Skip to main content

ΠΟΣΠΕΡΤ: ΑΝΕΚΔΟΤΟ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  

Αγία Παρασκευή 10/9/2020

ΑΝΕΚΔΟΤΟ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Η  διοίκηση της ΕΡΤ παρακάμπτει τους νόμους που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και το συμφέρον της εταιρείας και χρησιμοποιεί a la carte διαδικασίες για να αναθέσει «δουλειές» σε ημέτερους.

Πρόσφατο παράδειγμα αυτής της τακτικής είναι και ο τρόπος που θέλει να αναθέσει σε ιδιώτη την τηλεοπτική κάλυψη των ομιλιών, συνεντεύξεων τύπου κλπ. του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων αρχηγών κομμάτων, που θα γίνουν στα πλαίσια της φετινής ΔΕΘ.

Επέλεξαν για άλλη μια φορά να αδιαφορήσουν σε ότι αφορά στις προτάσεις του αρμόδιου τμήματος που ήταν έτοιμο και είχε προγραμματίσει τις περισσότερες μεταδόσεις (όπως έκανε πάντα), να μην χρησιμοποιήσουν αφ ενός το έμπειρο προσωπικό απαξιώνοντάς το και αφ ετέρου τα υλικοτεχνικά μέσα της ΕΡΤ, γεγονός που θα μείωνε δραστικά τις απαιτήσεις για «ενοικίαση» ιδιωτικών συνεργείων εξωτερικών μεταδόσεων και το κόστος της παραγωγής, ενώ παρέκαμψαν χρήσιμες και αναγκαίες διαδικασίες όπως αυτή της χρήσης του περίφημου «μητρώου συνεργατών» το οποίο χρησιμοποιούν κατά το δοκούν ή εν μέρει – και αυτό με προφορικές συνεννοήσεις(!) χωρίς έστω να προκηρύξουν ή να προσκαλέσουν σε πραγματικό, νόμιμο διαγωνισμό τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες.

Δεν ακολουθήσαν το δρόμο της διαφάνειας, της νομιμότητας και των αδιάβλητων διαδικασιών, έστειλαν μέσω emails τις τεχνικές λεπτομέρειες των απαιτήσεων αυτής της πολυήμερης τηλεοπτικής κάλυψης της ΔΕΘ  σε ιδιωτικές εταιρείες, δίνοντας μάλιστα το …τεράστιο χρονικό περιθώριο των τριών ωρών (!) για να απαντήσουν με σχετική προσφορά.

Επέβαλλαν σε όσους θα ανταποκρίνονταν, να μην καταθέσουν την προσφορά τους όπως επιβάλλεται στο πρωτόκολλο ή σε ανάλογη αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης, αλλά απ’ ευθείας στο γραφείο του διευθυντή λειτουργίας και παραγωγής τηλεόρασης. Ούτε λόγος για διαδικασίες διαγωνισμού με κανονική κατάθεση κλειστών προσφορών οι οποίες θα άνοιγαν ενώπιον αρμόδιας επιτροπής και όλων των ενδιαφερόμενων , ούτε συζήτηση για χρήση του εργαλείου που λέγεται «μητρώο» και τήρηση «επετηρίδας» και δυνατοτήτων, ούτε φυσικά περιγραφή των κριτηρίων σύμφωνα με τα οποία θα γίνει η επιλογή της εταιρείας η οποία θα αναλάβει αυτή την τηλεοπτική παραγωγή.

Το πώς και το ποιος θα «πάρει τη δουλειά» επτασφράγιστο μυστικό με απόφαση εν κρυπτώ και εξευτελισμός αξιοπιστίας της ΕΡΤ.

Τα ίδια περίπου ή και χειρότερα έχουν συμβεί ή συμβαίνουν και σε άλλες «δουλειές» όπως π.χ

. στην παραγωγή του γνωστού για τις μηδαμινές έως και μηδενικές θεαματικότητές τηλεπαιχνιδιού, όπου επίσης δαπανώνται πολλά, ακόμα και για κοστοβόρες και αχρείαστες ενοικιάσεις συνεργείων ώστε να το παράγουν σε HD αλλά να το προβάλλουν σε SD!!! με εισήγηση και την στήριξη μέλους του Δ.Σ της ΕΡΤ προς όφελος των ημετέρων.

Έτσι λοιπόν πέρα από την απαξίωση του προσωπικού και του πραγματικού κόστους – οφέλους για την ΕΡΤ, η οποία θα δώσει πάνω από 50.000 ευρώ σε εκείνον που θα είναι αρεστός στη διοίκηση χρησιμοποιώντας  φυσικά τα νεοδιορισμένα εξαπτέρυγα της σε θέσεις ευθύνης, που λειτουργούν και συμφωνούν στα πλαίσια του γνωστού δόγματος «Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει».

Δεν γνωρίζουμε αν έχουν την πεποίθηση ότι η σημερινή κυβερνητική τους κάλυψη θα τους παράσχει αύριο και την απαιτούμενη ασυλία σε τυχόν ποινικές ευθύνες που μπορεί να προκύψουν. Αυτό όμως που γνωρίζουμε και πρέπει  διοίκηση και κυβέρνηση να αντιληφθούν, είναι ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ δεν θα κάνει τα «στραβά μάτια»  σε κανέναν και για κανένα λόγο και θα κάνει αυτό που έκανε πάντα να αποκαλύπτει και να καταγγέλλει δημόσια κάθε έναν και κάθε τι που βλάπτει την ΕΡΤ έχοντας στη συνείδησή της πως μαζί με τους εργαζόμενους ήταν είναι και θα είναι ο θεματοφύλακας της ΕΡΤ και της δημόσιας περιουσίας που είναι περιουσία του ελληνικού λαού.

Πέρασαν 7 χρόνια από τότε που η συγκυβέρνηση των πραξικοπηματιών του «μαύρου» ανακοίνωνε το κλείσιμο της ΕΡΤ πετώντας στον καιάδα της ανεργίας τους εργαζόμενους χαρακτηρίζοντάς τους με θράσος ως «ιερές αγελάδες».

Τι κι αν από το 2005 η ΠΟΣΠΕΡΤ είχε αποκαλύψει ποιες ήταν στην πραγματικότητα οι «ιερές αγελάδες», πόσα έτρωγαν, με ποιους τρόπους και ποιοι ήταν οι «κτηνοτρόφοι» που τις έστειλαν στο ραδιομέγαρο για να βοσκήσουν.

Τι κι αν μέχρι και σήμερα πολλές από αυτές δικάζονται για κακουργηματικές πράξεις που διέπραξαν κατά το πέρασμά τους από την ΕΡΤ.

 Οι  «ιερές αγελάδες» όμως με τη βοήθεια και τις «ευλογίες» του ίδιου κομματικού εκτροφείου, ξαναβρήκαν και πάλι το δρόμο τους και επέστρεψαν στο ραδιομέγαρο για να κάνουν αυτό που ήξεραν πάντα, να τρώνε ότι φυτρώνει με κόπο και ιδρώτα των εργαζόμενων και της ελληνικής κοινωνίας.

 Όσο κι αν η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ και η εποπτεύουσα κυβέρνηση προσπαθεί να τις κρύψει κάτω από το ένδυμα του «στελέχους», του «συμβούλου» , του εργολάβου, της εξωτερικής ή μικτής παραγωγής κλπ., οι «αγελάδες» είτε «ιερές» είτε όχι δεν αλλάζουν συνήθειες και δεν κρύβονται.

 Σε μια περίοδο που ο Ελληνικός λαός υφίσταται μεγάλες θυσίες, δεν υπάρχει ανοχή για ιερές αγελάδες του παρελθόντος ή νεοσταβλιζόμενες που θα παραμένουν άθικτες.

                                                               pospert ypografes