Skip to main content

Η Διοίκηση οδηγεί σε περαιτέρω απαξίωση τα Μουσικά Σύνολα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  08/11/2022

Η Διοίκηση οδηγεί σε περαιτέρω απαξίωση τα Μουσικά Σύνολα

Συναδέλφισσες συνάδελφοι.

Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, η Διοίκηση, κατόπιν μιας καθ’ υπαγόρευσης εισήγησης των «ειδικών», αποφάσισε την περαιτέρω απαξίωση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Απαξίωση που εντάσσεται στην γενικότερη αποδόμηση που βιώνει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, οι δομές και το εργασιακό δυναμικό της και είναι απόρροια των σκόπιμων και επιβαλλόμενων πολιτικών απορρύθμισης και κατάλυσης κάθε έννοιας εργατικού δικαίου αλλά και καλλιτεχνικής δημιουργίας και υπόστασης.

Το πλάνο είναι συγκεκριμένο, αφορά όλους τους εργαζόμενους και βιώνεται καθημερινά στον καθένα μας ξεχωριστά. Κανένας τομέας, καμιά θέση εργασίας, κανένας εργαζόμενος, όσο περνάει ο καιρός και οι κλασσικές συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου παρέρχονται, δεν θα διέπεται από μόνιμες και ασφαλείς εργασιακές συνθήκες. Η Διοίκηση οδηγεί την ΕΡΤ με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη συρρίκνωση,  στην μετατροπή της σε παράδεισο της εργολαβίας των ημετέρων, πρωτοπόρα στην υιοθέτηση των εξ’ εσπερίας «βέλτιστων πρακτικών», φτωχοποίησης και εξαθλίωσης των εργαζομένων.

Σε μια απόφαση που παραμένει θολή και αδιευκρίνιστη και δεν διανέμεται στους άκρως ενδιαφερόμενους, η Διοίκηση προχωρά μέσω μιας επί τα χείρω διαιώνισης επισφαλών (ο Θεός να τις κάνει) συμβάσεων σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων που πλαισιώνουν τα Μουσικά Σύνολα, καλύπτουν εδώ και 9 χρόνια μόνιμες, πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε οργανικές θέσεις, χωρίς καν να διασφαλίζει την παραμονή τους. Αυτό οδηγεί στην πλήρη αποδιοργάνωση και παγίωση της απορρύθμισης της λειτουργίας των Μουσικών Συνόλων που αποδομεί ακόμα περισσότερο την ήδη απαξιωμένη και κολοβή λειτουργία τους. Πρόκειται εξ’ άλλου για τον μοναδικό κλάδο και τους μόνους εργαζόμενους που δεν απέκτησαν ποτέ, σε αντίθεση με όλους του υπόλοιπους συνάδελφους άλλων κλάδων, συμβάσεις αορίστου χρόνου, μετά μάλιστα από ειδικές και απαιτητικές εξετάσεις την περίοδο προσλήψεων στη ΝΕΡΙΤ.

Ας γνωρίζουν οι εισηγούντες «ειδικοί», ότι όπου και όποτε ο πολιτισμός και οι δημιουργοί του θυσιάζονται ως βιτρίνα στην εξυπηρέτηση αλλότριων πολιτικών αναγκών και οικονομικών συμφερόντων, το μόνο που απηχεί και αντανακλά είναι η μεθοδευμένη κατάπτωση της κοινωνίας που οδηγείται σκόπιμα σε παρακμή. Πολύ περισσότερο όταν ο πολιτισμός είναι υπόθεση ενός δημόσιου φορέα. Είναι προφανές. Οι «ειδικοί» γνωρίζουν δεν γνωρίζουν, ποσώς ενδιαφέρονται,!

Η ΠΟΣΠΕΡΤ αναμένοντας την πλήρη γνωστοποίηση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, στηρίζει απερίφραστα τους συνάδελφους μουσικούς και χορωδούς στο σύνολό τους. Η διεκδίκηση προσλήψεων με συμβάσεις αορίστου χρόνου μόνιμου χαρακτήρα, για όλους, για όλη την ΕΡΤ, αποτελεί μονόδρομο, πάγια και διαρκή ανάγκη όπως ακριβώς αποτελούν και οι εν λόγω εργαζόμενοι.

Καλούμε όλους τους συνάδελφους εργαζόμενους της ΕΡΤ, να δώσουν μαχητικό παρών στην απεργία της 9ης Νοεμβρίου, δηλώνοντας την αποφασιστικότητα τους απέναντι στο μέλλον που μας επιφυλάσσουν.