Skip to main content

Χρεωστικές Διαφορές του ΟΑΕΔ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  08/06/2022

 

Σχετικά με τις Χρεωστικές Διαφορές του ΟΑΕΔ

 

Συναδέλφισσες συνάδελφοι.

 

Σχετικά με τις επιστολές με τίτλο «Διαφορές ΟΑΕΔ» που έλαβαν αρκετοί συνάδελφοι μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, από τον Υποδ/ντή Οργάνωσης Αποδοχών και Παροχών – Τμήμα Μισθοδοσίας, με τις οποίες ενημερώνονται ότι:  «προκύπτουν χρεωστικές διαφορές συγκεκριμένων ποσών κατόπιν ελέγχου από τον ΟΑΕΔ, για τα συνολικά επιδόματα που δήλωσαν ότι έλαβαν μέσα στο  χρονικό διάστημα Ιούνιος 2013 έως Ιούνιος 2015 και που θα πρέπει η ΕΡΤ Α.Ε. να καταβάλλει στον ΟΑΕΔ προχωρώντας ταυτόχρονα σε σχετική παρακράτηση, τμηματικά, από μελλοντικές μισθοδοσίες τους», επισημαίνουμε τα εξής:

 

Για ακόμα μια φορά, η πρακτική που ακολουθείται από την συγκεκριμένη υποδιεύθυνση, όχι μόνο δεν συνάδει με την πρέπουσα δεοντολογία χρηστής διαχείρισης οικονομικών ζητημάτων που αφορούν εργαζόμενους αλλά υπερβαίνει και την πραγματικότητα, προεξοφλώντας οτι οι χρεωστικές διαφορές που καταλογίζει και ζητά ο ΟΑΕΔ είναι όντως υπαρκτές, δίκαιες, και μη αμφιλεγόμενες.

 

Να διευκρινίσουμε, οτι οι χρεωστικές απαιτήσεις που ζητούνται να επιστραφούν, είναι αφ’ ενός προϊόντα διαφορετικών αιτιών μεταξύ των εργαζομένων, και αφ’ ετέρου, δεν είναι κατηγορηματικά δεδομένο είτε οτι ισχύουν, είτε οτι πρέπει να επιστραφούν στο ύψος του ποσού που αναφέρονται. Τα λέμε αυτά, γιατί από πλήθος των περιπτώσεων που είχαμε την ευκαιρία να διερευνήσουμε, μερικές ενδέχεται να είναι αληθείς αλλά είναι και αρκετές όπου λάθη, παραβλέψεις           και αστοχίες του συστήματος του ΟΑΕΔ, επιχειρούνται να χρεωθούν στους εργαζόμενους.

 

Δεδομένης αυτής της υπολανθάνουσας κατάστασης, της οποίας την ύπαρξη  παραδέχεται και ο ίδιος ο Υποδιευθυντής Αποδοχών και Παροχών, είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό, αντισυναδελφικό και επικίνδυνο, να θεωρούνται δεδομένες οι συγκεκριμένες απαιτήσεις ενώ χρήζουν επανελέγχου και να ανακοινώνεται εκ των προτέρων στις επιστολές (mails), η τμηματική παρακράτηση από τους μισθούς και μάλιστα κατά περίπτωση σε δυσθεώρητα ποσά που προκαλούν ίλιγγο.

 

Η πρακτική αυτή αναδεικνύει την προχειρότητα, την «ελαφρά την καρδία» και την παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης που φαίνεται να διακατέχει την Υποδιεύθυνση Αποδοχών και Παροχών, σε σχέση με την αφόρητη πίεση που βιώνουν οι εργαζόμενοι συνάδελφοι, προϊόν της  υπάρχουσας απελπιστικής οικονομικής κατάστασης και μάλιστα σε καιρούς που οικογενειακοί προϋπολογισμοί τινάζονται στον αέρα, όταν οι μισθοί δεν αρκούν για την εξυπηρέτηση ενός και μόνο λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος!

 

Το μόνο που είχε να κάνει ο Υποδιευθυντής Αποδοχών και Παροχών προκειμένου να σταθεί αντάξιος της θέσης του, θα ήταν να ενημερώσει ως όφειλε τους υπόχρεους εργαζόμενους καλώντας προσωπικά τον καθένα στο τμήμα του εξηγώντας την κατάσταση και να τον καθοδηγήσει στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει, χωρίς να αναγράφει ως απλός «εκτελεστής», στεγνά, τα ποσά που υποδεικνύονται από τον ΟΑΕΔ, χωρίς να είναι επικυρωμένα με τον απαραίτητο και ενδελεχή επανέλεγχο.

 

Εντύπωση επίσης προκαλεί, πως οι περιπτώσεις πιστώσεων, δηλαδή θετικών διαφορών που προκύπτουν από τον ΟΑΕΔ, δεν κρίθηκε σκόπιμο να ενημερωθούν αντίστοιχα όσοι συνάδελφοι τις δικαιούνται. Ίσως είναι κι αυτό ζήτημα ενσυναίσθησης!

 

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ συστήνει στους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, είτε να επισκεφτούν τα καταστήματα του ΟΑΕΔ που είναι καταγεγραμμένοι ζητώντας νέες Βεβαιώσεις, είτε να επισκεφτούν τα γραφεία της Ομοσπονδίας προκειμένου να καθοδηγηθούν ηλεκτρονικά μέσα από τον ιστότοπο του ΟΑΕΔ και να επανελέγξουν μόνοι τους τις χρεωστικές διαφορές που τους καταλογίζονται.

Ως τρίτη επιλογή, να αποταθούν στην Υποδιεύθυνση Αποδοχών και Παροχών και με Υπεύθυνη Δήλωση να την εξουσιοδοτήσουν για τις περαιτέρω ενέργειες.