Skip to main content

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡ.Π.Ε. ΕΡΤ

 

Να ξεσηκώσουμε τους συναδέλφους, να ενεργοποιήσουμε τα σωματεία μας, να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας στην ΕΡΤ έχει γίνει τους τελευταίους μήνες ασφυκτική. Η ορισμένη από την κυβέρνηση, διοίκηση της ΕΡΤ, έχει μετατρέψει τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση σε ένα τεράστιο εργαστήρι εφαρμογής αντιδραστικών πολιτικών και προπαγάνδας, με θύματα την ενημέρωση και τους εργαζόμενους.

Στην ΕΡΤ δεν χρειάστηκε να δώσουν τα χρήματα που χάρισε ο Πέτσας την περίοδο της πανδημίας στα ιδιωτικά ΜΜΕ για να λιβανίζουν καθημερινά την «Αγία Οικογένεια». Η διοίκηση έπαιξε αυτόν τον ρόλο με επάρκεια, μετατρέποντας την ΕΡΤ σε καθαρά προπαγανδιστικό κανάλι υπέρ της κυβέρνησης και των φίλων της, και κόβοντας οποιαδήποτε άλλη φωνή. Η ΕΡΤ και με το νόμο πλέον ανήκει στον όμιλο της Μητσοτάκης Α.Ε.

Λίγες εβδομάδες αφότου ανέλαβε η τωρινή διοίκηση ξεκίνησε το “ξεκαθάρισμα” στα τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα. Εργαζόμενοι που τη διετία 2013-2014 επέλεξαν να μην πάνε σε ΔΤ και ΝΕΡΙΤ βρέθηκαν εκτός προγράμματος. Το πογκρόμ συνεχίστηκε στους Περιφερειακούς, είτε με πρόθυμους ΕΡΤικούς, είτε με εξωτερικούς συνεργάτες να επιστρατεύονται ως γκαουλάιτερ.  

Κι αφού κλάδεψαν κάθε φωνή που ενοχλούσε, τώρα βλέπουμε να δρομολογούν την αλλοίωση του χαρακτήρα των καναλιών και των ραδιοφώνων της ΕΡΤ στο όνομα της επιτελικής διοίκησης και μόνο σκοπό να ελέγχουν απόλυτα κάθε τι που βγαίνει προς το κοινό.

Ακόμα και στο Πρώτο Πρόγραμμα που είναι ενημερωτικό ραδιόφωνο, έκοψαν το βραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Ας φανταστεί κάποιος ένα τηλεοπτικό κανάλι χωρίς βραδινές ειδήσεις. Σίγουρα δεν θα ήταν ενημερωτικό κανάλι, αλλά αυτό έχουν κάνει για το Πρώτο Πρόγραμμα. Επίσης έκοψαν και τα μονόλεπτα δελτία στο και μισή της ώρας. Αυτό έχει ως συνέπεια η ΕΡΑ ΣΠΟΡ και το Δεύτερο Πρόγραμμα που είναι μουσικό και έπαιρναν τα μονόλεπτα δελτία να μην έχουν καθόλου δελτία ειδήσεων. Στο Δεύτερο επίσης οι λίστες τραγουδιών πλέον ετοιμάζονται από εξωτερικό συνεργάτη παραγκωνίζοντας τους μόνιμους παραγωγούς. Στο Πρώτο συνεχίζονται οι «εκκαθαρίσεις», αφού και άλλοι εργαζόμενοι που δεν είχαν εργαστεί για τη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ βρέθηκαν εκτός προγράμματος.  Όσο για την τηλεόραση, ολοένα αυξάνονται οι εξωτερικές παραγωγές τη στιγμή που απαξιώνονται συνάδελφοι και στούντιο.

Στους Περιφερειακούς ετοιμάζουν συγχωνεύσεις προκειμένου να ελέγχουν και την τελευταία γωνιά της ΕΡΤ.

Ενδεικτικό του πόσο η επιτελική διοίκηση νοιάζεται για τους εργαζόμενους είναι το γεγονός, πως βάζει τους ανεμβολίαστους συναδέλφους  να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα και να τα πληρώνουν από την τσέπη τους, την ώρα που διενεργούνται rapid test σε εμβολιασμένους συναδέλφους στο Ραδιομέγαρο. Η χώρα θρηνεί περισσότερους από 15.000 νεκρούς από την πανδημία και η κυβέρνηση μεταθέτει τις ευθύνες της στους πολίτες με το σλόγκαν της «ατομικής ευθύνης», με τη διοίκηση της ΕΡΤ να ακολουθεί πιστά τον κυβερνητικό κατήφορο. Πρόκειται για μια χυδαία πολιτική, που πρακτικά κόβει από δεκάδες συναδέλφους 80-100 ευρώ το μήνα από το μισθό τους. Και βέβαια την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απολύει περίπου 7000 εργαζόμενους από τα δημόσια νοσοκομεία με πρόσχημα τον εμβολιασμό. Τα rapid test είναι μέσο ατομικής προστασίας και είναι υποχρέωση του εργοδότη να τα εξασφαλίζει για τους εργαζόμενους.

Αυτοί οι απαράδεκτοι διαχωρισμοί σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους συνεχίζονται παντού. Με τη νέα ΚΥΑ απαγορεύεται στους ανεμβολίαστους η δια ζώσης ψηφοφορία στα συνδικαλιστικά όργανα. Ήδη στις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ το Νοέμβριο οι πρόθυμοι στην ΕΣΗΕΑ (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ), αποφάσισαν να το εφαρμόσουν, όπως επίσης να εφαρμόσουν και το νόμο Χατζηδάκη προχωρώντας σε ηλεκτρονική ψηφοφορία. Αυτή η πολιτική δεν πρέπει να περάσει στην ΕΡΤ.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Τώρα είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ξαναζωντανέψουμε τα σωματεία. Ακόμα και οι «πρόθυμοι» της ΕΡΤ πήραν χαμπάρι ότι η διοίκηση τους κοροϊδεύει και δεν έχει καμιά διάθεση να υπογράψει ΣΣΕ. Μόνο οι κινητοποιήσεις των σωματείων μας, με τη συμμετοχή όλων μας μπορεί να οδηγήσει αποτελεσματικά στις διεκδικήσεις μας. Μόνο έτσι μπορούμε να σταματήσουμε τον κατήφορο στον οποίο μας οδηγεί η κυβέρνηση. Τρανό παράδειγμα οι εργαζόμενοι της e-food που αντιτάχθηκαν απέναντι σε μια πολυεθνική και κέρδισαν. Μπορούμε πολύ καλύτερα απέναντι στη διοίκηση της ΕΡΤ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ήρθε η ώρα να ξαναβρεθούμε με όσους πραγματικά μας στήριξαν στα δύσκολα και είμαστε κι εμείς κοντά τους στους αγώνες. Μαζί με τους Υγειονομικούς, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και όλους τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους, μπορούμε να τους νικήσουμε και να τους ανατρέψουμε.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ