ! Ο λαός αγκάλιασε την προσπάθειά μας. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά μας εγκατέλειψαν. Η τωρινή κυβέρνηση κάνει κάτι ακόμα χειρότερο. Μας λοιδορεί στην πράξη, χειροκροτώντας μας ταυτόχρονα ψεύτικα. Υπακούει στους tour operators στους μεγαλοξενοδόχους, στις οδηγίες της ΕΕ και του κεφαλαίου. Ότι και να μας πουν οι κυβερνήσεις τωρινές και προηγούμενες και οι υπάλληλοί τους, όσες εκδοχές κι αν μας αναλύσουν οι ειδικοί επιστήμονες, Εμείς συνεχίζουμε την προσφορά μας στον ασθενή και δεν θα σταματήσουμε ούτε στιγμή να διεκδικούμε μέτρα ανακούφισης του λαού, ενταγμένα στη διαρκή προσπάθεια ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματός τους. Μόνο τότε θα θωρακίζεται πραγματικά το σύστημα υγείας και θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και στην περίπτωση πανδημίας!».
(αναδημοσίευση από το m.902.gr )