Skip to main content

Για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  14/11/2023

Για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

 

 

1973 – 2023.  Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Από τότε που  το αγωνιστικό φοιτητικό κίνημα κορύφωσε την αντίσταση του λαού μας απέναντι στο φασιστικό καθεστώς της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, ενώνοντας την κοινωνία κάτω από το σύνθημα με την παλλαϊκή απήχηση:

 

«ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

 

Η μεγαλειώδης εξέγερση του 1973, παρ’ ότι τελείωσε με την αιματηρή εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο, σήμανε και την αρχή του τέλους της αμερικανοκίνητης χούντας, που ολοκλήρωσε το καταστροφικό της έργο με την προδοσία στην Κύπρο.

 

Σήμερα, 50 χρόνια μετά, ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα. Με τα δεκατρία χρόνια μνημονιακού καθεστώτος, παρά τις πομφόλυγες περί εξόδου από τα μνημόνια,  να ρίχνουν βαριά σκιά στο σώμα της κοινωνίας και της εργασίας. Με τον πληθωρισμό της μονοπώλησης και των καρτέλ της οικονομίας να κυριαρχεί. Με τα σχέδια πολεμικών τυχοδιωκτισμών που εκπορεύονται από την «Σωστή Πλευρά της Ιστορίας» να μας εμπλέκουν σε αχαρτογράφητα νερά, το διαχρονικό σύνθημα  «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία,» αναζητείται ξανά.

 Σήμερα, βρισκόμαστε όλοι σε χειρότερη θέση, η Δημοκρατία τίθεται ξανά στο εκτελεστικό απόσπασμα και τα παλλαϊκά αιτήματα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου αναβιώνουν πιο επίκαιρα παρά ποτέ. Κάθε χρόνος που περνά, η επέτειος του Πολυτεχνείου αποκτά όλο και πιο επίκαιρο νόημα και ενσωματώνει στους σημερινούς όρους τα παλλαϊκά χαρακτηριστικά και τα πολιτικά αιτήματα του 1973, καθώς η Κοινωνική Απελευθέρωση, η Λαϊκή Κυριαρχία και η Εθνική Ανεξαρτησία, απηχούσαν πάντα με όλο το ταξικό τους περιεχόμενο, τους αγώνες του ελληνικού λαού για την απεξάρτηση από κάθε είδους τυραννία.

Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και την ΠΟΣΠΕΡΤ, μαζί με τα 50 χρόνια τιμής στην 17η Νοεμβρίου, συμπληρώνονται και τα 10 χρόνια μνήμης από την αποφράδα ημέρα της 7ης Νοεμβρίου 2013. Τότε που με παρόμοιο τρόπο τα ΜΑΤ της κυβέρνησης Σαμαρά, παραβίαζαν τον περίφρακτο περίβολο της ΕΡΤ τερματίζοντας την μεγαλειώδη εκείνη περίοδο αντίστασης και πάλης, όπου η ΕΡΤ στα χέρια των εργαζομένων της κατέδειξε πως πρέπει να  λειτουργεί δημοκρατικά η δημόσια ραδιοτηλεόραση χωρίς τον έλεγχο και την πατρωνία της κρατικής εξουσίας.

Τιμή και δόξα σε όσους διαχρονικά στην ελληνική ιστορία, δεν διστάζουν να βρεθούν μπροστά στους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία. Όσο η κοινωνική απελευθέρωση, η λαϊκή κυριαρχία και η εθνική ανεξαρτησία δεν επιστρέφουν θριαμβευτές στην χώρα που αποφασίσαμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συναισθανθούν το βαθύ νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και να δώσουν μαζικά το παρόν στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου με κορύφωση την πορεία την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.