Skip to main content

Τα αγαθά κόποις κτώνται

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγ. Παρασκευή 18/04/2022

«Τα αγαθά κόποις κτώνται;;», ή, Των πολλών υπονομεύονται των δε λίγων μεθοδεύονται.

 

Συναδέλφισσες συνάδελφοι.

 

Δεν είναι απλά προκλητικό. Είναι ευθεία επίθεση στην αξιοπρέπεια μας, τη νοημοσύνη μας, την ηθική μας, την έννοια του δικαίου, την εργασιακή μας υπόσταση.

Η άριστη Διοίκησή μας, σε πλήρη συνεργασία με την άριστη κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος βρίσκονται στο τελικό στάδιο υπογραφής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά την αύξηση των απολαβών και των αμοιβών στους εκλεκτούς, μια κάστα 75 περίπου στελεχών της ΕΡΤ που υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης. Γενικοί Διευθυντές, Εντεταλμένοι Σύμβουλοι, Προϊστάμενοι Τομέων Διευθυντές και διάφοροι ευφάνταστοι Συντονιστές, αναμένεται να λάβουν υπέρογκες αυξήσεις που κυμαίνονται από 80 έως και 200% αναλογικά με τις «θέσεις ευθύνης» τους, χώρια τα extra δωράκια των bonus επίτευξης στόχων όταν υλοποιούνται οι ποσοτικοί και ποιοτικοί σχεδιασμοί που έχουν χαραχτεί στο Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο.

Ένα Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο, που ως ΠΟΣΠΕΡΤ είχαμε κριτικάρει και καταγγείλει εξ’ αρχής, όταν υποκριτικά και σε ασφυκτικό χρόνο μας απευθύνθηκαν, δήθεν για να διατυπώσουμε, σε ήδη ειλημμένες αποφάσεις, βελτιωτικές προτάσεις σε μια καρικατούρα διαβούλευσης. Διαβάζαμε λοιπόν τότε  (Μάιος 2020) κατά λέξη στο περίφημο Σχέδιο: «ότι  το ενιαίο μισθολόγιο δεν  έβλαψε  το «εξειδικευμένο και υποστηρικτικό  προσωπικό της ΕΡΤ αλλά  όλα τα επίπεδα  της διοίκησης  (μεσαία, ανώτερα και ανώτατα) και ότι  «έχετε ήδη  ξεκινήσει  και γι΄ αυτό  το ζήτημα  συζητήσεις  με τον «μέτοχο».

Τους απαντούσαμε κατά λέξη με δημόσια Επιστολή μας, οτι: «έτσι οδηγείτε την  δημόσια ραδιοτηλεόραση να  λειτουργήσει με “ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια” και  να  γίνει …ελκυστική  ως προς τις παροχές  στα  golden boys  της αγοράς , τα οποία  όπως  προβλέπεται και στον  νέο  εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας,  θα  στελεχώσουν  όλα αυτά  τα «επίπεδα της διοίκησης».

Δεν έχουμε παρά να διαπιστώσουμε ότι.., πράγματι οι κύριοι τα κατάφεραν με «κόπο» και πρέπει να δρέψουν τους καρπούς για τις αμέριστες υπηρεσίες που προσέφεραν. Όχι στην κοινωνία και τους εργαζόμενους αλλά στον πλέγμα συμφερόντων γύρω από την κρατική εξουσία όταν απροκάλυπτα ήδη από τον Ιούλιο του 2019, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, δηλαδή η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πέρασε στον απόλυτο έλεγχο των αρίστων του Μαξίμου και του πρωθυπουργού. Τι να πρωτοθυμηθούμε από τότε για να βροντοφωνάξουμε «ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΑΣ»!;!

 Ότι την διεύθυνση του ειδησεογραφικού τμήματος της ΕΡΤ ανέλαβαν άνθρωποι που έκαναν ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας;

  • Ότι η λογοκρισία, η μεροληψία και η απόκρυψη αναδείχτηκαν σε κυρίαρχες τακτικές χειραγωγημένης ειδησεογραφίας, κατάλληλα προσαρμοσμένες στην αποστειρωμένη από αντικειμενικά δεδομένα παρουσίαση  της  είδησης; Ενδεικτικές περιπτώσεις της κυβερνητικής προπαγάνδας και παρέμβασης, συνέβησαν σε πολιτικές εκπομπές που δεν τις άντεξαν ούτε οι παρουσιαστές της, στο κάζο της Ικαρίας με τα ραβασάκια, στην εξοργιστική μονοπώληση από τους τηλεπερσόνες «ειδικούς» σε καιρό πανδημίας, στις εξωθήσεις σε παραίτηση εγνωσμένων και άξιων δημοσιογράφων, στην πρόσφατη εξαφάνιση της συνέντευξης – είδησης  των νομικών εκπροσώπων του ΙΝΚΑ για την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και τις χιλιάδες αγωγές καταναλωτών. Και ο κατάλογος στην σωστή πλευρά της ιστορίας, τέλος δεν έχει.

Ενδεικτικότερη όλων το φιάσκο της περίπτωσης της ανταπόκρισης από την Ρωσία, που βρίσκεται πλέον στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ και τον κ. Ζούλα αμίμητα να δηλώνει, αναρμόδιος για τα δημοσιογραφικά ζητήματα στην ΕΡΤ!!!

  • Ότι τις εκπομπές και τις ευαίσθητες θέσεις ευθύνης ανέλαβαν πρόσωπα που δεν ανήκουν στο προσωπικό της ΕΡΤ, ενώ οι μόνιμοι εργαζόμενοι τέθηκαν στο περιθώριο;
  • Ότι η ΕΡΤ έχει μετατραπεί σε παρασιτικό όμιλο ενίσχυσης του holding και του outsourcing, αποθωρακίζοντας κάθε έννοια θεσμικότητας;
  • Ότι η θεαματικότητα και ακροαματικότητα της ΕΡΤ βρίσκονται στο υπόγειο;
  • Ότι δεν δίνουν δεκάρα για την σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος εκμετάλλευση και εκποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ;
  • Ότι επιδιώκουν με ανυπολόγιστες συνέπειες για την χώρα, το κλείσιμο της νευραλγικής μοναδικής υποδομής των Βραχέων στην Αυλίδα;
  • Ότι επενδύουν στην σταδιακή εξαφάνιση των μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας, με την εφαρμογή της πολιτικής μηδενικών προσλήψεων συμβάσεων αορίστου χρόνου, ενισχύοντας στην ΕΡΤ το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας;
  • Ότι εμπαίζουν τα πρωτοβάθμια σωματεία στην πορεία υπογραφής για μια Συλλογική Σύμβαση Επαιτείας (ΣΣΕ) κι εξαπάτησης, επενδύοντας στο διαίρει και βασίλευε;

 

Καταλήγαμε στην απαντητική Επιστολή μας τον Μάιο του 2020: «Το μόνο  που θα προκύψει  από  τα δικά σας  στρατηγικά και επιχειρησιακά  οράματα, θα  είναι  ένας  εφιάλτης  για τους εργαζόμενους  που  μοχθούν και αγωνίζονται καθημερινά  για  την ανάπτυξη  και την πρόοδο  της ΕΡΤ και μία  απογοήτευση  για  την  κοινωνία  που διψά  για  αντικειμενική έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, για αληθινή  ψυχαγωγία  και πολιτισμό, για  ελεύθερη  διακίνηση ιδεών, για  δημοκρατία.»

Όχι μόνο επιβεβαιωθήκαμε αλλά σήμερα προσθέτουμε δίπλα σε όλα αυτά: Με το αζημίωτο!!

 

Τελικά… «Τα αγαθά κόποις κτώνται;», ή, Των πολλών υπονομεύονται των δε λίγων μεθοδεύονται.

 

Συναδέλφισσες συνάδελφοι.

Επειδή πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια να παγιώνονται και να αυξάνονται, τινάζοντας στον αέρα οικογενειακούς προϋπολογισμούς, όταν η ίδια η επιβίωση μας, τίθεται με όρους  αναξιοπρέπειας και δεν εξασφαλίζεται ούτε στο ελάχιστο από τους κόπους της εργασίας μας, κάθε συζήτηση για ΣΣΕ χωρίς πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, πέρα και πάνω από τους εξ’ ευρωπαϊκών «Θεσμών» επιβαλλόμενους, κίβδηλους δημοσιονομικούς περιορισμούς, χωρίς δηλαδή τους αυτονόητους όρους επιβίωσής μας δεν μπορεί να υπάρξει.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε εγρήγορση, μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή, όπως άλλωστε κι οι ίδιοι οι πολιτικοί μας ταγοί συνομολογούν και όπως ήδη κατανοεί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Η ενεργή συμμετοχή στα σωματεία είναι η πρώτη αναγκαία προϋπόθεση για την συλλογική αντιμετώπιση της ανελέητης και πρωτοφανέρωτης επίθεσης που δεχόμαστε και θα δεχθούμε.