Skip to main content

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών


 

 

 

 

 

 

 

 

25η Νοέμβρη 2023

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Καθημερινά σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες γυναίκες γίνονται θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας ή της εκπαίδευσης, χιλιάδες γυναίκες κακοποιούνται ψυχολογικά και σωματικά από τον σύζυγο, τον σύντροφο ή μέλη της οικογένειας τους, στην «ασφάλεια» του ίδιου τους του σπιτιού.

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μετά από χρόνιους αγώνες και διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος.

Η βία κατά των γυναικών είναι βαθιά ριζωμένη στις ιστορικά άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ γυναικών  και ανδρών και  στις συνεχείς διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Σε όποια μορφή της έχει άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες στον ψυχισμό των γυναικών, στη σωματική τους ακεραιότητα και στην πιο ακραία  της μορφή, τη γυναικοκτονία, στην ίδια τους τη ζωή. Πέρα από τις ίδιες τις γυναίκες επηρεάζονται τα παιδιά τους, ο οικογενειακός τους περίγυρος και η κοινωνία στο σύνολο της.


 

Η βία κατά των γυναικών δεν γνωρίζει κοινωνικά, οικονομικά ή εθνικά σύνορα και είναι πολύ πιο διαδεδομένη από ό,τι συχνά πιστεύουμε. Στην πραγματικότητα, είναι μια από τις πιο συστηματικές και διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δυστυχώς παραμένει ευρέως ατιμώρητη. 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία κυρίως από τον σύζυγο ή τον σύντροφο της.

Σε κάθε πολεμική σύρραξη, είναι οι γυναίκες και τα παιδιά τα πρώτα θύματα της. Στην Ουκρανία,  πληθαίνουν οι μαρτυρίες για βιασμούς, που καταδεικνύουν την επαίσχυντη  χρήση του βιασμού ως όπλου πολέμου. Στην Γάζα οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν το 67% όλων των θυμάτων.

Την 25η Νοέμβρη, όπως και κάθε μέρα του χρόνου, αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών ζητάμε:

·       την άμεση εφαρμογή μέτρων προστασίας και στήριξης των θυμάτων βίας, όπως ξενώνων έκτακτης φιλοξενίας και ειδικών κέντρων για τα θύματα βιασμού

·       τη διασφάλιση και ενίσχυση του δικτύου των δομών στήριξης γυναικών (24ωρης Γραμμής 15900, Συμβουλευτικών Κέντρων, Ξενώνων Φιλοξενίας Νομικής Υποστήριξης και Ψυχολογικής και Ιατρικής Περίθαλψης)

·       την εισαγωγή του όρου «γυναικοκτονία» στον ποινικό κώδικα της χώρας,

·       την άμεση και ουσιαστική εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και της  Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας  για την Εξάλειψη της βίας, της σεξουαλικής και ηθικής παρενόχλησης , καθώς και της υγείας και της ασφάλειας λόγω της δημιουργίας εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος στην εργασία

·       την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών

·       την ευαισθητοποίηση και αρωγή των συνδικαλιστικών σωματείων και την διεκδίκηση σχετικών πολιτικών ως περιεχόμενο των συλλογικών διαπραγματεύσεων

·       την υιοθέτηση πολιτικών για την πρόληψη, την διαχείριση των εσωτερικών καταγγελιών και την εκτίμηση κινδύνων βίας, από την πλευρά των επιχειρήσεων                                             

·       την άμεση κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, για να σταματήσει  η αιμορραγία ανθρώπινων ζωών

Τα σωματεία καλούμαστε να αναγνωρίσουμε την ωμή πραγματικότητα και να κάνουμε δική μας υπόθεσή την αντιμετώπιση των σεξιστικών διακρίσεων και της έμφυλης βίας, στον κόσμο της δουλειάς. Η ασφάλεια των γυναικών δεν είναι «πολυτέλεια» είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα.

Σήμερα καλούμε τον καθένα και την καθεμία να μην κλείνει τα μάτια στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Σήμερα οργανωνόμαστε, διαδηλώνουμε και διεκδικούμε ένα κόσμο χωρίς βία για όλα τα άτομα.

Το Σάββατο, 25 Νοέμβρη, ώρα 12:30 μ.μ. συμμετέχουμε στην συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος