«Στην Γειτονιά των Αρίστων»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αγία Παρασκευή 02/06/2022
«Στην Γειτονιά των Αρίστων»
Από τις 9/3/2022 στην Ανακοίνωσή με τίτλο «Η Αντικειμενική Ενημέρωση στο Απόσπασμα», η ΠΟΣΠΕΡΤ θίγοντας τα «χτυπήματα απέναντι στην ελευθεροφωνία και ελευθεροτυπία», μεταξύ άλλων θεμάτων, είχε αναδείξει φέρνοντας πρώτη στο προσκήνιο και το ζήτημα του «μαϊμού» ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Μόσχα.
Πιο συγκεκριμένα γράφαμε:
«Η απουσία ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ρωσία και οι φήμες που ήθελαν τον δημοσιογράφο να βρίσκεται κάπου στην Κυψέλη, αποτελούν τις προϋποθέσεις που συνθέτουν τα χαρακτηριστικά της ανυπαρξίας της αντικειμενικότητας. Αλήθεια, τελικά υπάρχει ανταποκριτής στην Ρωσία, ή η αντικειμενικότητα ακόμα θυσιάζεται στον βωμό των υπερατλαντικών και ευρωενωσιακών πολιτικών σκοπιμοτήτων;»
Έκτοτε, με το φαινόμενο της σοβαρής παραβίασης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας να επικρέμεται πάνω στους μεγαλοσχήμονες της ΕΡΤ για εξαπάτηση του κοινού και αφού συνελέγησαν περισσότερα επαρκή στοιχεία, το ζήτημα πέρασε γρήγορα στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, που αποφάσισε να καλέσει για διευκρινήσεις ολόκληρη την διοικητική πυραμίδα της ενημέρωσης στην δημόσια τηλεόραση.
Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν επίσημα στον ελληνικό τύπο και δεν διαψεύδονται, (αναμένεται η δημοσιοποίηση της απόφασης), το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, επέβαλε ποινή προσωρινής διαγραφής 6 μηνών από τα μητρώα των μελών της, στον Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης κ. Φώτη Καφαράκη και τον Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημερωτικών Εκπομπών κ. Ιωάννη Τρουπή και 2 μηνών στην κα. Άννα Παπασωτηρίου προϊστάμενη τμήματος Διεθνών Ειδήσεων της ΕΡΤ. Προσωρινή διαγραφή από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ για 3 μήνες, επιβλήθηκε και στον Πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Κ. Ζούλα.
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, πάντα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, διαπίστωσε συμπεριφορά που αντίκειται στον Κώδικα Δεοντολογίας των Δημοσιογράφων και ότι υπήρξε «παραπλάνηση κοινού» καθώς παραβιάστηκε η παρ. β. αρ.1 για «τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών».
Με αυτές τις εξελίξεις, κατανοεί ο κάθε εργαζόμενος καθώς και ο «ανύποπτος πολίτης», οτι το ζήτημα της ενημέρωσης στην χώρα μας, της αντικειμενικής δημοσιογραφίας και της απρόσκοπτης πρόσβασης στην είδηση, τελεί υπό μη δημοκρατικό καθεστώς, υφαίνοντας σκοτεινό πέπλο αντιπληροφόρησης, οικοδομώντας τείχος ελέγχου και χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Πολύ περισσότερο δε, όταν αυτό εκπορεύεται από τους διορισμένους στην Διοίκηση της κατ’ ευφημισμό πλέον δημόσιας τηλεόρασης και της εξώφθαλμα προστατευμένης και «επιτελικά διαπιστευμένης» διοικητικής πυραμίδας εντός της ΕΡΤ.
Δεν χαιρόμαστε για τις εξελίξεις, ούτε εφορμούμαστε από κάποιου είδους ρεβανσισμό. Θεωρούμε όμως χρέος μας, την με κάθε κόστος υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος από το μετερίζι του εργαζόμενου, του πολίτη, και του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος που «έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων…» (αρ.15, Σ).
Δεν γνωρίζουμε αν με το συγκεκριμένο ζήτημα θα ασχοληθεί και το ΕΣΡ, μιάς και είναι αρμόδιο για την κατάρτιση στους Κώδικες Δεοντολογίας Ειδησεογραφικών Εκπομπών, όπως και για τον συστηματικό έλεγχο και την τήρηση των κανόνων της δεοντολογίας, της πληρότητας του προγράμματος και της πολυφωνίας στην ενημέρωση.
Δεν γνωρίζουμε επίσης, εάν εκεί «Στην Γειτονιά των Αρίστων» του Μαξίμου, έχουν συνειδητοποιήσει τα πεπραγμένα του πρώην επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού και νυν Προέδρου της ΕΡΤ, όπως και των ευνοούμενων Διευθυντών Ενημέρωσης και Ειδήσεων.
Ούτε γνωρίζουμε εάν τελικά τέτοιου είδους δημοσιογραφία, θα φτάσει να βραβευθεί επίσημα από την ανώτατη πολιτειακή αρχή, ως είθισται στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.
Για εμάς είναι πρωτίστως ζήτημα δημοκρατίας. Όπως και ζήτημα προστασίας και επαναφοράς της αξιοπιστίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος στην υπηρεσία της κοινωνίας, πρώτα και κύρια από την ίδια την δημοσιογραφική εργασιακή κοινότητα της ΕΡΤ, στην οποία και θα επιχειρηθεί να μετακυλιστεί η ευθύνη.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ θα βρίσκεται στο πλευρό τους ενάντια σε κάθε παρελκυστική τακτική που υπονομεύει τον ρόλο, το λειτούργημα και την εργασιακή τους υπόσταση. Όπως και στην πρόσφατη απαράδεκτη μετακίνηση των δημοσιογράφων του 1ου Προγράμματος της ΕΡΤ από το φυσικό τους περιβάλλον στο υπερ-στοιβαγμένο News Room, συνθήκη που ανάγκασε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), να επισκεφθεί το ραδιομέγαρο, προκειμένου να ελέγξει τις ασφυκτικές συνθήκες εργασίας που καταγγέλθηκαν.