Skip to main content

Όχι στην Ιδιωτικοποίηση του Νερού

Αγία Παρασκευή  20/03/2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όχι στην Ιδιωτικοποίηση του Νερού

 

Κι ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια της από την τραγωδία των  Τεμπών, ενώ η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και η διάσπασή του σε κομμάτια είναι η κύρια αιτία πρόκλησης του εγκλήματος που συγκλόνισε το πανελλήνιο, τίποτα φαίνεται να μην σταματά την ξέφρενη πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς την ιδιωτικοποίηση και την εκποίηση κάθε κοινωφελούς και δημόσιου αγαθού.

 

Με πολυνομοσχέδιο τέρας 263 άρθρων που κατέθεσε εσπευσμένα το Υπουργείο Ενέργειας την Καθαρά Δευτέρα και με μόλις 4 ημέρες δημόσιας διαβούλευσης, η κυβέρνηση δημιουργεί τις βάσεις και προετοιμάζει το περιβάλλον για την ιδιωτικοποίηση του νερού, παρακάμπτοντας την Απόφαση του ΣτΕ που μπλόκαρε την ιδιωτικοποίηση του νερού μέσω ΣΔΙΤ.

 

Με την ίδια τακτική του διαχωρισμού και της σαλαμοποίησης (ΔΕΗ, ΟΣΕ,) αναδιατάσσει την διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας περνώντας αρμοδιότητες από τους Δήμους και την Εθνική Επιτροπή Υδάτων στην Ανεξάρτητη Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και στο υπουργείο.

 

Με το νομοσχέδιο διαχωρίζονται η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ Παγίων (φράγματα, ταμιευτήρες, υδραγωγεία, κ.α.) από τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και Δημοτικές Επιχειρήσεις). Ταυτόχρονα η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), που αντιπροσωπεύει κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές δημοτικές επιχειρήσεις, επισημαίνει ότι η μεταφορά κρίσιμων ελεγκτικών και κυρωτικών αρμοδιοτήτων στον τομέα των υδάτων σε Ρυθμιστική Αρχή δημιουργεί τις προϋποθέσεις απόσυρσης του δημόσιου ελέγχου ανοίγοντας τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ τάσσεται κατά οποιασδήποτε μεθόδευσης που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Το νερό είναι φυσικός πόρος και δημόσιο αγαθό. Η μεθόδευση ιδιωτικοποίησης του νερού μας αφορά όλους και δεν πρέπει επ’ ουδενί να γίνει ανεκτή.

 

ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού και των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης.

 

ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση δημόσιων αγαθών και  πόρων.

 

ΟΧΙ στην διάσπαση δημόσιων υπηρεσιών που διαχειρίζονται δημόσια αγαθά.

 

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ 20/03/2023 ΣΤΙΣ 16:30 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ